“2 речі, які чекають людину в старості”: висновки 83-річного Омара Хайяма

У Омара Хайяма не було дружини й дітей, він цілком присвятив себе науці. З дитинства він вивчав основи математики, астрономії та філософії. Великий вчений прожив 83 роки, в кінці життя прийшов до 2-х мудрих висновків, які 2 речі чекають людину в похилому віці?

«2 вещи, которые ждут человека в старости»: умозаключения 83-летнего Омара Хайяма

1. Вам доведеться змиритися з тим, що у вас є тільки один найкращий друг – це ви!

Рано чи пізно близькі йдуть. Причинами можуть бути різні зради, образи, сварки тощо. Чим раніше ви навчитеся залишатися наодинці з собою, тим краще.

Рідним і близьким потрібен час, діти виростуть і створять власні сім’ї, а друзі стануть ворогами. Омар Хайям вважав, що люди не бояться старості – вони бояться самотності й власної безпорадності.

Мої батьки давно не спілкуються зі своїми друзями й знайомими, кажуть, від них відчувається подих песимізму і зневіри. Хтось скаржиться на дітей, хтось на долю, хтось не може впоратися з помилками минулого.

Мій батько завжди каже: «Думати про минуле так само безглуздо, як вчити собаку говорити». Потрібно вміти відпускати минуле, інакше воно забере ваше сьогодення і майбутнє.

2. Життя – це боротьба з самим собою

У житті кожної людини є лицеміри, заздрісники й недоброзичливці. Вони не такі страшні, з ними можна розірвати зв’язок, перестати спілкуватися.

Найважче – перемогти себе. Омар Хайям вважав, що людина може стати великою тільки в тому випадку, якщо перестане перекладати свої помилки на долю.

Ми відповідаємо за своє щастя, доля тільки дає нам право вибору, і ми самі вирішуємо, що робити. Ваш ворог – це ви самі. Тільки ви винні у своїх помилках і нещастях.

Легше поскаржитися на несправедливу долю, ніж брати відповідальність у свої руки та змінювати життя на краще.

Протягом багатьох років я курив. Не так давно мені вдалося позбутися від цієї згубної звички. У якийсь момент я сказав собі: “Набридло, я кидаю”.

Це було важко, іноді нестерпно, мій мозок йшов на різні хитрощі, щоб змусити мене купити пачку сигарет. Але в цьому і полягає принадність життя – вміти боротися з собою, ставати кращим і сильнішим!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *