25 людей із найвищим рівнем інтелекту за всю історію

Інтелект – хитра річ. Як і велика краса, великий розум може бути благословенням, а може стати і прокляттям для своїх володарів. Часом у найрозумніших людей вельми непросте життя, але буває й так, що їхній успіх і процвітання викликають тільки загальну заздрість.

Існує безліч способів оцінювання розумового розвитку та рівня інтелекту, але в цій добірці укладачі сфокусували свою увагу на людях із найвищим коефіцієнтом інтелекту (IQ).

25. Альберт Ейнштейн

Уродженець Німеччини, Альберт Ейнштейн (Albert Einstein) – такий знаменитий геній, що його прізвище стало ім’ям прозивним, коли хтось жартує про чужі пізнання і рівень інтелекту. Крім того, Ейнштейн – напевно, один із 2 теоретичних фізиків в історії людства, ім’я якого знає будь-яка середньостатистична людина, яка не має жодного поняття про наукові роботи цього великого розуму. За все своє життя знаменитий дослідник написав понад 300 наукових праць. На додачу до своєї діяльності у сфері науки, Ейнштейн був затятим політичним активістом, який написав президенту США Рузвельту (Roosevelt) чимало листів із попередженням про небезпеку ядерного озброєння. Вчений також був членом міжнародної організації за права кольорового населення NAACP і, будучи відомим сіоністом, брав участь у заснуванні Єврейського університету в Єрусалимі. Вважається, що його коефіцієнт інтелекту коливався в межах 160 – 190 балів.

24. Натан Леопольд

Натан Леопольд (Nathan Leopold) був геніальною дитиною з рівнем IQ 210! Однак у найрозумнішого хлопчика на Землі було непросте дитинство, мало друзів, і в 12 років його зґвалтувала вихователька. На жаль, у підсумку Натан став убивцею, одержимим ідеєю скоєння “ідеального злочину”. У 1924 році він змовився з Річардом Лоебом (Richard Loeb, студентський товариш), і разом вони вбили 14-річну кузину Річарда. Всупереч очевидній змові, обидва вбивці уникли вироку до смертної кари. Після звільнення з в’язниці Леопольд переїхав до Пуерто-Ріко (Puerto Rico), де він влаштувався викладати математику в державному університеті. Злочинець із неймовірним рівнем розумових здібностей надихнув Альфреда Гічкока (Alfred Hitchcock) на створення одного з його найкращих фільмів “Мотузка” (Rope, 1948 рік).

23. Надя Камукова

Надія Камукова розумна на всі 200 балів за відомою шкалою коефіцієнта інтелекту. Жінка видатних розумових здібностей народилася в Москві, де отримала професорський ступінь і вивчила 7 різних мов, а також 8 турецьких діалектів. Надії всього 40 років і зараз вона викладає в одному з університетів Туреччини.

22. Джейкоб Барнетт

Коли Джейкоб Барнетт (Jacob Barnett) був ще зовсім маленьким хлопчиком, його батькам сказали, що дитина страждає гострою формою аутизму, і він ніколи не зможе самостійно зав’язати шнурки на своїх власних кросівках. Всупереч усім прогнозам і діагнозам минулого 18-річний підліток набрав 170 балів за шкалою IQ, вступив до канадського Університету Ватерлоу (Waterloo University), і пише докторську дисертацію. Його мати, Крістін Барнетт (Kristine Barnett), вирішила піти проти всіх порад вчителів сина і перевела хлопчика зі спеціалізованої освітньої установи до простої школи. Кілька років тому викладачі вважали, що дитину ледве вдасться навчити найбазовіших навичок для мінімального самообслуговування та соціальної інтеграції, а в підсумку юний геній упевнено обходить усіх своїх однолітків і отримує найвищі оцінки.

21. Річард Роснер

У Річарда Роснера (Richard Rosner) коефіцієнт інтелекту дорівнює 192 балам, і ця розумна людина невпинно береться за найнезвичайніші для себе завдання. Він працював письменником, викидайлом, офіціантом у ролер-барі, стриптизером, був фотомоделлю, знімався в телерекламах для кількох різних компаній і брав участь у телевікторинах, а також інших розважальних ток-шоу США. Роснер приймає по 30 різних пігулок і харчових добавок на день і тренується не менше ніж 2,5 години на добу через страх передчасного старіння і смерті. Американець стверджує, що все це відображає його вкрай захоплену і влюбливу особистість.

20. Нікола Польяк

Нікола Польяк (Nikola Poljak) – хорватський дослідник і фізик, інтелектуальний рівень якого дорівнює 182 балам за шкалою IQ, якщо вірити світовому регістру геніїв World Genius Directory. Наразі найрозумніший хорват на Землі є науковим співробітником ЦЕРНу (Європейська організація з ядерних досліджень, яка найвідоміша за випробування адронного колайдера) і Брукхейвенської Національної лабораторії в Нью-Йорку (Brookhaven National Laboratory, New York).

19. Вільям Сідіс

Батьки Вільяма Сідіса (William Sidis) мріяли про розумну дитину, і їхнє бажання здійснилося – у пари виріс геніальний син із рівнем IQ у цілих 250 балів! Його мати, Сара (Sarah), була лікарем, а наприкінці 19 століття жінки практично не мали шансів стати лікарями. Його батько, Борис, був професором коледжу. Пара цілеспрямовано вирощувала зі своєї дитини генія, і схоже, що хороші гени і праця дали свої плоди. Вундеркінд почав говорити вже в 6 місяців, і це були справжнісінькі слова, а не якісь звуконаслідування і вигуки. До 7 років Вільям розмовляв 7 різними мовами і вчив шкільні предмети старших класів. На жаль, винятковий спосіб життя хлопчика зовсім не дозволяв йому відчути себе дитиною і відчути всі радощі дитинства. У 9 років його прийняли до Гарварду (Harvard, найпрестижніший університет у США), але в стіни цієї установи його не пускали до 12 років, пояснюючи це рішення “емоційною незрілістю” хлопчика для такого дорослого місця.

У повнолітньому віці Сідіс часто переїжджав з одного міста в інше і брався майже за будь-яку роботу, постійно змінюючи своє ім’я. Він написав кілька книг, більша частина яких виявилася провальною і не викликала в громадськості жодного інтересу. Але одне з його творінь зачіпає тему теорії чорних дір, коли про них ще ніхто й не чув. Сучасники розповідали, що Вільям був інфантильним чоловіком, нещасною людиною і помер у віці 46 років. Його життя – справжнє попередження батькам, які мріють прищеплювати своїм дітям виняткові навички з раннього дитинства.

18. Пол Аллен

Пол Аллен (Paul Allen) – американський мільйонер із Сіетла (Seattle), і його рівень IQ коливається між 160 – 170 балами. Пол – давній друг Білла Гейтса (Bill Gates), і працював у компанії Microsoft аж до свого виходу на пенсію 2000 року. Сьогодні Аллен є власником професійної баскетбольної команди Portland Trailblazers і популярного футбольного клубу Seattle Seahawks. Також він відомий філантроп.

17. Джудіт Полгар

Угорська чемпіонка з шахів Джудіт Полгар (Judit Polgár) є володаркою 170-бального рівня інтелекту. У 15 років вона стала гросмейстером із шахів і наймолодшою шахісткою, яка отримала таке звання. Джудіт вважають найбільшою жінкою в шаховому спорті всіх часів і народів.

16. Філіп Емігуалі

Філіп Емігуалі (Philip Emeagwali) – нігерійський фахівець у галузі інформатики, якого навіть прозвали “африканським Біллом Гейтсом”. Філіп виріс у країні, яка десятиліттями була охоплена заворушеннями і громадянською війною, і був змушений піти зі школи в 14 років через бідність. Йому довелося довго і старанно працювати, щоб до 17 років заробити на вступ до Орегонського державного університету (Oregon State University).

Спостерігаючи за тим, як бджоли будують свої стільники, доктор Філіп Емігуалі використовував цю природну концепцію і в своїх роботах, розробивши таким чином найпотужніший у світі комп’ютер. Таланти нігерійця стали в пригоді корпораціям, що освоюють нафтові родовища, і сьогодні дослідження Емігуалі економлять нафтовикам мільйони доларів на рік. Рівень IQ африканського Білла Гейтса – 190 балів.

15. Теренс Тао

Теренс Тао (Terence Ta) народився в Австралії в сім’ї іммігрантів із Гонконгу. Свої перші дослідження юне обдарування опублікувало у віці 15 років, а вже у 21 рік хлопець здобув ступінь доктора філософських наук Принстонського університету (Princeton University, США). У 24 роки Теренс Тао став професором Каліфорнійського університету (UCLA), ставши водночас наймолодшою людиною, яка отримала таку посаду. Його коефіцієнт інтелекту дорівнює 225 балам.

14. Крістофер Ланган

Крістофер Ланган (Christopher Langan) вважається найрозумнішою людиною в Америці. Юний геній самостійно навчився читати, коли йому не було й 4 років. Згодом Крістофер кинув коледж, пояснивши свій вчинок тим, що йому більше нема чому вчитися у своїх викладачів. Як і багато геніїв із цієї добірки, найрозумніший американець перепробував багато різних професій – Ланган був різноробочим на фермі, лісовим пожежником і викидайлом, і це лише кілька з багатьох перепробуваних ним ремесел. Але найбільше Крістофер Ланган відомий своєю науковою роботою на тему когнітивно-теоретичної моделі Всесвіту, яка описує взаємозв’язок між людським розумом і реальністю. Рівень IQ одного з найздібніших американців – 195 балів.

13. Міслав Предавеч

Міслав Предавеч (Mislav Predavec) – хорватський професор математичних наук з рівнем IQ у 192 бали. Для довідки, тільки одна людина на цілий мільярд може пишатися розумовим розвитком, що перевищує умовну позначку в 190 балів. Предавеч любить зламувати найскладніші тести на інтелектуальні здібності, але його буденне життя легко вписується в рамки звичайнісіньких. Дружина генія Мар’яна (Marijana) у своєму інтерв’ю для ЗМІ розповіла, що вони з чоловіком живуть простим життям, і що навіть для її суперрозумного чоловіка є завдання, з якими він не в змозі впоратися без сторонньої допомоги. Наприклад, коли Мислав купує новий мобільний телефон, саме Мар’яна запускає всі додатки і вставляє в пристрій SIM-карту.

12. Іван Івек

У Хорватії є ще один видатний математик із дуже високим рівнем IQ. Іван Івек (Ivan Ivec) спеціалізується на інтелектуальних тестах, і він заявляє, що набрав у стандартних опитувальниках з IQ 174 бали. У математика є власний сайт в інтернеті, який також присвячений тестам на розумові здібності. Чоловік упевнений, що тимчасові обмеження в класичних шаблонах зовсім не обов’язково є необхідним критерієм оцінки інтелекту. Івек вважає, що серед найрозумніших людей на Землі є ті, хто розв’язує найскладніші задачі, але тільки в комфортній для себе обстановці та без поспіху, що найчастіше не вписується в уявлення про геніальність.

11. Кім Анг-Янг

Уже в 3 роки Кім Анг-Янг (Kim Ung-Young) вільно розмовляв 4 різними мовами, тож IQ у 210 балів – зовсім не сюрприз. Геній народився в Південній Кореї, але потім переїхав до США і навіть пропрацював 10 років у космічному агентстві NASA до того, як повернувся на Батьківщину. Розмірковуючи про свої таланти, Кім одного разу сказав таке: “Люди постійно намагаються стати особливими, відмовляючись від простого людського щастя. Але їм варто зрозуміти, що справжнє щастя полягає в речах, які ми сприймаємо як само собою зрозумілі, як-от, наприклад, міцна дружба та дитячі спогади про шкільних товаришів. Бути особливим не настільки важливо, як вести звичайний спосіб життя”. І вже якщо хтось настільки неймовірно розумний і видатний говорить про те, що справжнє щастя в найпростіших і найдоступніших речах, хто ми, щоб сперечатися і сумніватися? Краще прислухатися…

10. Кріс Хірата

Астрофізик Кріс Хірата з Мічигану (Chris Hirata, Michigan) – наймолодший у США золотий медаліст Міжнародної олімпіади з Фізики. У віці всього 16 років юний геній уже працював на NASA в гучному проєкті з колонізації Марса, а за кілька років у 2001 році Кріс став бакалавром Каліфорнійського технологічного інституту (California Institute of Technology). У 2005 році у віці 22 років хлопець здобув свій докторський ступінь у галузі філософських наук Гарвардського університету, а сьогодні Хірата викладає фізику та астрономію в державному університеті Огайо (Ohio State University). Рівень IQ американського генія – 225 балів.

9. Гаррі Каспаров

Гаррі Каспарова визнано найбільшим гравцем у шахи всіх часів і народів. У 1996 і 1997 роках він зіграв кілька партій проти механічного супротивника – комп’ютерної програми “Deep Blue”. Перший матч виграла людина, а другий – штучний набір алгоритмів, і це був перший в історії прецедент перемоги комп’ютера над чемпіоном світу з шахів у класичній грі за всіма правилами. Каспаров – не тільки великий шахіст, він ще й письменник, а також політичний активіст. Його рівень IQ – 194 бали.

8. Стівен Гокінг

Стівен Гокінг (Stephen Hawking) – мабуть, найвідоміший фізик-теоретик у світовій історії. Саме він є автором книжки “Коротка історія часу” (A Brief History of Time), яка визнана однією з найвизначніших і найвідоміших робіт, коли-небудь написаних на тему Теорії великого вибуху. Коли Стівену було всього 12 років, хлопчикові діагностували бічний аміотрофічний склероз, захворювання, від якого більшість людей помирають протягом 5 років. Проте професор Гокінг наперекір усім прогнозам досі живий, і зараз йому 75 років! Він пересувається і спілкується зі світом за допомогою високотехнологічного інвалідного крісла з вбудованим голосовим синтезатором. IQ Стівена Гокінга дорівнює 160 балам…

7. Волтер Обрієн

Волтер Обрієн (Walter O’Brien) – ірландський підприємець і промисловий магнат із коефіцієнтом інтелекту понад 190 балів. У дитинстві лікарі підозрювали, що хлопчик – аутист, але перевірки та аналізи не виявили жодних відхилень, крім того, що він просто був набагато розумнішим за всіх своїх однолітків. У 13 років Обрієн зламав надсекретні сервери NASA і вкрав плани космічного шатла. Просто тому що так йому захотілося! Багатьом відомий улюблений жарт цього неймовірного генія про те, що його бізнес, корпорація Scorpion Computer Services, був створений тільки для того, щоб відволіктися від інтересів, які обіцяли йому в’язницю. За мотивами життя магната медіакомпанія CBS запустила ціле телешоу під назвою Scorpion.

6. Мерилін вос Савант

Уродженка Міссурі (Missouri, американський штат), Мерилін вос Савант (Marilyn vos Savant) у 1986 році офіційно потрапила до Книги світових рекордів Гіннесса як найрозумніша людина на планеті. Її рівень IQ дорівнює 228 балам, і це було зафіксовано цілою комісією експертів! У американки була власна колонка “Запитай Мерилін” у популярному журналі Parade, яку вона вела з середини 80-х років. Савант заробляє на життя як сценарист, а її чоловік Роберт Ярвік (Robert Jarvik) створив першу успішну модель штучного серця. Пару заслужено прозвали “найрозумнішим подружжям Нью-Йорка” за версією престижного журналу New York Magazine.

5. Леонардо да Вінчі

Конечно, во времена эпохи Возрождения не существовало тестов на измерение умственных способностей и уровня интеллекта, но по оценкам экспертов уровень IQ великого ученого 15-16 веков достигал от 180 до 190 баллов. Многие знают да Винчи по его великолепным картинам, но он был искусен еще во многих других областях, включая математику, геологию, картографию и инженерию. Это был величайший художник и ученый всех времен и народов.

4. Никола Тесла

Как и в случае с да Винчи, во времена Николы Тесла (Nikola Tesla) IQ тестов еще не существовало, однако, специалисты пришли к выводу, что коэффициент интеллекта этого великого изобретателя был близок к отметке в 200 баллов. И это неудивительно, ведь в свое время Тесла создал немало диковинных вещей, которые стали основополагающими кирпичиками в фундаменте жизни современных цивилизаций. Кстати, этот мужчина предсказал появление мобильных телефонов еще в 1926 году.

3. Сэр Эндрю Уайлс

Сер Ендрю Вайлс (Sir Andrew Wiles) – британський математик, який працює в Оксфордському університеті (University of Oxford). Саме йому вдалося довести Велику теорему Ферма, над якою цілих 350 років билися найсвітліші уми нашої планети. Рівень інтелекту сера Вайлса – 170 балів за шкалою IQ.

2. Джина Девіс

Володарка престижної нагороди Американської кіноакадемії, оскароносна акторка Джина Девіс (Geena Davis) – не лише талановита й чарівна пані, в минулому спортсменка олімпійського рівня, громадська активістка і філантроп, а й найрозумніша жінка. Її коефіцієнт інтелекту дорівнює 140 балам, і улюблениця Голлівуду є членом Менса (Mensa), товариства людей з високим рівнем IQ.

1. Айнан Коулі

Айнан Коулі (Ainan Cawley) – вундеркінд із Сінгапуру. Хлопчик народився в 1999 році, і у віці 7 років він закінчив середню освіту, ставши наймолодшим випускником у світі. Хлопчик може процитувати значну частину послідовності цифр у числі Пі (до 518, тобто понад 750 цифр у суворому порядку) і сам складає музику. Кажуть, що його IQ дорівнює приблизно 250 балам…

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *