Допомога ближньому – перша ознака цивілізації

Одного разу американський антрополог Маргарет Мід запитала студентів, що вони вважають першою ознакою цивілізації.
У студентів було багато різних версій. Всі пам’ятали, як перші люди освоювали працю — стали обробляти камені й дерево, навчилися робити посуд з глини, полювати й ловити рибу …
Але, виявляється, відповідь була іншою.
Мід сказав, що першою ознакою цивілізації в стародавній культурі є стегнова кістка, яка була зламана, а потім зрослася.
Чому?  Річ у тому, що якщо тварина зламає ногу, воно загине: не зможе втекти від хижака, полювати, дістатися до води, сховатися від холоду.
Знайдена зрощена стегнова кістка людини, пояснив антрополог, означає, що цій людині хтось допоміг. Він знайшов час, щоб залишитися з пораненим, відніс його в безпечне місце тепла, перев’язав рани й охороняв людину, поки перелом не зрісся.
Допомога іншій людині у важкий період — це акт, з якого починається цивілізація, сказала Мід.
Друзі, в будь-які важкі часи ми залишаємося людьми й залишаємося в цивілізації, якщо продовжуємо підтримувати того, хто потребує допомоги прямо зараз.
Ми залишаємося людьми.
Для довідки: Маргарет Мід (16.12.1901 – 15.11.1978) – американська антропологиня, представниця етнопсихологічної школи. Здобула всесвітню популярність завдяки дослідженням по соціалізації дітей і підлітків в Полінезії. Засновниця Інституту порівняльної культурології, член Національної академії наук США (1975).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *