8 характерних ознак, які вказують, що ви перебуваєте в стані жертви

Цей стан шкодить психіці та здоров’ю. Розглянемо основні ознаки, які вказують на те, що ви граєте роль мученика.

Стан жертви заважає людині стати щасливою. У житті, наповненому негативними емоціями, немає місця радості й новим можливостям. Коли людина перебуває у стані жертви, вона злиться, ображається, звинувачує у всіх бідах себе й оточення. Цей стан шкодить психіці та здоров’ю. Розглянемо основні ознаки, які вказують на те, що ви граєте роль мученика.

Знаючи ці ознаки, вам буде легше вибратися з цього стану. Ви зможете адекватно оцінити важку ситуацію, що склалася, і знайти вихід із неї.

Як визначити стан жертви

1. Постійні скарги.

Щойно ви помічаєте, що постійно починаєте скаржитися на життя (на себе, рідних, друзів, уряд, погоду), дайте собі чесну відповідь на запитання – “що я роблю, щоб змінити ситуацію?”

Якщо ви незадоволені урядом, то подумайте, які вигоди можете отримати з обставин, що склалися.

Якщо зіпсувалася погода і зірвалася поїздка, подумайте, чим ви давно хотіли зайнятися, але постійно відкладали.

2. Почуття образи.

Поки ви ображені, ви не зможете тверезо оцінити ситуацію і знайти її позитивні сторони. Насамперед необхідно навчитися контролювати свої емоції. У тому, що вам важко, ніхто не винен.

3. Претензії до інших.

Запам’ятайте, що ніхто не зобов’язаний відповідати вашим очікуванням. Крім того, висуваючи претензії іншим, ви тим самим приховуєте власне почуття провини за те, що не можете сказати або зробити так, як вважаєте за потрібне. Щоб позбутися почуття провини й не засуджувати інших людей, необхідно насамперед прийняти себе.

8 признаков, указывающих на то, что вы находитесь в состоянии жертвы

4. Страх, тривога, паніка.

Відчуваючи такі емоції, неможливо контролювати ситуацію і приймати адекватні рішення. Поки ви перебуваєте в стані паніки, у вас затуманена свідомість. У цьому випадку можна наробити багато дурниць, а потім шкодувати. Негативні емоції ніколи не допоможуть знайти вихід. Правильні рішення приходять зі стану спокою.

5. Невпевненість у собі.

Почуття невпевненості заганяє вас у жорсткі рамки. Перестаньте порівнювати себе з іншими, з чого ви взяли, що не гідні жити краще?

Згадайте про своїх рідних, це найближчі люди, які можуть вас підтримати і надати вам допомогу в будь-якій ситуації. Щоб не сталося, ці люди будуть завжди поруч.

Є один ефективний спосіб, що дає змогу повірити в себе, — у будь-якій складній ситуації уявляйте, що на вашій голові гарна й усипана коштовностями корона. Запам’ятайте це відчуття і візуалізуйте корону завжди, коли вам важко. Пам’ятайте, що королі та королеви не можуть бути негідними.

8 признаков, указывающих на то, что вы находитесь в состоянии жертвы

6. Негативне ставлення до світу.

Якщо ви постійно перебуватимете в стані напруження, ніби очікуючи будь-якої миті нападу ворога, ви розтратите масу енергії. Ви будете руйнувати, а не творити, ваші ресурси швидко вичерпаються, а здоров’я погіршується.

Сконцентруйтеся на позитиві, насолоджуйтеся кожним моментом життя, частіше посміхайтеся, гуляйте на свіжому повітрі, спілкуйтеся з приємними для вас людьми. Світ багатогранний і різноманітний, у ньому маса всього цікавого.

7. Відмовки.

Припиніть виправдовуватися і думати, що у вас нічого не вийде. Шукайте не причини вашої бездіяльності, а способи змінити життя і перестати бути жертвою.

Подумайте про власні страхи, про те, що вас зупиняє і про те, як можна подолати перешкоди. Намагайтеся не відкладати розв’язання важливих питань, не бійтеся ризикувати. Ви точно програєте, якщо не спробуєте розв’язувати проблему.

8. Безсилля, відчай.

Якщо ви починаєте по-всякому приводу зриватися на близьких, це свідчить про те, що ви зневірилися. Вихід є абсолютно з будь-якої ситуації, тільки жертва часто його не помічає. Якщо вам важко зараз, то подумайте, чи буде це важливо для вас через кілька років? Адже все минає і змінюється, потрібно знаходити в собі сили жити далі, покращуючи при цьому якість свого життя.

Якщо ви потрапили в складну життєву ситуацію, то постарайтеся зрозуміти, чому з вами це сталося, зробіть із цього висновки для себе та дійте. Безумовно, ви, як і будь-яка інша людина, можете відчувати негативні емоції, але не робіть цього довго, достатньо кілька годин побути в цьому стані й вистачить.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *