NASA показало, який вигляд матиме перша постійна база на Місяці: коли її побудують

Американські й італійські вчені працюють над створенням першого аванпосту на поверхні супутника Землі.

NASA уклало угоду з Італійським космічним агентством (ASI), а також із франко-італійською компанією Thales Alenia Space для створення першого постійного людського аванпосту на Місяці, який є найважливішим компонентом місячної програми NASA Artemis. Людству ще належить створити базу на Місяці і тепер проєкт будівництва першого постійного місячного аванпосту нарешті набуває форми, пише Gizmodo.

Метою програми Artemis є встановлення стійкої довгострокової присутності людини на Місяці. Найважливішим компонентом цієї програми є якраз будівництво першої місячної бази. Поки що невідомо, скільки коштуватиме реалізація цього проєкту, але передбачається, що житловий модуль з’явиться на Місяці не раніше, ніж у 2030-х роках. Житловий модуль, який може стати першою постійною людською базою на Місяці, отримав назву Багатоцільове середовище проживання (МРН).

Співпраця між NASA та ASI в межах реалізації місячної програми розпочалася у 2020 році з укладення першої угоди про спільну роботу. Через 2 роки було укладено ще одну угоду на проведення попереднього проєктування житлового місячного модуля. Тепер же створення місячної бази, згідно з новою угодою, взялася компанія Thales Alenia Space.

У результаті днями з’явилося перше зображення MPH, на якому видно циліндричну конструкцію з телескопічними опорами та сонячними панелями. Попередньо відомо, що цей модуль матиме довжину 10 метрів.

база, МісяцьFullscreen
У результаті днями з’явилося перше зображення MPH, на якому видно циліндричну конструкцію з телескопічними опорами і сонячними панелями. Попередньо відомо, що цей модуль матиме довжину 10 метрів
Фото: NASA

У NASA вважають, що астронавти, які житимуть у цьому модулі, зможуть проводити експериментальні дослідження на Місяці, тестувати нові технології, а також вивчатимуть потенційні ризики для астронавтів, з якими можна зіткнуться в реальних місячних умовах. Передбачається, що MHP може стати основою для більш великої бази на Місяці.

У першому кварталі наступного року всі сторони проєкту розглянуть необхідні умови для його реалізації, щоб зрозуміти, які ще технології потрібні для будівництва цієї місячної бази. Наприклад, потрібно створити нові системи життєзабезпечення і розв’язувати проблему з місячним пилом, який може пошкодити базу, а також скафандри астронавтів. Також місячна база повинна витримувати екстремальні температури, які присутні в південному полярному регіоні Місяця, де буде побудована перша база.

До речі, компанія Thales Alenia Space також працює над створенням трьох герметичних модулів, призначених для першої в історії місячної орбітальної станції Gateway, яка має бути побудована наприкінці цього десятиліття.

Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *