Великий вибух нічого не говорить про створення космосу

Зображення, отримані космічним телескопом Джеймса Вебба, показують формування галактик на ранніх етапах космічної історії, і вони викликали безліч новин. Зображення зрілих галактик у дитячому Всесвіті шокували космологів, оскільки вони суперечать усталеним теоріям про формування галактик і космічну історію.

На жаль, деякі ЗМІ вирвали ці зображення з контексту, заявивши, що вони спростовують сам Великий вибух. Це, звісно ж, не відповідає істині, але галас, що здійнявся, дає нам хорошу можливість пояснити, у чому насправді полягає теорія Великого вибуху. У цій історії буде багато сюрпризів.

Первісна відсутність

Нам часто кажуть, що Великий вибух — це теорія космічного створення, яка розповідає про те, як Всесвіт виник із нічого та згодом розвинувся в усі галактики, зірки та планети. Проблема з таким припущенням полягає в тому, що правильною є тільки друга його частина. Так, те, що ми називаємо Великим вибухом, є теорією космічної еволюції. Але стандартна модель інфляційного Всесвіту, якою керується космологія, нічого не говорить про космічне походження. Народження простору, часу, матерії та енергії просто відсутнє. Трохи історії допоможе нам зрозуміти, чому.

Перша теоретична інкарнація Великого вибуху виникла у Жоржа Леметра, сором’язливого католицького священника і фізика. Леметр зробив собі ім’я, показавши, що Загальна теорія відносності Ейнштейна може легко пояснити знаменитий висновок Едвіна Габбла про те, що Всесвіт розширюється. Захопившись космологією (на той час було дуже мало вчених, які працювали у цій галузі), Леметр пішов далі, запропонувавши ідею, яку він назвав первісним атомом.

большой взрыв

Леметр обійшов цю проблему, використовуючи нову науку — квантову механіку. У його описі вся матерія й енергія спочатку перебували у формі гігантського космічного атома. Леметр знав, що квантова механіка вже показала, що радіоактивні атоми можуть розпадатися в будь-який час без фактичної причини. (Великі групи таких атомів дійсно розпадаються за чітко визначений, статистично вимірюваний час). Таким чином, міркував Леметр, первісний атом перескочив через проблему Першої антиномії Канта, розпавшись спонтанно. Продукти цього розпаду потім розпалися на інші продукти розпаду, які також розпалися, залишивши в підсумку всі частинки, які ми спостерігаємо сьогодні.

Звичайно, зараз космологія розповідає історію зовсім не так. Але Леметр уже знав, що його формулювання насправді не розв’язує Першу антиномію, тому що воно не пояснює, звідки взявся первісний атом.

Космічна тиша до Великого вибуху

Як пояснював Леметр критикам своєї ідеї, він не говорив, як виник Всесвіт. З його точки зору, первісний атом міг існувати вічно і не розпадатися. Фізик намагався дати пояснення тому, як Всесвіт почав свою еволюцію до свого нинішнього стану. Невизначеність була закладена в самі основи квантової механіки, і це дало змогу Леметру обійтися без зазначення причини еволюції Всесвіту. Але він не міг пояснити, звідки взялося те, що потім еволюціонувало.

У наші дні жоден космолог не стане говорити про первісні атоми. Замість цього вони розкажуть про різні квантові поля, що пронизують ранній Всесвіт. Але основна теза про еволюцію і створення залишиться незмінною. Космологія Великого вибуху не описує створення Всесвіту. Вона описує те, що відбувається після створення. Вона робить це з дивовижним успіхом, надаючи детальну дорожню карту того, як надвисокотемпературний, надщільний Всесвіт розширювався й охолоджувався, залишаючи нам усе, що ми бачимо сьогодні.

Сам по собі Великий вибух ніколи не розповість нам, звідки все це взялося. Якщо ми хочемо знати, як насправді було створено Всесвіт, нам потрібно щось ще, щось більше. Можливо, ви хочете сказати, що космос існував завжди, а ми — лише один із витків циклічного Всесвіту. Можливо, ви хочете придумати якийсь екзотичний новий механізм, який може створити щось із нічого. Але який би механізм ви не вигадали, він буде лише доповненням до тієї теорії Великого вибуху, яка у нас є зараз, тому що ця теорія нічого не говорить про створення світу.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *