«Не кажи своєму другові того, чого не повинен знати твій ворог» – 10 влучних цитат Артура Шопенгауера

«Кожен бачить в іншому тільки те, що міститься в ньому самому, тому що він може осягнути це і зрозуміти тільки в міру свого власного інтелекту».

Артур Шопенгауер був німецьким філософом. Один з найвідоміших мислителів ірраціоналізму, мізантроп. Він тяжів до німецького романтизму, захоплювався містикою, високо цінував основні твори Іммануїла Канта, називаючи їх «найважливішим явищем, яке філософія знає протягом двох тисячоліть», високо оцінював філософські ідеї буддизму, Упанішад, а також Епіктета, Цицерона та інших. Він критикував своїх сучасників Гегеля і Фіхте. Теперішній світ, на відміну від софістичних винаходів Лейбніца, він назвав «найгіршим з можливих світів», за що отримав прізвисько «філософ песимізму».

Отже, ось 10 влучних цитат Артура Шопенгауера:
  1. Розумні люди не стільки шукають усамітнення, скільки уникають метушні, створеної дурнями.
  2. Надмірне читання не тільки марно, тому що читач в процесі читання запозичує чужі думки, і засвоює їх гірше, ніж якби він сам про них подумав, але і шкідливо для розуму, тому що послаблює його, і вчить черпати ідеї із зовнішніх джерел, а не з власної голови.
  3. Єдиний чоловік, який не може жити без жінок – гінеколог.
  4. Той, хто надає великого значення думці людей, робить їм занадто велику заслугу.
  5. Віра і знання – це дві шкали: чим вища одна, тим нижча інша.
  6. Нещасна людина, якій нема чим пишатися, хапається за єдино можливе і пишається нацією, до якої належить.
  7. Якщо ви підозрюєте когось у брехні, удайте, що вірите йому, тоді він бреше грубіше і попадеться. Але якщо в його словах є істина, яку він хотів би приховати, удайте, що не вірите; Решту правди він розповість.
  8. Ми рідко замислюємося про те, що маємо, але завжди турбуємося про те, чого у нас немає.
  9. Чим більше людина має в собі, тим менше йому потрібно ззовні, тим менше йому можуть дати інші люди.
  10. Кожен бачить в іншому тільки те, що міститься в ньому самому, бо він може осягнути це і зрозуміти лише в міру свого власного інтелекту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *