Politico: Як Байден погодився дозволити Україні завдати удару по Росії

Коаліція чиновників і законодавців у Києві та Вашингтоні змагалася за лаштунками, поки тривав штурм Харкова.

На початку травня, коли російська артилерія почала висаджувати десант на півночі Харкова, президент України Володимир Зеленський опинився в ситуації, в якій він був багато разів раніше: він попросив президента Джо Байдена змінити свою думку щодо того, як далеко він зайде, щоб допомогти Києву.

Знову і знову з моменту вторгнення Росії у 2022 році Зеленський та інші успішно переконували Байдена перейти від “ні” до “так”, незалежно від того, чи йшлося про відправку ракет, танків або винищувачів.

Але цей останній запит був, мабуть, ще важливішим: Понад два роки Вашингтон говорив Україні, що використання зброї, яку постачають США, для ураження цілей на території Росії є неприпустимим і може призвести до ескалації напруженості у відносинах між двома наддержавами.

Проте цього тижня Зеленський зрештою домігся успіху завдяки коаліції законодавців і високопосадовців у Вашингтоні та Києві, які використали відчайдушну ситуацію в Харкові, щоб змусити Байдена зняти свої обмеження. Відео тут

Ця історія заснована на інтерв’ю з 18 високопоставленими американськими, українськими та європейськими чиновниками і законодавцями, більшість з яких залишилися анонімними, щоб вільно розповісти про делікатні дипломатичні розмови.

У ньому показано, як група посадовців вирішувала, як змусити радника з національної безпеки Джейка Саллівана та Байдена погодитися на те, що могло б стати найбільшим “так” у війні.

Росія просувається до Харкова

Втрата Харкова  була зростаючою ймовірністю, яка завдала б значного удару по позиціях України на місцях. Якби Росія захопила Харків, вона отримала б значний простір для захоплення інших важливих територій на сході України. Це також підірвало б ставку Байдена на Київ, яку він підкріплює зброєю та іншою допомогою на мільярди доларів. Якщо і була одна битва, в якій Байдена можна було б переконати сказати “так”, а не “ні”, то це була битва за Харків.

Defense Secretary Lloyd Austin is seen at the Pentagon.Міністр оборони Ллойд Остін і його команда з тривогою спостерігали, як російські війська почали просуватися на полі бою і в середині квітня почали накопичуватися на російському боці кордону біля Харкова. | Сьюзан Волш/AP

Ще до наступу на Харків посадовці Пентагону і штабу Європейського командування Збройних сил США в Рамштайні (Німеччина) висловлювали дедалі більше занепокоєння позицією України на полі бою. Міністерство оборони США не могло надіслати Києву вкрай необхідну зброю з грудня, коли у нього закінчилися кошти на поповнення власних запасів, а Конгрес місяцями зволікав з ухваленням нових додаткових асигнувань. Як наслідок, в українських солдатів на передовій швидко закінчувалися боєприпаси та засоби протиповітряної оборони.

Міністр оборони Ллойд Остін і його команда з тривогою спостерігали, як російські війська почали просуватися на полі бою і в середині квітня почали накопичуватися на російському боці кордону біля Харкова. Остін і його команда занепокоїлися, що Москва може захопити місто. Глава Пентагону почав обговорювати зі своєю командою “військову доцільність” дозволу українцям атакувати російські об’єкти по той бік кордону, щоб захиститися від атак Москви в Харківській області, за словами представника Міноборони.

У той час як у Вашингтоні зростав консенсус щодо того, що Україні потрібно завдати удару всередині Росії, один з найпалкіших прихильників Києва в його боротьбі з Москвою приземлився в Україні.

У березні Майкл Карпентер, колишній представник США в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, що базується у Відні, розпочав роботу в Раді національної безпеки на посаді старшого директора з європейських справ. Його ставлення до Києва ґрунтується на його досвіді зустрічей та розповідях тих, хто вижив у різанині в Бучі 2022 року, де, за повідомленнями, російські війська вбили сотні людей, включно з дітьми.

Він приїхав до Києва на зустріч із Зеленським та його помічниками 13 травня – всього через три дні після початку російського наступу на Харків. Послання Києва було чітким: нам потрібно, щоб ви негайно скасували обмеження на американську зброю. Понад 4 000 людей були евакуйовані з Харкова, але кілька цивільних осіб вже загинули в боях – і кількість жертв, ймовірно, зростатиме.

Західна розвідка, схоже, підтвердила твердження Києва про стан бойових дій на полі бою в Харкові. Росія мала перевагу – беззаперечну перевагу. Її авіація могла наносити удари в межах Харкова, не покидаючи російського повітряного простору. А Україна не могла перехопити її планерні бомби, які мають дальність польоту від 40 до 60 кілометрів, не йдучи проти вимог Вашингтона.

Того ж дня – 13 травня – Салліван, Остін і голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал К.К. Браун зустрілися із Зеленським та його помічниками під час захищеної відеоконференції. Київ офіційно звернувся до Білого дому з проханням зняти обмеження на озброєння, щоб вони могли використовувати його для ударів по російських позиціях через кордон. Вони також попросили прискорити постачання протитанкових і протиповітряних засобів, і Остін пообіцяв попрацювати над цим питанням.

Під час телефонної розмови Салліван, Остін і Браун погодилися, що прохання України має сенс, і вирішили офіційно рекомендувати Байдену зняти обмеження для цього конкретного випадку.

Питання було лише в тому, чи погодиться Байден.

Преса під час судових слухань

Того ж дня у Вашингтоні коаліція українських законодавців приземлилася для переговорів на Капітолійському пагорбі. Депутати часто відвідують США, щоб переконати Конгрес і адміністрацію зробити більше для допомоги Україні – більше зброї, більше тренувань для пілотів, більше грошей.

США традиційно не поспішають приймати рішення про те, яку зброю надсилати і на яких умовах Київ зможе нею користуватися, а українці використовують кожну поїздку для того, щоб проштовхнути одне велике прохання. Це азартна гра, чи погодиться адміністрація того ж дня, через тиждень чи через кілька місяців.

Цього разу вони просили про три речі: більше тренувань для українських пілотів на території США, системи протиповітряної оборони та зняття обмежень на нанесення ударів по території Росії.

У низці розмов як з демократами, так і з республіканцями українці розповіли Конгресу, наскільки вразливими були українські військові в Харкові і скільки цивільних загинуло б, якби Київ не зміг завдати удару вглиб Росії через кордон. Вони стверджували, що побоювання США щодо ескалації були обґрунтованими, але вони не переважили б того, що було б втрачено, якби Україна не змогла дати відсіч зі зброєю в руках – і якнайшвидше.

“США роками говорили, що стурбовані ескалацією, – сказав один з українських законодавців. “Ми почали думати, що це просто привід”.

White House national security adviser Jake Sullivan speaks during the daily briefing.Раніше цього тижня радник з питань національної безпеки Джейк Салліван дав Пентагону остаточне зелене світло для інформування України про офіційне рішення адміністрації. | Сьюзан Волш/AP

На Капітолійському пагорбі кілька законодавців зустрілися з українцями, щоб обговорити, як чинити тиск на Білий дім, щоб він змінив курс. Конгресмени Джим Хаймс (штат Коннектикут) і Майк Тернер (штат Огайо), голови Комітету з питань розвідки Палати представників, а також конгресмен Джеррі Конноллі (штат Вірджинія) 20 травня написали листа, в якому закликали адміністрацію підтримати запити Києва.

Хаймс знову говорив з Салліваном, закликаючи адміністрацію серйозно розглянути шкоду, вже завдану Харкову, і наслідки, до яких може призвести відкриття другого російського фронту в Україні.

“Мені здається, що Білий дім завжди був надмірно консервативним у питаннях надання озброєнь, – сказав Хаймс в інтерв’ю. – Але коли стався наступ росіян на Харків, ми не могли допустити, щоб в Україні відкрився другий фронт. “Але коли стався наступ російських військ на Харків, це дійсно вивело питання на передній план. Росіяни знали, що в українців зв’язані руки і вони не можуть дістатися до цієї артилерії, яка сіяла хаос у Харкові”.

На той час, коли зустрічі з законодавцями завершилися на Капітолії, Салліван завершував роботу над рекомендаціями для Байдена, які він представив 15 травня. В Овальному кабінеті Салліван стверджував, що Україна повинна мати можливість використовувати американську зброю для захисту від російських атак у Харкові саме з метою ведення вогню у відповідь – обмежене зняття обмеження.

Президент погодився і доручив Саллівану та Пентагону розпочати роботу над змінами.

У той самий час, коли ці розмови відбувалися в Білому домі, держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва для чергового, протверезного раунду дискусій з українськими урядовцями.

Під час прес-конференції 15 травня в Києві Блінкен підкреслив, що Сполучені Штати “поспішають” з наданням зброї на допомогу Україні. І хоча, за його словами, Вашингтон “не заохочував і не дозволяв наносити удари за межами України”, він також зазначив, що “в кінцевому підсумку Україна повинна сама приймати рішення про те, як вона збирається вести цю війну”.

Хоча Байден вже доручив Саллівану і Пентагону провести фінальний раунд внутрішніх обговорень цього рішення, саме розмова з Блінкеном 17 травня ще більше переконала президента в тому, що це був правильний крок.

Блінкен, який багато років працював на Байдена, поінформував президента про його візит до Києва, заявивши, що росіяни скористалися забороною президента, щоб безкарно напасти на Харків.

Рішення

Поки США обмірковували та планували, вони спостерігали, як більше десятка країн надали подібні дозволи Україні. Ізоляція адміністрації Байдена зросла в останні дні після того, як президент Франції, очільник НАТО та головний дипломат Великої Британії висловилися на підтримку зняття обмежень.

20 травня в Пентагоні відбулася віртуальна зустріч вищого військового та оборонного керівництва з усього світу з Контактною групою з питань оборони України. На зустрічі, яку очолювали Остін і Браун, обговорювалося питання про те, чи дозволити Україні використовувати американську зброю для нанесення ударів через кордон з Росією.

США зосереджені на підтримці “ближнього бою в різних сферах. І ми звертаємо увагу на те, що відбувається в Харкові та навколо нього”, – сказав Браун журналістам після зустрічі, натякаючи на внутрішні дискусії.

Раніше цього тижня Салліван дав Пентагону остаточне зелене світло для інформування України про офіційне рішення адміністрації. Українським військовим було надіслано засекреченого листа, в якому детально описано, яку саме зброю вони можуть використати в Харкові і за яких обставин.

Офіційні особи у Вашингтоні та Києві домовилися тримати новину про це рішення в таємниці, поки Україна планувала контрнаступ.

Блінкен у середу публічно запропонував світові перший підморгнути, підштовхнути, підштовхнути до того, що вже було вирішено.

“Відмінною рисою” підходу адміністрації Байдена “була адаптація до змін умов, до змін на полі бою, до змін у діях Росії”, – сказав він під час візиту до Молдови, країни, яка також перебуває під прицілом Кремля. “Ми теж адаптувалися і пристосувалися, і ми будемо продовжувати це робити”.

Наступного дня американські чиновники підтвердили зміну політики. Першим про це повідомило видання POLITICO.

Наразі постає питання, чи надасть адміністрація Байдена Україні більшу свободу дій щодо використання американської зброї на російській території за межами Харківської області.

Двоє людей, близьких до адміністрації Зеленського, сказали, що в Києві існує певне розчарування щодо того, наскільки географічно обмеженим буде використання американської зброї в Україні, обмежене прикордонною зоною в Харкові – обмеження, якого не запровадили інші країни. Але це лише початок.

Зеленський зустрінеться з Остіном на полях саміту “Діалогу Шангрі-Ла” в Сінгапурі в суботу, де це питання буде одним з головних на порядку денному.

На прес-конференції в Празі в п’ятницю Блінкену поставили питання про те, як далеко команда Байдена готова відпустити Україну. Він не виключив, що цілі можуть бути і в інших частинах Росії.

“Надалі ми будемо продовжувати робити те, що ми робили, тобто, за необхідності, адаптуватися і пристосовуватися”, – сказав Блінкен. “І це, як я вже сказав, було відмінною рисою нашої взаємодії; так буде і надалі”.

Politico

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *