Марк Аврелій: “Проблема в тому, що, не ризикуючи, ми ризикуємо в сто разів більше”

15 найяскравіших цитат Марка Аврелія, філософа і римського імператора.

Особистості, подібної до Марка Аврелія, не було в історії людської цивілізації й, мабуть, поки що не передбачається. Смілива заява? Мабуть. Але аж ніяк не безпідставна. І в минулому, і в сьогоденні політична система в її численних варіаціях і взагалі світоустрій просто не пристосовані до появи такого правителя, як Марк Аврелій Антонін.

Ким він був?  Государем? Філософом? Воєначальником? Громадянином Риму? Поставимо інше запитання, менш очевидне: ким не був Марк Аврелій? Перш за все, він не був ідеальним правителем. Бо завжди був вірним принципам своєї філософії. А ідеальний правитель не просто повинен — зобов’язаний — іти на компроміси, тобто поступатися принципами. Марку Аврелію ж вдавалося жити й правити по-іншому…

Філософів на троні було чимало. Ще більше — воєначальників. Правили й ті, кого щиро, а не тому, що так треба, любив народ, від останнього жебрака до найбагатшого і найблагороднішого. Можна навіть відшукати в історії приклади тих, хто був одночасно і філософом, і полководцем, і люблений народом, загалом, “батьком вітчизни”. Але не було тих, хто завжди, за будь-яких обставин, до кінця сповідував взяті на себе зобов’язання філософа і людини. Крім Марка Аврелія.

Ці зобов’язання він коротко і ясно виклав у своїх “Роздумах”: “Не живи так, ніби на тебе чекає ще десять тисяч років життя. Вже близький час. Поки живеш, поки є можливість, намагайся стати добрим… І кожну справу виконуй так, немов вона остання у твоєму житті“.

Кажуть, на церемонії прощання з покійним імператором сталася дивовижна річ. Учасники траурної процесії ридали й сумували, але раптом сльози перестали литися, скорбота зникла, обличчя просвітліли. Що ж сталося?

А те, що люди усвідомили: немає сенсу оплакувати імператора, адже небо лише на якийсь час дало його землі й тепер він повернувся туди, звідки прийшов — у вічну обитель…

Марк Аврелій — римський імператор, філософ, представник пізнього стоїцизму, послідовник Епіктета. Останній із п’яти хороших імператорів.

Марк Аврелій залишив філософські записи, яким зазвичай приписують загальну назву “Міркування про самого себе”. Ми зібрали 15 найяскравіших цитат із його книг:

Якщо не можеш змінити обставини, зміни своє ставлення до них.

Усюди, де можна жити, можна жити добре.

Не смерті має боятися людина, вона має боятися ніколи не почати жити.

Кожен коштує стільки, скільки коштує те, про що він клопочеться.

Живи так, наче ти зараз мусиш попрощатися з життям, наче час, залишений тобі, є несподіваним подарунком.

Справжня цінність людини вимірюється в тих речах, до яких вона прагне!

Твої думки стають твоїм життям.

Найганебніший вид малодушності — це жалість до самого себе.

Мрійте про велике: лише великі мрії в силах торкнутися людських душ.

Для щасливого життя потрібно зовсім небагато. Уся справа в самій людині, в способі її мислення.

Людина живе тільки в теперішню мить. Все інше або пройшло вже, або, невідомо, чи буде.

Смерть посміхається кожному з нас. Ми можемо тільки посміхнутися їй у відповідь.

Треба щоранку говорити собі: сьогодні на мене чекає зустріч із дурнем, нахабою, грубіяном, шахраєм.

Несправедливість не завжди пов’язана з якою-небудь дією; часто вона полягає саме в бездіяльності.

Дивно! Людина обурюється злом, що виходить ззовні, від інших, тим, чого усунути не може, а не бореться зі своїм особистим власним злом, що в її владі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *