Усе вже сталося: людство як цивілізація, що “запізнилася”

У той час, як багато активних користувачів благами нашої “цивілізації” активно обговорюють нові можливості штучного інтелекту, професор фізики з Державного університету Кеннесо (США) Девід Гарофало публікує роботу, у якій висуває гіпотезу про те, що технологічний розвиток у Всесвіті сягнув свого піка 6 мільярдів років тому, а представники людського роду – “ті, що запізнилися”. Ймовірно, людство з’явилося вже після зникнення багатьох розвинених позаземних цивілізацій, припускає професор.

Девід Гарофало досліджує фізику чорних дір, і в новій статті пояснює, як ці космічні об’єкти можуть вплинути на існування розвиненого життя. Коротко про висновки професора написало видання Techno-science.

“Зв’язок між чорними дірами і зореутворенням дає нам змогу встановити зв’язок між чорними дірами, місцем і часом, коли позаземні розуми (ETI) мали більше шансів на появу”, – пише Девід Гарофало.

Чорні діри можуть або сприяти, або перешкоджати створенню нових зірок, залежно від кількості газу, присутнього в їхньому оточенні. Коли надмасивна чорна діра перебуває в щільному газовому середовищі, її вплив може бути руйнівним. Вона виробляє потужні потоки речовини, які нагрівають газ у всій галактиці, запобігаючи тим самим утворенню зірок, оскільки для їх утворення потрібен холодний газ. Ба більше, цей нагрітий газ випускає рентгенівські промені, що впливають на хімічний склад планет і ускладнюють розвиток життя.

Все уже произошло: человечество как «опоздавшая» цивилизация 2

Надмасивна чорна діра в центрі галактики М 87. Це перше в історії людства якісне зображення тіні чорної діри, отримане безпосередньо в радіодіапазоні

Натомість у середовищі з меншою щільністю газу зірки можуть розвиватися спокійніше, не турбуючись про надмасивні чорні діри. Це створило б більш стабільні умови для виникнення розвиненого життя.

Тому Гарофало модифікував рівняння Дрейка — формулу, що використовується для оцінки кількості позаземних цивілізацій у нашій галактиці. За його словами, шансів виявити розвинене життя було б більше в ізольованих галактиках. Але розташування — не єдиний важливий критерій, час початку розвиненого життя також має значення.

За його розрахунками, пік появи технологічно розвиненого життя у Всесвіті стався приблизно 6 мільярдів років тому. Земля ж, за розрахунками вчених, утворилася всього 4,5 млрд років тому, а життя, здатне до міжзоряної комунікації, з’явилося на ній зовсім недавно.

“Ми на планеті Земля — ті, хто запізнився”,– пише Гарафало.

Людство не застало розквіту інопланетних цивілізацій, але це не означає, що ми самотні у Всесвіті. Можливо, десь живуть і інші “ті, що запізнилися”, а може, навіть залишилися ті, що “встигли”. Однак виявити їх, не знаючи, де шукати, буде непросто. Якщо ця теорія витримає наукову перевірку, вона може допомогти дослідникам у пошуках позаземного життя, визначаючи найбільш багатообіцяльні місця, підсумовує професор Гарофало.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *