Офіцер-рашист: «Заберіть, щоб він не смердів!»

Після перемоги України у війні з росією один із журналістів-розслідувачів, ймовірно, напише товсту книгу про те, як путінська армія утилізувала трупи власних військових (у тому числі мобілізованих, полонених, найманців тощо). Ця тема настільки моторошна і похмура, що якщо детально її вивчити, можна назавжди втратити віру в людей або захворіти якимось прогресуючим психічним розладом.

Почнемо з того, що практики збирання і поховання трупів у військових конфліктах в росії не існувало ні при царях, ні при радянській владі, ні при путінізмі. Мертвих ніколи не підраховували, не ідентифікували й не ховали гуманно. Так звані «братські могили» або «могили невідомих солдатів» епохи радянсько-німецької війни — це не що інше, як поховання різноманітних останків. Крім радянських солдатів, тут майже завжди були мирні жителі, нацисти, трупи тварин (собак, корів і т. Д.). Саме з цієї причини ні в 1990-х, ні у 2000-х роках росія ніколи не погоджувалася проводити дослідження останків за допомогою аналізів ДНК. Історія останків занадто сумнівна, тому набагато простіше придумати якусь химерну історію про їх походження, ніж вивчати.

Під час двох воєн в Чечні трупи російських військовослужбовців розглядалися виключно як джерело зараження. «Заберіть його, щоб він не смердів!» – кричали офіцери на солдатів, які були ще живі.

Трупи ховали поспіхом, скидали в ущелини, віддавали на поталу диким тваринам. Іноді трупами набивали вибиті чеченцями танки, приварювали кришки, відправляли обладнання на переплавляння. Якщо хтось із родичів жертв занадто наполегливо шукав тіла, їм видавали цинкову труну з невідомим вмістом. Всередину кидалися залишки, які випадково потрапили під руку, іноді ті ж чеченці, які воювали проти військ Єльцина/Путіна.

За час війни в Україні ставлення до загиблих росіян не змінилося. Більш того, завдяки фото- і відеокамерам в смартфонах в інтернет потрапили тисячі відео з гниючими тілами путінських орків. Донецьк, Луганськ, Бахмут, Маріуполь – всюди лежать трупи окупантів. Багато тіл майже повністю зникли в землі, так як були утрамбовані чобітьми ще живих колег. Сидіти в окопі кілька місяців і весь цей час ходити по мертвим – в дусі військовослужбовців путінської армії.

Найцікавіше, що російська армія спочатку не планувала збирати, зберігати в холодильниках і закопувати трупи. Чорні пакети для загиблих закінчилися наприкінці березня 2022 року (через місяць після вторгнення), мобільні крематорії перестали працювати до початку травня (паливо виявилося занадто цінним товаром). Минулого літа з’явилися десятки подібних історій про те, як батьки/дружини/діти загиблих приїжджали на окуповані території забирати тіла, давали хабарі (до $5000) старшим військовим, а потім годинами гуляли й шукали загиблих у неохолоджених приміщеннях або просто неба.

Так, одна мама з Бурятії шукала сина у величезному спортзалі, де гори трупів перевищували людський зріст. Жахливий запах, мухи, черв’яки, відірвані кінцівки … П’яний «офіцер народної міліції ДНР» перевертав тіла довгою палицею, жартував вульгарно, байдуже запитував, чи схожий той чи інший на її сина.

Загальна кількість трупів, залишених росіянами, коливається від 55 до 80 тисяч осіб. До осені 2022 року хоча б невелика їх частина вивозилася в кузовах вантажівок Камаз і у вагонах (для худоби) поїздів. Кілька тонн гарматного м’яса було спалено в доменних печах в Ростовській області. Тоді «логістика» здавалася занадто складною і витратною. Трупи більше не забирали. Кремль від цього тільки виграв, оскільки за офіційно загиблих повинні бути виплачені компенсації, а зниклі безвісти не вважаються загиблими.

Цілком типовий випадок стався нещодавно під Маріуполем.

Група орків жила в наметовому містечку поруч з десятком трупів власних колег. Приїхав офіцер, відчув страшний запах, обурювався, наказав відтягнути тіла на смітник неподалік. Трупи викидали в сміттєві баки. Солдати навіть не дивувалися, наскільки високими були «моральні вимоги» офіцерів.

До цього дня не зафіксовано жодного випадку, щоб російські військові добровільно збирали й ховали трупи своїх співвітчизників (радянська пропаганда любила вставляти такі сцени у військові фільми). Більш того, не думаю, що комусь навіть сплило на думку ідея поховати колегу. Орки живуть як худоба, їдять як худобу, ставляться один до одного, як до худоби. Вимагати від них ховати померлих не менш абсурдно, ніж вимагати від риби лазити по деревах. Путінські солдати схожі на середньовічних варварів. У них повністю відсутня шкала моральних і моральних цінностей.

Найстрашніша історія на тему покинутих трупів надійшла нещодавно з окупованого Маріуполя. Виявилося, що тіла загиблих (як російських військових, так і мирних українців) часто використовувалися для… збільшення обсягу бетонного розчину. Так орки, за їх власним визнанням, «вбили відразу двох зайців»: приховували воєнні злочини (тортури, зґвалтування, страти мирних жителів, в тому числі дітей) і збільшили обсяг бетону (частину можна продати, а виручені кошти підуть на покупку горілки).

Після звільнення Маріуполя українцям доведеться зносити демонстративно відбудовані окупантами будинки в місті. У фундаментах сотні, якщо не тисячі, трупів. Цілком ймовірно, що саме в бетоні «потонули» мирні українці, які переховувалися в Маріупольському драматичному театрі (близько 600-1300 загиблих дорослих і дітей). Ця будівля була знесена русистами в березні минулого року.

Загалом путінська армія перевершила всі найжахливіші злочини нацистів. Німецькі нацисти вбили багато життів, але звірства рашистів набагато страшніші, витонченіші й безглуздіші. У найближчі півстоліття росія і російський народ будуть асоціюватися тільки зі злочинами проти людяності. Дослідникам різних спеціалізацій належить з’ясувати, як у 21 столітті люди змогли опуститися так низько і повністю втратити зовнішній вигляд Homo Sapiens.

Вадим Димарський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *