Корисні ідіоти Володимира Путіна

Занадто багато європейських політиків не здатні протистояти Росії.

На початку травня посол Росії в Німеччині влаштував вечірку на честь перемоги СРСР у Другій світовій війні. Серед гостей посольства, колоса сталінської епохи, який займає більше німецької території, ніж розташована поруч будівля парламенту, було чимало високопосадовців. Останній бос комуністичної Східної Німеччини, Егон Кренц, якому зараз 86 років, змішувався під люстрами з Герхардом Шредером, канцлером об’єднаної Німеччини з 1998 по 2005 рік (а віднедавна – лобістом російських енергетичних компаній). Тіно Хрупалла, співголова ультраправої партії “Альтернатива для Німеччини” (АдН), був одягнений у краватку в кольорах Російської Федерації.

Ця подія викликала деяке презирство в німецькій пресі, але не викликала особливого резонансу. Через шістнадцять місяців війни Росії проти України громадська думка в Німеччині, як і в усій Європі, в переважній більшості розглядає Росію як агресора, якого слід уникати, а Україну – як захисника, що заслуговує на допомогу. Постачальники російського впливу зараз зменшилися. Пан Шредер, наприклад, очолював правління нині закритого газопроводу “Північний потік”, який робив Німеччину залежною від російського газу. Минулого літа Росія перекрила труби, які потім підірвали таємничі диверсанти. Екс-канцлера вигнали з клубів, відсторонили від роботи в Соціал-демократичній партії (хоча він залишається її членом) і позбавили наданих урядом офісних приміщень. Що стосується пана Хрупалли, то дружба лідера АДН з Росією дратувала не лише німецькі таблоїди. Витоки повідомлень свідчать про занепокоєння серед депутатів його власної партії.

Але  зусилля Росії спроєктувані на влади   всієї Європу не зовсім вдалися, вони не були повністю провалені. Субкультура тих, кого німці називають Putinversteher – симпатиків, які “розуміють” російського лідера Владіміра Путіна, — процвітає поза мейнстрімом. По всій Європі їхній шепіт звучить лейтмотивом у гуркоті скарг на, здавалося б, не пов’язані між собою негаразди, такі як інфляція, руйнування державних служб, надмірне регулювання та побоювання імміграції. Ці незадоволені лише почали піддавати сумніву масштаби щедрості своїх урядів щодо України, які до лютого цього року склали понад 60 млрд євро (65 млрд доларів) економічної та військової допомоги від Брюсселя та окремих членів ЄС (і 70 млрд євро, якщо додати Британію, що приблизно дорівнює внеску Америки). Якщо боротьба в Україні затягнеться або піде не так, як треба, то в кулуарах знайдеться чимало охочих взяти на себе роль винуватця.

Європейські “корисні ідіоти” – термін часів холодної війни для позначення мимовільних союзників комунізму — охоплюють широкий спектр. У політиці крайні праві та крайні ліві партії багато в чому не погоджуються; щодо України ці крайнощі часто сходяться у вимогах миттєвого “миру”, який фактично винагородить російську агресію землею. У засобах масової інформації та академічних колах інтелектуали, як і раніше, із задоволенням ігнорують докази імперських намірів Росії та її занепаду до злочинності й нарікають на втягнутість Європи в те, що вони розбирають як проксі-війну між Америкою і Росією, або, можливо, якщо спекулювати на більш глобальному рівні, між Америкою і Китаєм. І у світі бізнесу, попри численні раунди західних санкцій, Росія все ще має багато “друзів”.

Серед тих, хто сприяє Путіну, — кілька європейських урядів. Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини з 2010 року, є найочевиднішим з них. Популіст неодноразово критикував підтримку України з боку Заходу і продовження імпорту російського газу до Угорщини. Його уряд також відмовляється дозволити транзит зброї, наданої Україні країнами-членами НАТО та ЄС. Сусідня Австрія, більш спокійно, але не менш вигідно, також здебільшого відсторонилася від боротьби, посилаючись на те, що вона не є членом НАТО і самопроголошену роль моста між Сходом і Заходом, пропонуючи мало допомоги Україні, навіть попри те, що її торгівля з Росією стрімко зросла.

Греція, ще один член ЄС, дотримується санкцій ЄС, але ухиляється від подальшого посилення санкцій на постачання російської нафти, можливо, тому, що грецькі фірми отримують значні прибутки від цієї торгівлі. Лише нещодавно під сильним американським тиском Кіпр, офшорний фінансовий притулок, закрив близько 4 000 місцевих банківських рахунків, що належали росіянам. Країни, що не є членами ЄС, такі як Туреччина і Сербія, навіть не намагаються приховувати прибуткові “чорні” послуги, які вони надають Росії.

Деякі країни перетворили, здавалося б, благородні наміри на політику, яка зігріває серце Путіна. Посилаючись на свій хвалений нейтралітет, Швейцарія, використовуючи таємничі місцеві закони, заблокувала постачання зброї в Україну, в тому числі 96 законсервованих танків “Леопард”, що стоять в Італії й належать приватній швейцарській фірмі. Неодноразово забиваючи власні голи принципами свободи слова, поліція Швеції дозволила публічні спалення Корану. Це надзвичайно розлютило Туреччину з мусульманською більшістю, яка має право вето на заявку Швеції на вступ до НАТО. А пан Путін з радістю потролив шведів. Під час поїздки до Дагестану перед святом Курбан-байрам наприкінці червня він сам був знятий на відео, де ніжно тримав Коран, пояснюючи, що за російським законодавством осквернення святинь є злочином.

Але навіть міцні на вигляд цеглини в потенційній європейській стіні підтримки України можуть розсипатися. Словаччина, наприклад, була життєво важливим каналом для західної допомоги й нещодавно передала свій парк з 13 винищувачів Міг-29 радянських часів українським ВПС. Але опитування показують, що партія Роберта Фіцо, лівого русофіла, який звинувачує “українських фашистів” у провокуванні пана Путіна, швидше за все, виграє національні вибори, заплановані на вересень.

Франція є стрижнем як НАТО, так і ЄС. Але французька парламентська комісія нещодавно розкритикувала Марін Ле Пен, найближчого суперника президента Еммануеля Макрона на минулорічних виборах, за те, що вона повторювала російську пропаганду після анексії Криму у 2014 році. Пані Ле Пен наполегливо заперечує, що її захист пана Путіна має якесь відношення до 9 млн євро кредитів, які її партія отримала того року від підконтрольних Росії банків. Вона засудила вторгнення Росії в Україну, але в жовтні минулого року, через сім місяців після початку війни, заявила, що санкції проти Росії не працюють.

В Італії, хоча прем’єр-міністр Джорджія Мелоні, яка є крайнім правим, рішуче підтримує Україну, Маттео Сальвіні, який очолює другу за величиною партію в її коаліції, є ще одним противником санкцій і, принаймні до вторгнення, був відвертим прихильником пана Путіна.

Німеччина, як і Франція, здається міцною опорою. Проте АдН, яку голова внутрішньої розвідки країни прямо назвав розповсюджувачем російських наративів, стрімко зростає в опитуваннях. Зараз вона ділить друге місце з правлячими соціал-демократами. На протилежному політичному полюсі Сахра Вагенкнехт, телегенічна лівиця і миротворець за будь-яку ціну, каже, що соціологи кажуть їй, що вона може отримати 19-30% голосів німецьких виборців. Хоча громадська підтримка допомоги Україні залишається сильною, тенденція дрейфує до зниження.

Корисно-ідіотські наративи є напрочуд стійкими. Їхні основні тези — що НАТО “спровокувало” неодноразові напади Росії на Україну і, зрештою, її вторгнення, що Україна є штучним утворенням, створеним на землі, яка по праву належить Росії, і що Америка підливає масла у вогонь, щоб продавати зброю і підтримувати свою глобальну гегемонію — перегукуються між собою різними способами. Один з них — це те, що італійці називають “бенальтрисмо” або “що завгодно”: НАТО напало на Сербію в 1999 році й Лівію у 2011 році, плюс Америка вдерлася в Ірак і Афганістан, тож що тут такого, якщо Росія поводиться погано? Інший різновид – дієтризм, уявлення про те, що за подіями має стояти якась “внутрішня” історія. Вольфганг Штрік, німецький соціолог, пише в New Left Review, що прихована мета кризи полягає в тому, щоб підготувати ґрунт для того, щоб переляканий ЄС опинився під каблуком у накачаного НАТО.

Те, що, здається, пов’язує європейську ультраправу, ультраліву та “інтелектуальну” опозицію до західної політики, є дещо простішим. Це хрипкий антиамериканізм часів холодної війни. Уродженець Східної Німеччини пан Хрупалла, наприклад, наполягає на тому, що “друзі” нажилися на війні в Україні, змусивши Німеччину перейти з російського природного газу, що постачається по трубах, на більш дорогий скраплений газ, що постачається з Америки. Він натякає, що це пастка, оскільки імпортовані американські енергоносії настільки дорожчі, що німецькі виробники будуть змушені перенести виробництво в Америку. Пані Вагенкнехт, його ліва суперниця, вважає, що Америка спровокувала війну з Росією, намагаючись втягнути Україну у свою “сферу впливу”.

На нещодавньому політичному мітингу під Берліном Олафа Шольца, канцлера Німеччини, обступив хор м’язистих пацифістів, які вигукували “Розпалювач війни!”. Зазвичай ввічливий, м’який і незворушний, пан Шольц проревів у мікрофон, що саме Путін хоче знищити й завоювати Україну. “Якби у вас, крикунів, було хоч трохи розуму, ви б знали, хто справжній розпалювач війни!”

The Economist

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *