Помер всесвітньо відомий американський юрист, який понад 70 років прожив в апараті «залізних легень»

Розповідаємо читачам про людину-легенду Поля Александера, який своїм прикладом надихнув тисячі людей.

Паралізований у 6 років

Хлопчик з Далласа, штат Техас, захворів на поліомієліт в 1952 році. В результаті його майже паралізувало – він міг рухати лише головою, шиєю та ротом. Дитина б померла, якби лікарі не помістили її в апарат «залізні легені». Він підтримував життя Пола понад 70 років.

Поза апаратом в Александера залишалася лише голова. Однак він розмовляв, читав, навчився писати та малювати, тримаючи ротом олівець чи пензель, чи спеціальну вказівку, за допомогою якої він друкував на клавіатурі.

Воля до життя

Попри прогнози лікарів, Александер зумів частково відновити здатність дихати та звільнився від апарату «залізних легень» на кілька годин щодня. Він вивчився на юриста, працював та опублікував книгу мемуарів. Александер дав безліч інтерв’ю ЗМІ, щоб своїм прикладом надихнути людей з інвалідністю.

Пол Александер був визнаний Книгою рекордів Гіннеса людиною, яка провела довгий час в апараті штучного дихання. Він помер 11 березня у віці 78 років.

Чому «залізні легені» були потрібні в США

“Залізні легені” – апарат у вигляді горизонтального циліндра, всередині якого створюється поперемінно позитивний і негативний тиск. У середині XX століття він широко використовувався у США для паралізованих пацієнтів, насамперед для жертв поліомієліту та ботулізму. Багато хто з них залишався в апараті на все життя.

Пік епідемії поліомієліту США припав на 1940–1950-е роки. До 1959 року в «залізних легень» жило близько 1200 осіб. Масова вакцинація дітей проти поліомієліту, що розпочалася у 1950-х, зупинила поширення інфекції. Пол Александер був одним з останніх в’язнів «залізних легень». Після його смерті залишилася лише одна така пацієнтка, яка мешкає в апараті з 1953 року.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *