Lexus з автосалону, маєток у Хорватії й мільйони “під матрацом”: як відбувалось стрімке збагачення судді Кагановської-Росік

Суддя-мільйонерка є ледь не рекордсменкою з кількості заяв на неї щодо порушень регламентів, норм, правил і суддівської етики.

Велика квартира в елітному ЖК Парк-хол “Горький” у центрі Києва, преміальний новий Lexus з автосалону, маєток на узбережжі Середземного моря в Хорватії й мільйони гривень “під матрацом”. Так багатіє в Україні, яка воює, не якийсь мегауспішний бізнесмен, а проста суддя Апеляційного суду Києва Тетяна Кагановська, яка більше відома у ЗМІ та своїм “клієнтам” як Тетяна Росік – це її попереднє прізвище.

Відкриття реєстру декларацій і зміни – безперечно на краще – у фінансовому житті судді дають привід познайомитись з пані Кагановською-Росік ближче, отже, – перевірка від проєкту розслідувань Хапуга.UA.

Чим відома Кагановська-Росік?

Вершителька доль, суддя-мільйонерка Кагановська, вона ж Росік, у скандали потрапляє не вперше.

Пані Кагановська працює суддею вже понад 20 років і є ледь не рекордсменкою з кількості заяв на неї щодо порушень регламентів, норм, правил і суддівської етики. Фігурантка багатьох гучних скандалів, Росік, виявляється, ще й посідає почесне місце у базі “Миротворець”, що досліджує ознаки злочинів проти національної безпеки України, миру та міжнародного права.

“Іншого способу й іншим чином ми не могли розв’язувати це питання, розумієте це?” – так вона виправдовувалась 2017 року за те, що відпустила колишнього бійця “Беркуту” Віталія Гончаренка, якого звинувачували у більше ніж 30 замахах на вбивство під час розгону учасників Революції Гідності.

СУДДІ, ЯКІ ВІДПУСТИЛИ ЕКСБЕРКУТІВЦІВ, ПРОКОМЕНТУВАЛИ СВОЄ РІШЕННЯ

Судді, які відпустили екс-"беркутівця", прокоментували своє рішення

2017 року Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури направив заяву до Вищої ради правосуддя, стосовно чотирьох суддів, серед яких була і Кагановська. Вона потрапила у цей список саме через звільнення ексберкутівців.

“Це стосувалося саме, на нашу думку, порушень закону, які допускали ці судді при розгляді клопотань під час досудового розслідування, тобто саме як слідчі судді стосовно обрання запобіжних заходів, надання дозволів на проведення виїмок або обшуків і так далі”, – каже експрокурор Сергій Горбатюк.

Попри те, що це було майже сім років тому, вже колишній прокурор досі прекрасно пам’ятає цю резонансну справу.

“Судді апеляційного суду, це я пам’ятаю, це було прийняття ними рішення про зміну запобіжного заходу трьом беркутівцям з харківського “Беркуту”, які звинувачувалися в причетності до вбивств 18 лютого, коли була хода до Верховної Ради на Грушевського, на Кріпосному провулку, і цим особам інкримінувалося вчинення трьох вбивств та 30 замахів на вбивство”, – згадує Горбатюк.

Тоді судді ухвалили рішення взагалі залишити без запобіжного заходу беркутівців – їх фактично випустили на волю.

“Згодом ці троє беркутівців втекли й вже з території Російської Федерації записали відео, яке потім набуло поширення, про те, що вони виконували конституційний обов’язок. Чесні, добрі, а їх тут влада переслідує”, – зазначив експрокурор.

І все, що змогла сказати суддя – тоді ще Росік – це те, що вона шкодує. І головне, мовляв, – вона ні до чого, такий закон.

“Звичайно шкода (що так сталося – ред.), але від мене нічого не залежало, тому що є кримінально-процесуальний закон і там повністю законна ухвала”, – сказала тоді суддя.

Але, чи правда суддя шкодує про втечу беркутівців? Або ж вона збрехала? Другому варіанту ми не здивуємось, адже казати неправду і навіть не червоніти їй не звикати – доводимо це.

Це відео первинного кваліфікаційного оцінювання суддів 2016 року. Тоді Кагановська-Росік однією із перших його пройшла, хоча за результатами тестів і потребувала підвищення кваліфікації. Також вона виправдовувалась стосовно скарги на неї, яких, виявляється, на розгляді спецкомісії вже тоді було з два десятки.

Суддя виправдовувалась, що іноді треба було ухвалити рішення ще на вчора-позавчора, тож вона нібито не встигала вчасно ознайомитись зі справою.

Винна подруга?

А ось стосовно одного із неправомірних рішень Кагановська-Росік просто перекладає відповідальність… на подругу.

“У нас колегія суддів складається з дуже поважних суддів, одна з моїх, як це правильно сказати, подруг, ну, в цьому випадку це неправильне слово, людина, яка мене багато чого навчила в цьому суді, вона дуже багато років працює суддею, зокрема суддею Апеляційного суду міста Києва, в неї дуже великий досвід і вона дуже часто навчає та допомагає в деяких питаннях…”, – казала тоді скандальна суддя.

Далі суддя Росік швиденько розповідає про дві свої старенькі іномарки, ділянку на чотири сотки й дачний будиночок – це було придбано давно за гроші родини. Пояснення комісію тоді влаштували…

Стрімке збагачення

А потім суддя Кагановська-Росік, як виявилось, досить стрімко почала збагачуватись.

Тетяна Росік, нині відома як Кагановська / Фото: ТСН.ua

У 2016-му і 2018-му роках – плюс дві земельних ділянки на Азовському морі, розташовані на мальовничій Арабатській косі у селі Стрілковому – одна ділянка на тисячу, інша на 2,5 тисячі квадратів.

Також на косі 2018-го придбала земельну ділянку мати пані Кагановської-Росік і ще одну – наступного року, поруч в селі Щасливцеве.

До речі, стосовно ділянки матері судді у Стрілковому… розслідують карну справу! В реєстрі судових рішень можна знайти подробиці: виявляється, ділки банально роздерибанили землю дитячого санаторію і розпродали – чи може навіть роздали своїм, за копійки. Чи свідчить родина судді з цього приводу в рамках карної справи – наразі невідомо.

Також 2019 року у декларації Кагановської-Росік з’являється квартира на майже 130 квадратів – і це та сама “квартира батьків”, про яку суддя чомусь нервово розповідала на кваліфікаційному оцінюванні.

“Мамою моєю придбано дві квартири у 2012-2013 році. Один об’єкт є новобудовою у місті Києві. Я дала пояснення і документи на ці квартири… по-перше, в новобудові право власності на неї не зареєстровано, забудовник не видав документи, що підтверджують право власності”, – виправдовувалась тоді суддя.

Насправді квартира на той час вже кілька місяців як була офіційно оформлена на її матір – про це свідчить витяг з реєстру.

Квартира, звісно, недешева – зараз коштує понад 10 мільйонів гривень! Розташована у престижному будинку у центрі столиці – ЖК Парк-хол “Горький”. А мешкає тут у “квартирі матері” – як ви вже й самі здогадались – сама суддя Кагановська: “на підставі усної домовленості з близькою особою”.

Але і це ще не все. 2020-го в неї з’являється новенький Lexus RX 300 за півтора мільйона! Плюс на банківському рахунку 130 тисяч грн, а готівкою – 70 тисяч доларів.

Наступного року додається ще майже 50 тисяч доларів, загалом вже 118 тисяч.

І 22-го, року повномасштабного вторгнення, – ще плюс 32 тисячі, загалом 150 тисяч доларів!

І ще – ледь не забули – будинок у Хорватії, куди суддя вивезла двох своїх синів.

Звідки на це все гроші, суддя Кагановська відповідати відмовилась.

Рука руку миє…

В Апеляційному суді Києва було багато скандалів, зокрема за участі судді Кагановської. Втім зі всіх них, мабуть, найганебніший – випадок її колеги – судді Ігоря Петрика. Якого спіймали з 5 тисячами доларів у спеціальній кишені в його мантії.

Сам Петрик під час суду змінював свої покази. Спочатку ці гроші були йому позичені. А пізніше він розповідав, що це його власні кошти, які приніс з дому.

В Апеляційному суді Петрик домігся чимало – наприклад Кагановська-Росік скасувала арешт трьох ділянок та будинку, які належать його сім’ї.

ТСН

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *