Що таке “обмовка за Фрейдом”, приклади та відео

Вираз “обмовка за Фрейдом” чули багато хто, але не всі до кінця розуміють, що він означає і звідки він пішов.
Ця фраза є повсякденним найменуванням обмовки, яку як окреме явище описав основоположник психоаналізу Зигмунд Фройд у своїй дослідницькій роботі “Психопатологія повсякденного життя”. Якщо говорити ширше, то існує термін парапраксис, що охоплює разом із застереженнями всілякі несуттєві описки й мимовільні дії.

Австрійський психоаналітик висунув припущення, що неправильна дія, яка здається неважливою і позбавленою всілякого сенсу, необхідна для того, щоб реалізовувати несвідомі бажання. Вона є свого роду компромісом, який створюється належним свідомим задумом разом із частковим синхронним виконанням інтуїтивного бажання.

Іншими словами, людина неусвідомлено може зробити або сказати те, що бажає (вважає правильним) її внутрішнє Я.

За Фрейдом, так звані “помилкові дії” виникають за обставин, коли “Воно” переважає над “Над-Я”, проявляючись згодом у вигляді вирішального впливу на вчинки, прояв “Я”. Помилкова дія, як правило, відбувається, коли особистість відчуває психічну напруженість, а також, якщо швидко говорить або пише. Цей феномен є відображенням “несвідомого” в людині.

Згідно з класифікацією Фрейда є 4 категорії “помилкових дій”:

– обмовки, запинки, очитки, описки;

– запам’ятовування, коли забуваються імена, свої відчуття, наміри, сторонні слова;

– ховання і втрата предметів;

– здійснення дій “помилково”.

На думку обивателя, здавалося б, це абсолютно безглузді й невинні процеси. Однак Фрейд не вважав їх банальними, а розглядав як значуще з погляду психології явище. Він вважав, що так зовнішнім чином проявляються несвідомі невирішені конфлікти, видавлені бажання. Парапраксис, за Фрейдом, як і сновидіння — це можливий “шлях”, що веде до таїнств несвідомого.

Звісно, помилкові дії часто нелегко розуміються, але аналітична робота з пацієнтом деколи дає змогу вибудувати припущення щодо сенсу застережень, причини забування тощо. Помилкові дії людини, яка, наприклад, забуває час сеансу, дають можливість двом сторонам (аналітик-пацієнт) почерпнути значущі відомості про загадкові психологічні процеси.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *