Валерія Залужного відправили у відставку після двох років запеклої боротьби: західні ЗМІ назвали 5 можливих причин заміни

Відставка головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного стала однією з топтем західних ЗМІ. Журналісти намагаються з’ясувати можливі причини звільнення, з яких вимальовуються п’ять основних.

Зокрема, йдеться про суперечки з партнерами, безрезультатність літнього контрнаступу й навіть можливі політичні амбіції “залізного генерала”. Що могло вплинути на рішення президента Володимира Зеленського щодо зміни керівництва ЗСУ, читайте в огляді західних публікацій від OBOZ.UA.

Невиправдані очікування від контрнаступу і перехід на стандарти НАТО

Як пише американська газета The Hill, звільнення Залужного стало “найбільшим струсом у військовому кабінеті України” з початку російського вторгнення у 2022 році. Експерт з оборонної політики, професор Корнеллського університету Девід Силбі сказав виданню, що Залужний, “схоже, бере на себе відповідальність за провал осіннього наступу України”.

“Важкі втрати, що супроводжували окопну війну, позбавили Україну військ, а політична боротьба в США ставить під загрозу матеріальну підтримку українських військових зусиль. Зеленський не може контролювати нічого з цього, але може контролювати тих, хто командує українськими силами, і тому він звільнив Залужного. Це скоріше ознака відчаю, ніж розрахунку“, – вважає Силбі.

Водночас австрійський військовий аналітик Том Купер припустив у розмові з Politicoщо Залужний зазнав критики через те, що не завершив перетворення війська на сили західного зразка, не покращив матеріально-технічного забезпечення та не зміг провести ротацію трохи далі від лінії фронту, щоб дати військовим можливість відпочити та відновитися, а не залишити їх в окопах на всю війну.

Суперечки щодо контрнаступу з партнерами

Залужний мав напружені стосунки з Вашингтоном, після того, як він і військові лідери США розійшлися в думках щодо того, як вести літній контрнаступ 2023 року, пише Politico.

Пентагон наполягав на тому, щоб ЗСУ завдали серйозного удару, зосередивши увагу на одній області, де, на думку фахівців із планування, прорив був можливий. Натомість Київ вибрав кілька атак по всьому фронту, вважаючи, що це ускладнить для російських військ посилення на багатьох ділянках.

Після кількох тижнів дискусій “у ході наступу стало досить ясно, що українців просто не цікавили поради США, і вони загалом дійшли висновку, що нам нема чого їм запропонувати в плані порад”, розповіла виданню “людина, яка консультувала Білий дім з військових питань”.

Аргумент, за словами радника, полягав у тому, що США не мають досвіду ведення війни, яку ведуть українці, і хоча поради США вітаються, вони також можуть залишитися не почутими.

Хоча вина за ці розбіжності лягла виключно на плечі Залужного, йому також “підрізав жили Зеленський”, за яким залишалося останнє слово у військових питаннях, “і тому США кричали не на ту людину”, сказав радник.

Вважав вказівки Зеленського нездійсненними

Серед причин звільнення Залужного західна преса називає те, що головнокомандувач ЗСУ вважав вказівки Зеленського нездійсненними, а також вів переговори, не координуючись із Міноборони, та не представив плану дій ЗСУ на 2024 рік.

Як стверджує джерело The Times, після появи чуток про звільнення Залужного заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд і пані посол США в Україні Бріджит Брінк зустрілися 31 січня в Києві з міністром оборони України Рустемом Умєровим.

Під час цієї зустрічі Умєров пояснив причини для звільнення Залужного, заявивши, що Офіс президента незадоволений тим, що генерал не надав планів своєї військової кампанії на 2024 рік.

Залужний також, за словами Умєрова, скептично поставився до наказів і публічних заяв Зеленського, вважаючи їх нереалістичними, і що безпосередньо вів переговори із союзниками про постачання зброї, виключивши Міноборони з цього процесу.

Джерела також повідомили, що Нуланд була незадоволена наміром звільнити Залужного і запропонувала згладити непорозуміння, що суперечить офіційній позиції Вашингтона про те, що він не втручатиметься в рішення, яке є суверенним правом президента України.

Можливі політичні амбіції Залужного

Британська газета The Guardian назвала рішення Зеленського ризикованим кроком, враховуючи високі рейтинги підтримки Залужного серед українців. Так, політичні опоненти чинного глави держави розкритикували його за нечіткість заяв про причини заміни Залужного і припустили, що це рішення могло бути мотивоване радше страхом популярності Залужного, ніж оперативними проблемами.

Хоча Залужний ніколи не заявляв про політичні амбіції, багато опонентів Зеленського бачать у ньому потенційну фігуру, навколо якої можна об’єднатися, і вважають, що в нього буде майбутнє в політиці, якщо він цього захоче. Якщо після його відставки ситуація на фронті погіршуватиметься й надалі, підтримка Залужного, швидше за все, тільки зросте, пише видання.

Близькість Сирського до Офісу президента

Британська газета The Financial Times назвала Олександра Сирського, яким Зеленський замінив Залужного, близьким до Офісу президента.

За словами авторів матеріалу, деякі західні офіційні особи та аналітики, які консультують Вашингтон, також висловили побоювання щодо ухвалення рішень Сирським з лютого 2022 року та стурбованість його здатністю протистояти політичному втручанню в оперативні питання.

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *