Більше шкоди, ніж користі. Лікарі закликали забути про цей спосіб вживання яєць

Яйця вважаються цінним джерелом різноманітних корисних вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, повідомляє Sports.kz.

Однак, на жаль, існує хибна думка, що слід вживати сирі яйця. Насправді ж така практика може бути небезпечною для здоров’я людини. Фахівці попереджають, що основним ризиком споживання сирих яєць є можливе зараження бактерією сальмонели. Про це передає Live Strong.

Ця небезпечна бактерія може міститися в кишківнику птиці до того, як утворюється шкаралупа яйця. Відповідно, внутрішня частина сирого яйця вже буде заражена. Як і шкаралупа.

Якщо людина заразиться сальмонелою від сирих яєць, у неї можуть виникнути такі симптоми: діарея, блювота, лихоманка, спазми в животі. Найбільшу небезпеку інфекція становить для маленьких дітей до 5 років, літніх людей, старших за 65 років, і тих, чий імунітет ослаблений. Крім ризику зараження виявляється, що організм не може повноцінно засвоїти білки та вітаміни із сирих яєць. Зокрема, людина здатна засвоїти близько 50% білка із сирого яйця, тоді як із вареного засвоюється 90% білка.

Причиною є наявність у сирих яйцях ферментів, які блокують засвоєння білка. Теплова обробка руйнує ці ферменти-інгібітори.

Схожа ситуація і з вітаміном біотином (В7). У сирих яйцях міститься білок авідин, що пригнічує засвоєння біотину організмом людини. А ось варені яйця його не містять.

Звісно, у сирих яйцях все ж містяться корисні речовини — каротиноїди, вітамін А (для здоров’я очей), холін (важливий для профілактики інсультів). Однак співвідношення користі та ризику явно не на користь сирих яєць. Тому дієтологи радять повністю відмовитися від їхнього вживання та віддавати перевагу варінню, смаженню або запіканню яєць. Це максимально збереже всі їхні корисні властивості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *