Боротьба за владу – це не баскетбол

У радянському університеті мене вчили марксистській ідеї про те, що двигуном історії є класова боротьба. Це звучало занадто нудно, щоб бути правдою. Я подумав: боротьба – це боротьба, але куди б перемістилася історія в XIX столітті, якби Наполеон був вище як мінімум на 15 сантиметрів? Адже йому потрібна була підставка або невисокий кінь, щоб покласти ногу в стремена, щоб посидіти в сідлі. Глузування підштовхнуло його, він кинувся вгору – і навалився майже на всю Європу. Але вже тоді він був складним через свій невеликий зріст (без каблуків не більше 160 см).Одного разу, згідно з легендою, він сказав ад’ютанту принести стілець, щоб взяти книгу з полиці. “Ваша Величність, я вищий за вас і візьму її без стільця”, – запропонував ад’ютант. “Не вищий, а довший! На голову. І цю різницю, до речі, я можу усунути!..”

Пушкін мав приблизно такий же «дурний зріст» (власний самокритичний вираз). Він також постраждав через це й абсолютно безрозсудно, всупереч своєму комплексу, взяв за дружину красуню на 15 сантиметрів вищу від себе. І він також був дуже потворним – два недоліки в одній пляшці! Але компенсацією для Пушкіна стали вірші – жінки були від них в захоплені. Якби він був високим красенем, поезія як засіб спокушання не принесла б йому ніякої користі. Він би щось написав, але без фанатизму не став би «Наполеоном російської поезії».

Зовнішній вигляд Сталіна був не набагато кращим. Я бачив його в 1955 році в мавзолеї на Червоній площі й був вражений несхожістю на портрети: брижі обличчя і червонуваті, навпіл з сивим волоссям.

А лідер Югославії Тіто під час розмови зі Сталіним також помітив його криві чорні зуби. Але найгірше – дурний зріст великого вождя: 163 см! Майже як Пушкін, але без поетичного таланту. І майже як Наполеон, тільки без таланту полководця. Однак жорстокість, хитрість, хитрість теж подарунок! Не від Бога, а від сатани. Ці якості, підживлювані комплексом неповноцінності, привели Сталіна в Кремль. Відзначимо, що своє внутрішнє коло він сформував з низькорослих: Хрущов – 166 см, Ворошилов – 157, Калінін і Бухарін – по 155. Молотов, як видно на фотографіях, був такого ж зросту, як Сталін, а Мікоян був коротшим… У компанії коротунів лідер відчував себе комфортніше – а значить, цей комплекс не зник на вершині його влади.

Іспанський офіцер Франко (164 см) і румунський офіцер Антонеску (163 см) також були пригнічені своїм зростом і в юності не любили жінок. Вони компенсували це, ставши генералами (а Франко пізніше навіть генералісимус) і диктаторами, союзниками Гітлера.

До речі, фюрер був середнього зросту (173 см), але його зовнішній вигляд відштовхував жінок. Ось свідчення німецького журналіста Фелікса Гросса: «Гітлер мав грубі риси, потворний м’ясистий ніс, погані почорнілі зуби, неприємний колір обличчя і блискучу шкіру, покриту прищами. Лупа завжди лежала шаром на комірі піджака». Для того, щоб слабка стать впала в екстаз побачивши такого арійського красуня, необхідно було стати божеством для німців. Гітлеру це вдалося.

Неприваблива зовнішність для жінок, і перш за все низький зріст, є спільною рисою багатьох диктаторів. Але також виявилося, що їх провідною рукою часто є ліва. Це означає, що права півкуля мозку більш розвинена, наполягаючи на ризикованих і навіть авантюрних діях. Ліворукі непередбачувані, і це допомагає їм успішно боротися за владу – якщо, звичайно, вони присвячують себе політиці. Гітлер був лівша і намагався приховати це. Сталін використовував в основному праву руку, але, можливо, тільки тому, що його ліва була частково паралізована (у віці 6 років він потрапив під фаетон).

І тут, вибачте, я буду говорити про Путіна. Експерти вважають, що він не повністю перекваліфікований лівша. Він пише правою, але він також носить годинник на ній, і він бере текст своєї промови з правої кишені лівою рукою. Що ж, весь світ  переконався в його непередбачуваності й схильності до авантюр 24 лютого.

З зовнішністю цього персонажа все зрозуміло. Коли воно раптом з’явилося з нізвідки на політичній арені, мій друг художника гидко сказав: «Схоже на лемура!» Я дізнався у Вікіпедії, що це за істота. Виявилося, що мешкає на Мадагаскарі та належить до підвиду мокроносих мавп виду приматів …

Але головне – зріст! “Висота Путіна і російських сайтів починає збивати цифри 170, 172, іноді навіть 175, але не менше 168. А реальна висота Путіна становить близько 160 (він помітно нижче 162-сантиметрового Медведєва – дивіться їх спільне фото). І як такий Ліліпутін може стояти поруч з «картопляним лосем» Лукашенком? Допомагають високі підбори та спеціальні устілки. Але все ж білоруський лось на голову і плечі вище свого спонсора, хоча і намагається нахилитися, щоб отримати ще мільярд баксів.

“Ну, чому нас зараз хвилює зріст Путіна? Хтось скаже: “Його труна все одно буде зроблена для зросту, згідно з кремлівським стандартом.”

Це правда. Якщо, звичайно, він не доживе до Гааги й не буде похований у Москві.

Але хто його замінить? Цілком можливо, що малюк Медведєв, який останнім часом роздувається, як жаба, і грізно дивиться в очі Україні. Він широко відомий як автор мему «Грошей немає, але ви  тримайтесь» і власник «качиного будиночка» у своєму розкішному маєтку. Я сподіваюся, що він пише правою рукою. Однак акт про беззастережну капітуляцію може бути підписаний і лівою.

Леонід Сапожніков

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *