Що ми знаємо про Омара Хаяма?

Омар Хаям відомий кожному. Усі чули або читали його вірші. Щоправда, чи належить йому більша їх частина, питання спірне. Зате однозначно можна сказати, що він був найвидатнішим ученим свого часу, і слава його — ширша за популярність поета для листівок.

Поет для листівок

З його рубаї, афоризмами, чи історіями про нього стикалися фактично всі. Можна навіть сказати, що він — один із найбільш цитованих поетів у нас, але у цієї популярності є і зворотний бік. Омар Хаям зазнав серйозної вульгаризації, його рубаї друкуються навіть без вказівки на те, хто їх переклав. І досі невідомо, чи його це рубаї. Дослідники творчості поета зазначають, що саме Хаяму вірогідно можна приписати не більш як 66 чотиривіршів, тоді як на початок XX століття їхня кількість перевищила 5000.

Рубаї, приписувані Хаяму, стали з’являтися тільки в другій половині XII століття, більш ніж через півстоліття після смерті автора. За кілька століть усе, що зручно було приписати Хаяму, те йому і приписували, через  великий попит за сміливі, а часом і зухвалі чотиривірші немає.

Таким чином, з Омаром Хаямом сталося, мабуть, найстрашніше, що може статися — він став поетом для листівок, а його поетичну спадщину сприймають як гімн сибаритству, як виправдання недоліків. Тим часом Омар Хаям — особистість куди більш значного масштабу.

А чи був Хаям?

Хоч як дивно, але навіть дослідники досі до кінця не впевнені, що Хаям — поет і Хаям — учений — це одна й та сама людина. У 42 томі знаменитого словника Брокгауза і Єфрона є стаття “Омар Аль-Каямі” про вченого, а в 73-му томі — стаття “Хайям або Омар Хаям” про поета. Такий поділ пов’язаний не тільки з тим, що співвідносити цих двох Хаямів здавалося вченим дивним, а й із “труднощами перекладу” – у перських творах цей поет іменується Омар Хаям, а в арабських — Омар аль-Хаямі.

Ім’я

Повне ім’я Омара Хайяма – Гіяс ад-Дін Абу-л-Фатх Омар ібн Ібрагім Хайям Нішапурі. Слово “Хаям” перекладається як “наметовий майстер”, від слова “хама” – намет. Цікаво, що від цього ж слова походить давньоруське слово “хамовник”, тобто текстильщик.

Ібн Ібрагім — значить син Ібрагіма. Як можна тепер зрозуміти, батька Хаяма звали Ібрагім і походив він із роду ремісників. Поширену в деяких романтичних біографіях Хаяма версію про мало не селянське походження Хаяма, таким чином, можна вважати бездоказовою. Його батько мав достатньо коштів для того, щоб дати синові найкращу освіту.

У замішання вводить і твердження, що Хаям народився в “селі Хорасан поблизу міста Нішапур”, яке, зокрема, наводить Ірина Крайнєва в передмові до видання “Омар Хаям в сузір’ї поетів”, що вийшло 1997 року в Петербурзі. Хорасан – ніяке не село, а велика і знаменита стародавня провінція на північному сході Ірану, на південь від Копетдазького хребта, яка колись була ядром парфянської держави, а Нішапур – одне з кількох великих міст цієї провінції з населенням у кілька сотень тисяч осіб.

Пам’ять

Біографи та дослідники Омара Хаяма зазначають, що досягти того, чого йому вдалося досягти, він зміг не тільки завдяки хорошій освіті та старанності, а й феноменальним здібностям. Уже у віці семи років Омар пішов у медресе, швидко вивчив напам’ять увесь Коран, а у віці п’ятнадцяти років уже почав готувати свій перший математичний трактат. За легендою, Нізам-уд-мульк одного разу запропонував Хаяму владу над Нішапуром і всіма прилеглими провінціями. Вчений поет відмовився, сказавши, що хоче весь свій розум присвятити науці на користь людям.

Вклад

Внесок Омара Хаяма в науку складно переоцінити. Сьогодні про нього заведено говорити винятково як про поета, проте Хаям був одним із найкращих математиків і астрономів свого часу. Він написав багато робіт з алгебри, геометрії та філософії, брав участь у будівництві палацової обсерваторії. Найбільшим же досягненням Омара Хаяма можна вважати створений ним календар.

Він отримав назву на ім’я султана, який замовив його, – “Малікшахове літочислення” – і мав у своїй основі тридцятитрирічний період, що містив вісім високосних років; високосні роки наставали сім разів через чотири роки й один раз через п’ять років. Проведений розрахунок дав змогу тимчасову різницю пропонованого року, порівняно з роком тропічним, що обчислюється в 365, 2422 дні, звести до дев’ятнадцяти секунд. Таким чином, разюче, але календар, створений Хаямом, був на сім секунд точнішим за нині чинний григоріанський календар (розроблений у XVI столітті).

Смерть

До кінця життя репутація Хаяма зазнала випробувань громадською думкою. Про нього стали говорити як про вільнодумця і віровідступника. Тоді він, у вже літньому віці, вирушив у свій останній хадж, повернувшись з якого продовжив брати участь у наукових диспутах, викладав у медресе для невеликої групи учнів.

Помер Омар Хаям, за легендою, за читанням праць Авіценни. Він спокійно відклав книжку, попросив “покликати чистих, щоб скласти заповіт”, піднявся і помолився. Аль-Бейхакі згадував: “Коли він закінчив останню вечірню молитву, він вклонився до землі й сказав, схилившись додолу: “…О, боже мій, ти знаєш, що я пізнав тебе в міру моєї можливості. Прости мене, моє знання тебе – це мій шлях до тебе”. І помер”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *