НАСА: На Місяці все-таки може бути життя

Прабал Саксена, планетолог з Центру космічних польотів Годдарда NASA, припустив існування мікробного життя в темних кратерах на південному полюсі Місяця. На його думку, відсутність радіаційного впливу на Сонце могло б дозволити розвиток екстремофільних анаеробів.

Луна

Поки що на південний полюс Місяця ніхто не ступав, але відомо, що всередині кратерів є лід, який космонавти могли добувати для ракетного палива й особистих потреб під час тривалих місій. Деякі ділянки цих кратерів знаходяться в постійній темряві, в результаті чого шкідлива сонячна радіація ніколи не досягає їх, і тому вони можуть стати притулком для екстремальних мікробів.

Як  аргумент  на користь цієї теорії дослідники виявили, що бактерія під назвою Deinococcus radiodurans вижила за межами Міжнародної космічної станції протягом року. Тихоходки також вижили за межами МКС, піддавшись суворим умовам в космосі.

Луна

Але навіть якщо зараз на Місяці немає мікробів, вони, швидше за все, з’являться в майбутньому, коли люди почнуть обживатися на земному супутнику. Нагадаємо, що в рамках місії Artemis 3, запланованої на 2025 рік, астронавти планують висадитися на Місяць з подальшим поверненням на Землю.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *