МЗС Румунії висловило «жаль» через закон про нацменшини, ухвалений в Україні

Міністерство закордонних справ Румунії виступило з критикою закону про національні меншини, який Верховна Рада України ухвалила минулого тижня.

У заяві 22 грудня МЗС заявило, що взяло ухвалення документа до відома. При цьому воно вказало на те, що Єврокомісія в червні 2022 року назвала серед кроків, які Україна має здійснити для вступу до Європейського союзу, приведення законодавства щодо нацменшин у відповідність до рекомендацій Венеційської комісії.

«Міністерство закордонних справ вважає гідним жалю, що закон був ухвалений без нових консультацій із Венеційською комісією, думка якої беззаперечно допомогла б забезпечити цілісний і чіткий текст із точки зору європейських правових стандартів у цій сфері… Також викликає жаль, що закон був ухвалений без адекватної консультації з представниками румунської громади в Україні, як просила румунська сторона», – додає відомство у своїй заяві.

МЗС попросило Київ проконсультуватися з Венеційською комісією навіть зараз, враховуючи, що закон набуде чинності через шість місяців.

Українська сторона не коментувала цю заяву наразі.

Верховна Рада ухвалила закон про національні меншини 13 грудня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *