Відлуння космосу: гравітаційні хвилі і таємниці надмасивних чорних дір

Відлуння космосу: гравітаційні хвилі і таємниці надмасивних чорних дір.

Деформація простору-часу, представленого у вигляді двовимірного полотна, під впливом надмасивного космічного об’єкта з брижами гравітаційних хвиль, що розходяться навколо
Автор: Designer

Дослідники розробили унікальний метод виявлення гравітаційних хвиль із частотами, настільки низькими, що вони можуть пролити світло на таємниці ранніх етапів злиття надмасивних чорних дір. Ці об’єкти є найважчими у всьому Всесвіті, і їх вивчення завжди було пов’язане з певними труднощами.

Новий метод дає змогу вловлювати гравітаційні хвилі, коливання яких відбуваються лише раз на тисячу років. Це у сто разів повільніше, ніж гравітаційні хвилі, які вдавалося реєструвати раніше. Джефф Дрор, доцент фізики, і його колега постдок Вільям ДеРокко, опублікували свої результати в престижному журналі Physical Review Letters.

Гравітаційні хвилі можна порівняти з брижами на воді, які поширюються простором. Вони несуть у собі інформацію про своє походження і вік, що робить їх неоціненним джерелом знань про Всесвіт. Новий метод ґрунтується на аналізі радіохвиль, які випускають пульсари і нейтронні зірки. Ці космічні об’єкти випромінюють сигнали з високою регулярністю, і будь-яке уповільнення в їхньому прибутті може вказувати на присутність гравітаційних хвиль.

Використовуючи дані про пульсари, зібрані у 2014 і 2015 роках, вчені змогли виявити хвилі з частотами до 10 пікогерц, що в сто разів нижче за частоту хвиль, що реєструвалися раніше. Це відкриття значно розширює наш “діапазон чутності” космічних явищ.

Існує дві основні теорії походження цих хвиль. Перша передбачає, що вони є наслідком злиття двох надмасивних чорних дір, що відкриває нові перспективи для вивчення цих загадкових об’єктів. Друга пов’язує їх із катастрофічними подіями, що сталися на зорі історії Всесвіту.

У майбутньому вчені планують аналізувати більш свіжі дані й проводити симуляції на суперкомп’ютері HiPerGator, щоб ще глибше зрозуміти космічну історію. Ці дослідження можуть значно скоротити час, необхідний для аналізу даних, і, можливо, розкрити нові таємниці Всесвіту.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *