Діна Рубіна: Чому люди з віком обмежують коло спілкування та відмовляються від стосунків

Ми знаходимося в такому тісному взаємозв’язку з близькими людьми, що коли їм погано – нам теж недобре, а коли вони щасливі – у нас на душі тепліше.

Мій друг у дитинстві страждав через те, що мама ніяк не могла влаштувати особисте життя. Вони постійно переїжджали з місця на місце, з квартири на квартиру, імена його нових тат постійно змінювалися: Сергій, Любен, Паша, знову Сергій.

І ще мати дуже любила посиденьки із подругами. До глибокої ночі. А якщо сильно засиділися, то можна і з ночівлею залишитися. Мій друг досі не любить гостей, і сам намагається на чужій території без вагомих причин не засиджуватися. Він не розуміє, як можна годинами сидіти в тісному приміщенні та пережовувати банальні істини. Краще в похід сходити або почитати книгу.

Психологи кажуть: люди у селах та селах набагато щасливіші, ніж міські. Вони мають менше контактів. Чим менше контактів, і чим вони глибші – тим краще. Людей, які уникають зустрічей з однокласниками, корпоративи, тусовки, називають домосидами та бирюками. Жінку, яка не шукає собі судженого чоловіка, розлучившись із попереднім – дивною.

Це цілком зрозуміло: первісні люди відчували себе у безпеці лише у тісному колі одноплемінників, їх лякав світ дикої природи. Потрібно було бути ближчим до зграї й зберігати з кожним добрі стосунки, щоб тебе з цього периметра не вигнали. Тепер ми самі відповідаємо за свою безпеку та інші базові потреби, але несвідоме бере вгору. Щоб не сталося  – люди допоможуть, у біді не кинуть.

Ми підтримуємо зв’язки, посміхаємося сусідам, кличемо на свята рідню, наносимо візити у відповідь. І лише після 40 років можемо без страху відмовитися від марного спілкування. Перестати бачити у чоловіка захисника, рятівника, маркер привабливості.

Не інтроверти, а інтелектуали

Фахівці дійшли цікавого висновку: що вищий у людини інтелект, то менше він залежить від зовнішніх зв’язків. Тобто ситуація, коли “від нього відвернувся цілий світ, а він і вухом не повів” – не про сильну особистість, а про розумну людину. По-перше, чим людина розумніша, тим складніше їй підібрати співрозмовника собі до пари. Одна цікава дискусія це ще не дружба.

По-друге, чим розумніша людина, тим її внутрішній світ багатший і складніший, ніж зовнішній. Самота заспокоює і приводить думки до ладу, а особи, імена, розмови, плітки, пересуди – втомлюють та дратують.

Геніальні та визначні люди терпіти не могли церемонії, премії, червоні килимові доріжки та фотосесії для преси. Вони прагнули якнайшвидше повернутися до своєї лабораторії, кабінету, студії, щоб продовжувати займатися справою, а не трясти повітря вібраціями слів.

Діна Рубіна (Dina Rubina) єврейська письменниця та драматург, вона написала безліч романів, книг та драматичних п’єс, та багато іншої літератури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *