Олена Дума: рішення ВАКС по «облгазам фірташа» несе фінансові збитки для бюджету України

На цьому наголосила Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів сьогодні, 28 червня, коментуючи рішення ВАКС щодо скасування арешту на “облгази фірташа”.

За її словами, таке рішення є прямою загрозою для встановлення справедливості у справах повʼязаних із колаборантами та іншими злочинцями.

“Вважаю, що органи державної влади в таких ситуаціях мають діяти як єдиний синхронний механізм спільно з органами законодавчої та судової влади. Буквально днями ми розповіли про надходження чергового траншу у 77 млн гривень до державного бюджету від управління “облгазами фірташа”. А вже сьогодні всю цю роботу намагаються звести нанівець”, – зазначила Олена Дума.

Вона також додала, що два роки ці арештовані активи не приносили державі ні копійки, однак з моменту призначення Олени Думи на посаду Голови Нацагентства роботу відомства було переформатовано. Окрему увагу було закцентовано на підвищенні ефективності та контролю в управлінні “облгазами фірташа”.

Наказом Голови АРМА № 227 від 04.10.2023 в Агентстві було створено спільно з СБУ Міжвідомчу робочу групу, яка за пів року напрацювала тисячі документів, запитів та відповідей, контрольних документів. Їх результатом стало те, що згідно з розподілом дивідендів мало надійти до бюджету більше 800 млн грн, з яких:

  • За 2022 рік  226 млн грн
  • За 2023 рік 564 млн грн.

Станом на сьогодні завдяки роботі команди АРМА бюджет вже отримав 172 464 849,12 грн.

“В результаті такого рішення ВАКС — питання щодо  подальших надходжень  до державного бюджету та притягнення злочинців до відповідальності — сумнівні. З метою уникнення таких наслідків для держави та унеможливлення припинення доходів до бюджету, Національне агентство вже звернулося до Офісу Генерального прокурора щодо повторного арешту «облгазів фірташа»”, – підкреслила Голова Нацагентства.

Олена Дума зауважила на тому, що в той час, коли АРМА робить титанічну роботу, ініціює зміни до законів та постанов Уряду, наближаючи українське законодавство до європейських стандартів, створює прецеденти реалізації активів за кордоном, такі рішення судів, які на жаль є непоодинокими, зводять нанівець титанічні зусилля АРМА по ефективному управлінню активами злочинців та зрадників України.

“Такі рішення судів є викликом і загрозою по встановленню справедливості по вчинених колаборантами та злочинцями злочинів та суттєво впливають на процес відновлення України”, – підкреслила Голова АРМА.

АРМА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *