Чому час 13.23 став фатальним для Леоніда Брежнєва

Дійсно, цей час став для Леоніда Брежнєва фатальним. Кіт на прізвисько Лама, який був у Брежнєва чимось на кшталт талісмана, попереджав господаря про небезпеку. Ціною власного життя тварина показала, що чекає на генсека в майбутньому.

Фатальний час для генсека

До 1982 року здоров’я нехай уже й літнього Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Ілліча Брежнєва особливих побоювань у лікарів не викликало. Однак у березні Брежнєв почав збиратися в чергову поїздку в Узбекистан.

23 березня було заплановано відвідування партійним головою авіаційного заводу в Ташкенті. Як пише Леонід Млечин у своїй книзі “Брежнєв”, у якийсь момент цей візит вирішили скасувати. На заводі вже зняли охорону, коли Леонід Ілліч раптом заявив Шарафу Рашидову, Першому секретареві ЦК узбецької компартії, про те, що на завод усе ж таки з’їздити варто: мовляв, люди готувалися до зустрічі, недобре відмовлятися.

Згодом Брежнєв напевно дуже пошкодував про свій раптовий порив. Річ у тім, що на авіаційному заводі навколо споруджуваного літака було зведено величезний дерев’яний майданчик, на якому зібралося занадто багато народу.

Конструкція не витримала й обвалилася прямо на членів делегації, включно з Леонідом Іллічем. Олександр Рябенко, начальник особистої охорони вождя, машинально кинув погляд на годинник, який показував 13 годину 23 хвилини. Як потім з’ясувалося, у Брежнєва була зламана ключиця. Попри біль, зустріч із працівниками заводу Леонід Ілліч провів, як, утім, і інші заходи, а вже потім вирушив у свою резиденцію.

Загибель кота-провісника

Насправді Леонід Брежнєв мав відмовитися від поїздки на авіаційний завод. Річ у тім, що 1969 року під час візиту до Індії радянський лідер отримав з рук Далай-Лами живий оберіг — чорного кота, якого назвали Ламою.

До інциденту в Ташкенті кіт уже встиг одного разу врятувати життя свого господаря. Вранці 22 січня того ж 1969 року кіт виявляв небувале занепокоєння, терся об ноги Леоніда Ілліча, жалібно нявкав. Брежнєв визнав це знаком і велів поміняти місцями автомобілі в кортежі, який прямував до Кремля на честь успішного завершення космічного польоту.

Як відомо, того дня якийсь Віктор Ільїн розстріляв кортеж, але Брежнєв залишився цілим. 23 березня 1982 року Лама знову попередив Леоніда Брежнєва про небезпеку. Кіт буквально сказився, покусав “приставлених” до нього в резиденції охоронців. Усі знали, що Брежнєв прислухається до Лами, тому про поведінку тварини негайно повідомили Олександру Рябенку. Той зі свого боку доповів про все своєму шефу.

У той момент Леонід Ілліч уже їхав на авіазавод. Цього разу генсек чомусь не прислухався до знаків, сказавши, що зі своїм вихованцем він розбереться сам. Лама ж ніби передбачав такий результат. Рівно о 13 годині 23 хвилини він перекусив повідець і кинувся на вулицю прямо під колеса машини, що проїжджала повз. Тварина загинула. Через 8 місяців пішов із життя і Брежнєв.

Наслідки інциденту і причина смерті

Під час обвалення риштувань на авіаційному заводі в Ташкенті Леонід Брежнєв, здавалося, відбувся легко. Однак саме травми, отримані партійним лідером в Узбекистані, на думку багатьох лікарів, і стали причиною різкого погіршення стану його здоров’я. У результаті події Брежнєв зламав ключицю, яка так і не зрослася до кінця життя. Операцію Леоніду Іллічу робити не наважилися через слабке серце.

На святковому параді 7 листопада 1982 року він ледь підіймав руку для привітання. Будь-який рух завдавав Генеральному секретарю пекельного болю, який знімали відповідними препаратами. Адже Брежнєв продовжував працювати, здійснювати поїздки й навіть ходити по магазинах, перевіряючи наявність товарів на прилавках. Крім того, як припускав зять Леоніда Брежнєва, Юрій Чурбанов, у своїх мемуарах “Мій тесть Леонід Брежнєв”, на авіазаводі вже далеко не молодий генсек переніс серйозне психологічне потрясіння.

Тому Брежнєв, який і до цього вживав болезаспокійливі та снодійні препарати, почав ними зловживати. Ліки ж викликали загальмованість, сплутаність свідомості, проблеми з промовою і мисленням. Є дані про те, що, крім ключиці, Брежнєв у Ташкенті зламав ще й ребра. Тому біль був подвійної сили. Мало того, згідно з припущеннями деяких медиків, причиною смерті Леоніда Ілліча стала травматична пневмонія, яка зазвичай розвивається після травм грудної клітки.

Джерело

***************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ!

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *