“Це абсолютно безпечно” – у Китаї створили ядерну батарейку розміром менше монети

Китайський стартап Betavolt представив, як він заявляє, першу у світі мініатюрну ядерну батарейку. Міні-акумулятор із розмірами 15 × 15 × 5 мм (менше за монету) містить радіоактивний ізотоп нікелю-63 і здатний пропрацювати впродовж 50 років без потреби в підзарядці або будь-якому обслуговуванні. Творці розробки стверджують, що така батарейка абсолютно безпечна, абсолютно не має зовнішнього випромінювання, а після періоду розпаду ізотоп нікелю перетворюється на стабільний і нерадіоактивний ізотоп міді, що не становить загрози для навколишнього середовища.

Потужність ядерної батарейки Betavolt на даному етапі становить 100 мікроват, а напруга – 3 Вольта. До 2025 року потужність такого акумулятора компанія планує довести до 1 Вата. На думку Betavolt, розробку можна буде використовувати в мобільних телефонах (їх ніколи не доведеться заряджати!), роботах, дронах, будь-якому обладнанні зі штучним інтелектом, медичних пристроях, як-от кардіостимуляторах, датчиках різного призначення тощо. Акумулятор не загориться і не вибухне навіть при раптовому сильному впливі, як обіцяє компанія, а діапазон його робочих температур лежить у межах від -60 до 120 °C.

Ядерна батарейка вже проходить випробування і в майбутньому буде готова до серійного випуску і використання в комерційних продуктах. Щоправда, конкретні терміни, як і вартість, поки що не озвучені. Варто зазначити, що робочий цикл у 50 років надлишковий для звичайних смартфонів, які користувач змінює кожні кілька років. Також поки не зрозуміло, чи захоче хтось мати при собі “кишеньковий ядерний реактор”, попри запевнення в його цілковитій безпеці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *