Твердження “ніщо не може рухатися швидше за світло” є помилковим

Кожна людина, яка хоча б трохи цікавиться наукою, неодноразово стикалася з твердженням: “ніщо не може рухатися швидше за світло”.

© youtube.com© youtube.com

Це твердження випливає із Загальної теорії відносності (ЗТВ), автором якої є легендарний Альберт Ейнштейн. І ніби все цілком логічно, тому що при русі зі швидкістю, що дорівнює швидкості світла, — якби таке було можливе — тіло стало б нескінченно тонким і в той же момент нескінченно важким, а час для нього зовсім зупинився б.

Але все це надто спрощено

Насправді виходячи з ЗТВ, розмірковуючи про якийсь “бар’єр” зі швидкості світла, треба було сказати інакше: “заборонено перехід через швидкість світла”.

Фактично, жодний об’єкт, що рухається зараз повільніше світла, ніколи не зможе прискоритися таким чином, щоб досягти швидкості світла та/або перевищити її; а якщо раптом зараз щось рухається швидше за швидкість світла, то це щось не зможе зменшити швидкість таким чином, щоб почати рухатися повільніше світла.

Наприклад, тахіон, гіпотетична частка, рухається зі швидкістю, що перевищує швидкість світла у вакуумі (299 792 458 метрів за секунду).

Якби швидкість світла була лімітованим максимумом, то вчені навіть не розглядали б можливість існування чогось, що порушує фундаментальний закон фізики.

Як щось може рухатися швидше за світло?

Так, вище сказано, що тіло, розігнавшись до швидкості світла, стало б нескінченно тонким та нескінченно важким, а саме маса – це ключовий момент, на який варто звернути увагу.

© dailymail.co.uk

© dailymail.co.uk

Фотон – безмасова частка, існування якої забезпечується самим фактом руху зі швидкістю світла. Немає маси — немає проблем із її збільшенням при прискореному руху.

Приблизно такі можуть бути справи з безмасовим тахіоном, який існує лише внаслідок руху зі швидкістю, що перевищує швидкість світла. Якщо це справді так, то побачити його наближення (рух) просто неможливо.

Але! Фізики передбачають, що тахіони здатні випромінюватись, поглинатися та переносити енергію, так що, ймовірно, їх вдасться виявити в результаті взаємодії з іншими частинками. Для таких цілей і потрібні такі прискорювачі частинок, як Великий адронний колайдер (ВАК), але тільки в рази потужніший.

Висновок

“Ніщо не може рухатися швидше за світло” – неточне твердження, а ось “заборонено перехід через швидкість світла” – правильне, наукове формулювання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *