The Economist: Україна нарощує сили для наступу

За останні кілька місяців вона отримала багато західних озброєнь

22 вересня 1941 р. Британія оголосила тиждень “танків для Росії”, а заводи вробили броню, щоб “відбити диких загарбників”. Дружина радянського посла в Лондоні охрестила перший танк особисто: «Сталіним». Перший танк Leopard, який прибув в Україну, подарунок з Польщі в лютому, залишився анонімним. Але це авангард значного арсеналу, що йде до України. Поки що  всі погляди зосереджені  зараз на битві за східне місто Бахмут, але  увага незабаром перемикнеться на очікуваний контрнаступ, який може початися вже у квітні.

Леопард німецького виробництва був у центрі  бурхливих дебатів між партнерами України. 25 січня Олаф Шольц, канцлер Німеччини, закінчив тижні роздумів, пообіцявши відправити Leopard 2a6, вдосконалений варіант танка. Багато хто думав, що це розв’яже потік пожертвувань з десятка інших європейських країн, які керують Leopards. Це був скоріше струмочок. Поки що коаліція пообіцяла лише два батальйони найсучасніших “Леопардів” (український танковий батальйон має мати 31 танк). Данія, Німеччина та Нідерланди також закуповують для України щонайменше 100 старіших, але відремонтованих, Leopard 1a5s, що складуть ще три батальйони.

Леопарди доповнюються строкатою колекцією інших танків. Британія відправляє групу з 14 Challenger 2s. Америка пообіцяла 31 m1a2 Abrams, найсучасніші танки із своєго арсеналу, хоча вони можуть й  не прибути цього року. Польща, яка пообіцяла 14 «Леопардів» і вже відправила в Україну близько 250 танків Т-72 радянського зразка, відправить 60 модернізованих т-72. Різноманітні бойові машини піхоти, від старих бмп-1 радянських часів до американських автомобілів Stryker і Bradley, створять бронетанкові бригади.

І все ж фіксація на танках відвернула увагу від більш важливого зрушення в стратегії. У грудні Америка і Британія зрозуміли, що затяжна війна не відповідає інтересам ЗаходуРосія, до того ж,  виявилась ще слабкішою , ніж вважалося раніше. Настрій, каже один з чиновників, який брав участь у цих дискусіях, був такий: «Якщо ми хочемо, щоб щось змінилося, нам потрібно щось змінити». Переломний момент настав 20 січня на восьмому засіданні Контактної групи з питань оборони України, зустрічі міністрів оборони під проводом США, яка приблизно щомісяця проходить на великій американській авіабазі в Рамштайні в Німеччині. Там члени Альянсу домовилися озброїти Україну комплектом більш ніж на дивізію, з метою того, щоб більша  частина озброєнь  була на місці до кінця березня.

Потік зброї відповідно перетворився зі струмка на ріку. З усієї військової допомоги, наданої Пентагоном з початку війни, 40% — понад 8 млрд доларів — надійшло за три місяці з 9 грудня (див. графік). Один європейський оборонний чиновник каже, що вливання зброї, узгоджене в Німеччині лише в січні, становить дві третини від загальної кількості, надісланої Україні за весь 2022 рік. Більшість пожертвувань не такі “красномовні”, як танки, але все ще мають вирішальне значення — останній американський пакет включає, наприклад, броньовані машини для прокладання мостів, які буде життєво важливими для будь-якого наступу на півдні чи сході.

В результаті відбувається трансформація української армії. Основна частина його металовиробів досі має радянське походження. Але якщо наприкінці минулого року співвідношення українського та західного комплекту становило п’ять до одного, то очікується, що воно впаде до п’яти-двох у міру надходження допомоги. Іншими словами, майже третина української армії незабаром матиме обладнання стандарту НАТОГенерал Валерій Залужний, вищий офіцер України, сподівається, що врешті-решт у його розпорядженні з’являться три нові армійські корпуси, кожен з яких складатиметься з шести бригад, і кожен з яких налічуватиме понад 20 000 чоловіків.

Російський наступ, який розпочався наприкінці січня, мав на меті, зокрема, змусити Україну ввести ці резерви, тим самим значно ускладнивши контрнаступ. Останніми днями російські солдати та найманці просунулися вглиб Бахмута, міста в Донецькій області, яке з минулого літа зазнало російського нападу. Але битва за місто призвела до набагато більших російських втрат, ніж українських. І що ще важливіше, генерал Залужний уникнув очевидної пастки.

Замість того, щоб кидати значні резерви в Бахмут для порятунку міста, що має набагато більшу символічну, ніж військову цінність, він направив війська за кордон для навчання на новій техніці. З січня 7-е армійське навчальне командування Америки проводить п’ятитижневий курс для українських підрозділів на своєму полігоні Графенвур на сході Баварії. Під час наступальних дій минулого року українська армія значною мірою атакувала ротними формуваннями. Навчання в Графенвурі має на меті об’єднати їх у більші батальйони та бригади, здатні вести «загальновійськову» війну, в якій піхота, броня, артилерія та інша бойова зброя працюють разом, а не просто послідовно — як це здебільшого відбувається зараз.

Західні чиновники розділилися щодо того, чи вистачить усього цього, щоб викинути Росію з приблизно 18% території України, яку вона контролює зараз. Щомісяця через Графенвур проходитиме лише один батальйон солдат; значну частину української армії все ще складають мобілізовані чоловіки з обмеженим досвідом. Боєприпаси залишаються серйозною проблемою, оскільки західні союзники повільно нарощують виробництво. І відсутність повітряних сил в Україні може стати більшою проблемою, якщо російські військові літаки виявляться готовими ризикувати під час будь-якого українського наступу.

З іншого боку, російська армія перебуває у скрутному станіЯкщо після підкорення Бахмута вона вирішить піти вглиб Донецька, їй доведеться далі йти  з поріділим складом. Зрештою, Росія може почати витягувати підрозділи з інших частин довгої лінії фронту, створюючи прогалини, які Україна може використати, припускає Густав Грессель з аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин. Союзники України уважно стежать за слабкими місцями.

2 березня Марк Міллі, головний генерал Америки, відвідав польові навчання, що проводяться Америкою на базі у Вісбадені, Німеччина, щоб допомогти українським офіцерам розглянути різні варіанти наступу. Мало хто вважає, що Україна може одним ударом відновити свої довоєнні кордони, не кажучи вже про те, щоб відібрати територію, включаючи Крим, захоплений Росією у 2014 році. Але якщо Україна зможе вирвати ще один значний шматок окупованої росією території, як це було минулого року на північному сході навколо Харкова, а також на півдні навколо Херсона, це зруйнує думку, висловлену, серед іншого, генералом Міллі, що війна приречена на патову ситуацію.

The Economist

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *