Побудувати сферу Дайсона навколо Сонця легко, але для цього треба розібрати на сировину Юпітер

Це могло б підняти людство на новий рівень.

Потрібне розбирання

Нам знадобиться астрономічна кількість ресурсів, щоб побудувати навколо Сонця сферу Дайсона — гігантську теоретичну оболонку, яка збиратиме всю енергію нашої зірки.

Як пише науковий журналіст Джеймі Грін у своїй новій книзі “Можливість життя”, для створення мегаструктури, концепцію якої вперше розробив фізик Фрімен Дайсон 1960 року, нам довелося б зруйнувати планету розміром з Юпітер:

“Якби ви хотіли отримати достатньо матеріалу для будівництва такої штуки, вам довелося б розібрати планету, і не якусь маленьку, а скоріше Юпітер”.

Це захоплива гра розуму, яка досліджує фундаментальні мотиви для виду — чи вмотивовані розумні істоти насамперед розширюватися і витрачати більше енергії в міру свого зростання?

І це стосується не тільки людства. Деякі астрономи взяли на себе працю шукати ознаки позаземного життя, скануючи небо в пошуках сфер Дайсона, що ховаються в інших зоряних системах. Таким чином, розмірковуючи про те, що можуть побудувати наші нащадки, можливо, ми зможемо зрозуміти, що шукати в космосі.

сферу дайсона

Мегаманія

Така сфера могла б дозволити цивілізації перейти від цивілізації типу I до цивілізації типу II за шкалою Кардашева — методом вимірювання рівня розвитку суспільства. Простіше кажучи, якщо цивілізація замість того, щоб виробляти енергію, використовуючи всі наявні поверхні та надра своєї планети, використовує всю енергію, що виходить від зірки, то ця цивілізація належить до Типу II.

Але не всі згодні з тим, що створення сфери Дайсона має бути якимось пафосним мегапроєктом. Астрофізик Джейсон Райт порівняв будівництво сфери з Мангеттеном, людською і взаємопов’язаною “мегаструктурою”, що створювалася протягом довгого часу, шматочок за шматочком:

“Якоюсь загальною мірою він був запланований, але ніхто ніколи не говорив: “Гей, візьмім, та побудуємо тут величезне місто. Просто кожне покоління робило його трохи більшим”.

Точно так само з часом і не поспішаючи можна побудувати сферу Дайсона або рій супутників, щоб використовувати всю енергію зірки, стверджує він.

“Якщо безкоштовна енергія в неймовірних кількостях відлітає в космос, а якась цивілізація володіє технологіями, щоб зібрати її для свого використання, то чому б їм це не зробити?” – запитує Райт.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *