Працівникам ТЦКтаСП (війскоматів) варто дотримуватись українського законодавства, адже ми живимо в правовій державі. Чи може я помиляюсь?

Останні декілька днів багато дзвінків з приводу того, що військові разом з поліцією зупиняють машини, автобуси та перехожих і відразу доставляють їх у військовий комісаріат.
А чи законно це?
Примушування людини будь – якій формі хоч усно – наказами, хоч фізично сісти в автобус та їхати у військомат для вчинення будь – яких дій чи то уточнення анкетних даних, чи то проходження медичної комісії – НЕЗАКОННО.
Такі дії містять склад злочину, що встановлений статтею 146 КК України – незаконне позбавлення волі або викрадення людини!

До мене, як до керівника громадської організації  ” Українська асоціація нетворкінгу” та юриста звертається багато громадян України призовного віку з різними скаргами та запитаннями про правомірність дій працівників військоматів (ТЦКтаСП), які, для вручення повістки, зупиняють транспортні засоби, ловлять громадян на вулицях тощо.

Спробує стисло і доступно відповісти на те, чи правовому полі дію в описаних випадках працівники військоматів (ТЦКтаСП).

  1. В’язниця за неявку у військомат є, але є нюанс.

Стаття 336 Кримінального кодексу України передбачає, що ухилення від призову на військову службу під час мобілізації карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Але до кримінальної відповідальності за цією статтею людину можна притягнути лише у тому випадку, якщо вона пройшла ВЛК та визнана придатною або обмежено придатною до військової служби й після того почала ігнорувати виклик у військомат. В тому випадку, якщо людина ще не проходила ВЛК найстрашніше,  що може загрожувати – це  ризик адміністративної відповідальності й лише в тому випадку, якщо процедура вручення повістки була дотримана.

Що це означає?

Навіть, якщо безспірно прийняти позицію про те, що повістку з викликом у військомат можна вручити людині будь-де, оскільки закон не містить жодних обмежень на цей рахунок, то це зовсім не означає того, що представники ТЦКтаСП, які можуть діяти, і самостійно, і разом з поліцейським, роблять це правомірно.

Для того, щоб вони могли вписати у заздалегідь заготовлений бланк повістки особисті дані людини, вони мають спершу встановити її особу. А це можливо зробити виключно, перевіривши документи.

Вимагати від людини пред‘явлення нею документів, що посвідчують особу можна не тоді, коли їм цього захочеться, а у виключно випадках, визначених чинним законодавством. І бажання виписати повістку до таких випадків не відноситься.

Випадки, коли поліцейські мають право вимагати від людини пред‘явлення нею документів, встановлені статтею 32 Закону «Про Національну поліцію».

Якщо поліцейські чи представники ТЦК діють як уповноважені комендантом особи, тоді вони мають право вимагати від людини пред’явлення нею документів, що посвідчують особу – виключно у випадках, встановлених пунктом 7 Постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. N 1456.

Самі по собі, представники ТЦК, якщо вони не є уповноваженими особами згідно з наказом коменданта, взагалі не мають права вимагати від людини пред‘явлення документів, що підтверджують особу.

  1. Чи можуть мене повернути із за кордону і що передбачає закон?

Постановою Кабміну від 30.12.2022 N 1487, серед іншого, встановлено і те, що закордонні дипломатичні установи України сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період).

Тим,  кого це турбує рекомендую звернути увагу на таке:

▪️Не конкретизовано, у чому саме має полягати таке сприяння і не встановлено жодних механізмів, за допомогою яких, ці установи могли б його здійснювати, зокрема, і важелів примусу. Можливо, вони колись будуть, а можливо і ні, оскільки потрібно вносити зміни з цього приводу до багатьох нормативних актів, зокрема, законів.

▪️Зі змісту цієї постанови слідує те, що закордонні дипломатичні установи України матимуть вплив виключно на тих військовозобов‘язаних, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. Це не натяк, а просто констатація змісту документа.

▪️Не можуть закордонні дипломатичні установи України «сприяти» у будь-якій формі поверненню військовозобов‘язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. До речі, перелік обставин, що звільняють від призову під час мобілізації встановлений статтею 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Підсумовуючи це все, немає чого боятися тим, хто під час воєнного стану перетнув кордон, здійснюючи супровід дітей з інвалідністю, батьків своїх чи батьків дружини з інвалідністю 1 або 2 групи, дружини з інвалідністю, трьох дітей, людини, за якою здійснюється догляд і таке інше, а також людям з будь-якою групою інвалідності, оскільки, такі люди фактично не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

  1. Чи можуть представники військомату заходити до мене у двір?

Така ситуація дуже поширена у сільській місцевості, але можливість здійснення прибудинкових обходів представниками ТЦКтаСП для перевірки даних про призовників, що передбачено постановою КМУ 1487 від 30.12.2022 – не означає того, що вони мають право без дозволу господаря, примусово, потрапити на територію домоволодіння, до будинку, квартири чи іншого помешкання людини. Ані постанова КМУ 1487, ані інші нормативні акти, не дають їм таких повноважень.

Якщо ви не хочете відчиняти двері чи з кимось розмовляти, навіть, якщо це представники ТЦК – це ваше безумовне право, навіть під час правового режиму воєнного стану.

Тетяна Яцук (Мишкулинець),  президентка  громадської організації  ” Українська асоціація нетворкінгу”, юрист

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *