Угорщина починає ратифікацію членства Фінляндії і Швеції в НАТО із застереженнями Віктора Орбана

Угорський парламент 1 березня розпочав обговорення ратифікації вступу Фінляндії і Швеції в НАТО на тлі застережень, що затягування Угорщини, а також заперечення Туреччини погано відбиваються на згуртованості й принциповості організації.

Фінляндія і Швеція подали заявки на вступ в НАТО 18 травня 2022 року, проголосивши, що вимушені переглянути свою позаблоковість через зростання загрози з Росії, яка в лютому почала вторгнення в Україну.

Тридцять країн альянсу на саміті у Мадриді 29 червня офіційно запросили Фінляндію і Швецію в організацію, і 5 липня 2022 року всі підписали протоколи про вступ нових членів.

Більшість країн НАТО ще влітку і на початку осені минулого року ратифікували документи, окрім Туреччини і Угорщини, хоча генеральний секретар Єнс Столтенберґ постійно закликає завершити процес якнайшвидше.

Туреччина висунула передумови Фінляндії та Швеції, зокрема, щоб ті країни змінили політику надання політичного притулку втікачам – опонентам турецької влади, яких уряд в Анкарі називає терористами.

Уряди в Стокгольмі й в Гельсінкі пішли на переговори з Анкарою для владнання розбіжностей.

Угорщина – член НАТО з 1999 року, не оголошувала заперечень, але урядова партія прем’єр-міністра Віктора Орбана понад пів року відмовлялася виносити питання на порядок денний парламенту.

А нещодавно Орбан виступив із застереженнями про, як він сказав, проблемність розширення НАТО з огляду на загрозу ширшого конфлікту з Росією в умовах російської війни в Україні.

«Депутати не дуже охочі. Дехто каже, що вступ Фінляндії означатиме появу 1000 кілометрів безпосереднього кордону НАТО між Фінляндією і Росією. А з огляду на українську ситуацію, це висока загроза війни. Нумо, подумаймо, чи це гарна ідея», – сказав прем’єр-міністр угорському радіо 24 лютого.

Також Орбан натякав, що його уряд виступає проти заявки України на вступ в альянс, оголошеної Києвом 30 вересня 2022 року.

Попри це президентка Угорщини Каталін Новак 1 березня закликала парламент ратифікувати членство Фінляндії та Швеції.

Вона також сказала депутатам, що йдеться про «складне рішення з серйозними наслідками, яке вимагає серйозного розгляду».

«Моя позиція чітка. В теперішніх умовах вступ Швеції та Фінляндії виправданий. Я вірю, що Національна асамблея схвалить мудре рішення якнайшвидше», – сказала президентка.

Фінський уряд повідомив, що очікує 9 березня делегацію угорських парламентарів для обговорення членства Фінляндії в НАТО.

Санна Марін, прем’єр-міністерка Фінляндії на зустрічі з генеральним секретарем НАТО цього тижня натякнула, що затягування процесу вступу її країни та Швеції шкодить довірі до організації, зокрема коли йдеться про дотримання проголошеного договором НАТО принципу «відкритих дверей» альянсу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *