NBC NEWS: Адміністрація Байдена схиляється до постачання Україні ракет дальнього радіуса дії

Якщо республіканці продовжать блокувати військову допомогу США Україні, Білий дім може звернутися до союзника з проханням надати Києву ракети ATACM, здатні завдати удару по окупованому Росією Криму.

МЮНХЕН — Після багатомісячних прохань українських посадовців адміністрація Байдена працює над наданням Україні нових потужних балістичних ракет великої дальності, повідомили два американських посадовці.

Наприкінці минулого року США почали постачати Україні армійські тактичні ракетні комплекси, відомі як ATACMS, але поки що вони надали лише старі ATACMS середньої дальності. Зараз США схиляються до того, щоб надіслати Україні ракети більшої дальності, що дозволить Україні завдавати удари на більшій відстані в межах Кримського півострова, окупованого Росією, повідомили офіційні особи.

Але американське фінансування постачання зброї в Україну залишається невизначеним через опозицію з боку колишнього президента Дональда Трампа та його союзників-республіканців у Конгресі. Минулого тижня Сенат ухвалив пакет зовнішньої допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів. Але неясно, чи проголосує за нього контрольована Республіканською партією Палата представників і коли, і чи витримає він голосування.

Протягом місяців протрампівські республіканці заявляли, що схвалять військову допомогу США Україні лише в тому випадку, якщо адміністрація Байдена погодиться на пакет імміграційних та прикордонних заходів, запропонованих Республіканською партією. Цього місяця Трамп і його союзники в Палаті представників і Сенаті відкинули двопартійний компроміс щодо безпеки кордонів та імміграції, про який домовлялися республіканці та демократи в Сенаті.

Представники оборонного відомства повідомили NBC News, що США мають обмежені запаси ПТРК і навряд чи зможуть відправити їх в Україну без грошей на поповнення американських запасів.

Якщо Конгрес схвалить збільшення фінансування для України, США можуть включити ПТРК дальнього радіуса дії в один з перших пакетів військової допомоги, оплачених за ці гроші, за словами двох американських посадовців. США також мають боєприпаси та артилерію, які готові відправити в Україну негайно, якщо фінансування буде схвалено, додали посадовці.

Ukraine Frontline Soldier

Український військовослужбовець готується до бою поблизу Авдіївки в Донецькій області 11 лютого. Genya Savilov / AFP – Getty Images

Урядовці не виключили, що звернуться до союзників з проханням надати Україні ракети, а також поповнити свої запаси ПТРК.

Білий дім не одразу відповів на прохання про коментар.

У своїй заяві речник Міністерства оборони США сказав: “Без додаткового [законопроекту про фінансування] ми не можемо надати Україні пакет безпекової допомоги. Водночас, я не буду спекулювати на змісті будь-яких майбутніх пакетів, якщо додатковий закон буде прийнятий. Ми дамо вам знати, якщо ситуація зміниться і якщо ми зможемо оголосити про новий пакет”.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що більшу частину своєї зустрічі з Державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Мюнхені в суботу він присвятив обговоренню потреби України в озброєнні більшої дальності.

“Я щойно повернувся із зустрічі з держсекретарем Блінкеном, — сказав Кулеба невеликій групі журналістів у Мюнхені в суботу. “Я провів дуже велику частину часу, аргументуючи на користь ПТРК”, – сказав він, пояснивши, що Україні потрібна версія ракети, яка може літати на 300 кілометрів, або понад 180 миль.

“Є лише один спосіб знищити російський потенціал в Україні. Це вдарити вглиб окупованих територій в обхід російських засобів радіоелектронної боротьби та перехоплювачів”, – сказав він, маючи на увазі ЗРК дальнього радіуса дії.

Кулеба назвав ці системи “важливим символом” для українців. “Якщо ви хочете вдарити в тил, порушити їхню логістику і постачання, знищити їхні склади боєприпасів, ви можете зробити це тільки ракетами великої дальності”, – сказав він.

Адміністрація Байдена протягом останніх двох років чинила опір посилання ракет дальнього радіуса дії, оскільки чиновники побоювалися, що Україна використає їх для завдавання удару по Криму або Росії та змусить російського президента Владіміра Путіна піти на ескалацію конфлікту. Чиновники Білого дому і Пентагону висловлювали подібні побоювання щодо інших систем озброєнь, але тепер вирішили надати їх Україні.

У суботу Кулеба також описав нагальну потребу в більшій кількості європейської зброї та допомоги Україні, заявивши, що багато людей в Європі “все ще не бажають розуміти загрозу”.

“Коли громадянин Європи читає в новинах, що Україна відступила з Авдіївки, він повинен усвідомити один простий факт: Росія стала на кілька кілометрів ближче до його власного будинку”, – сказав Кулеба. “Кожне просування Росії в Україні наближає російську зброю до дому європейця середнього класу”.

Кулеба високо оцінив підтримку з боку європейських союзників, але сказав, що вони повинні прискорити виробництво зброї та боєприпасів для України.

“Європейцям знадобилося занадто багато часу, щоб почати нарощувати темпи, прокидатися або витирати пил зі своєї оборонної промисловості”, – сказав він. “Ми будемо платити життям протягом 2024 року, щоб дати вашим оборонним галузям час для нарощування виробництва або створення нових ліній”.

NBC NEWS

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *