Відомому краєзнавцю Закарпаття Валерію Разгулову СБУ та прокуратура «шиє» проросійську діяльність. Чому?

5 серпня 2022 року в Закарпатських інтернет-видання появилась інформація, що  «Головного редактора одного з новинних сайтів Закарпаття підозрюють у виправдовуванні війни рф проти України» (http://www.mukachevo.net/ua/news/view/4005958):

«Справу щодо поширення закарпатцем матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України та глорифікація представників збройних формувань рф, направили до суду.

В пресслужбі Закарпатської обласної прокуратури зазначають, що обвинувачений, будучи головним редактором одного з регіональних новинних ресурсів, розміщував там пропагандистські матеріали, спрямовані на підтримку політики рф проти України. Крім цього, закарпатець розміщував такі ж текстові матеріали в групі в одній із соцмереж, яку адміністрував.

Публікації містили думку про правомірність дій країни-агресора, тези про «неонацистів» і «бандерівців», що активно поширювали проросійські ЗМІ. Експертизою підтверджено, що таким чином прихильник ідей «русского мира», поширював матеріали, виправдовуючи збройну агресію рф.

В пресслужбі СБУ додають, що СБУ експертиза підтвердила наявність у публікаціях публічних виправдовувань збройної агресії рф проти України, а також глорифікації представників збройних формувань рф.

У межах раніше відкритого кримінального провадження за ст. 436-2 Кримінального кодексу України правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігуранта, де виявили комп’ютерну техніку та засоби зв’язку із доказами злочинної діяльності проти державної безпеки України.

Головному редактору видання повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників».

Це офіційна інформація пресслужби Закарпатської обласної прокуратури.

Стаття ККУ, по якій обвинувачують анонімного редактор анонімного інтернет-видання, досить серйозна, але в цій справі є декілька моментів, які викликають сумнів, що наша обласна прокуратура «накопала», якийсь серйозний матеріал.

Чому? Почну з того, на Закарпатті не існує жодного новинного сайту, в якому б «виправдовувалася війна рф проти України», як це стверджує Закарпатська обласна прокуратура та СБУ. Повторяю-жодного, в якому б анонімний «закарпатець поширював  матеріали, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України та глорифікація представників збройних формувань рф.»

Переглянув всі відомі закарпатські сайти на дану тему за останні п’ять місяців і я не знайшов жодного матеріалу, який би підпадав під дане обвинувачення.

Це мене вже заінтригували. Тим більше, що отримав багато телефонних дзвінків з одним і тим же питанням: «Який сайт і який закарпатець оправдовує агресію росії проти України?» Але відповісти нічого не зміг.

І ось в суботу, 6 серпня, порушуючи норми досудового розслідування та секрети слідства, такий собі берегівський активіст від «Євросолідарності», який в 2019 році, на президенських  виборах занадто активно (при це буде окремий допис)  вибирав Петра Порошенка президентом України, Віталій Антіпов, на своїй сторінці фейсбуку  написав:

«СБУ викрила головного редактора закарпатського інтернет-видання на пропагуванні «руского міра» та виправдовуванні збройної агресії рф проти України.

Як встановили слідчі Управління СБУ в Закарпатській області, до протиправної діяльності причетний закарпатець, який є головним редактором видання Карпатська Панорама.

За даними СБУ, він створив низку інформаційних ресурсів, у тому числі сайт та спільноти в соціальних мережах, де активно просував антидержавні проросійські наративи та агітував підтримати російську агресію…»

(https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0PLShyuwtrTqJVDBidX1Be4s5dakzJB1x1WeFnRN3HkpRKoJntv4aFy1JoGPDemdZl&id=100000799320369)

Ще суду не було, а пан Антіпов, отримавши не зрозуміло звідки інформацію, вже робить шанованого пана Разгулова злочинцем та пропагандистом « русского мира». Звідки така запопадливість і активність «пропорошенківського активіста»? Думаю, що читачу буде цікаво про це дізнатися. І про це, найближчим часом, буде окрема публікація.

Раз «злочинця» Разгулова його «друг» Антіпов розсекретив, то я вирішив сам ознайомитись опублікованими «антиукраїнськими матеріалами» Валерія Разгулова.

Переглянув особисту сторінку Валерія Михайловича у фейсбуці та його сторінку у фейсбуці «Карпатська панорама» (тільки сторінка у фейсбуці і ніякого сайту у шанованого мною пана Разгулова немає). Не знайшов жодного матеріалу, який би хоч трішки нагадував такі тексти, в яких би були слова, які підпадали під ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників». «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників».

Так де «собака зарита»?

Звернув увагу на відкритий лист, який Валерій Разгулов написав президенту України Володимиру Зеленському та опублікував на власній сторінці у фейсбуці та на сторінці «Карпатська Панорама» в тому ж фейсбуці, який привожу повністю:

“ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Президенту України

Володимиру Олександровичу Зеленському

Разгулова Валерія Михайловича

90200 Закарпатська обл. м. Берегово вул…

тел…

Шановний Володимир Олександрович!

3вернутися до Вас змусили обставини, зокрема, відкриття проти мене кримінального провадження, внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022078060000191 від 9 червня цього року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 К. К. України.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено: “що 09.06.2022 начальником СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області, в ході моніторингу мереж Інтернету, на сторінці соціальної мережі “Фейсбук” користувача “Валерія Разгулова” виявлено публікації, які можуть вказувати на те, що останній підтримує погляди країни агрессора про розхитування ситуації в закарпатському регіоні та свідчить про його ймовірну колабораційну діяльність”.

Виникає сумнів щодо цієї підозри, адже повністю проігноровано моє звернення на підтримку Вашої ініціативи щодо агресора. Воно повністю заперечує таку мою діяльність. Надруковане звернення на власному (основному) ресурсі “Карпатська панорама” 23 квітня 2022 р. та передруковано з коментарями на сторінці “Валерій Разгулов” 25 липня. До слова, на виборах Президента України представляв Вас, як кандидата, на одній з дільниць в рідному Берегові.

Таке безпідставне досудове розслідування, вважаю, в якійсь мірі, помстою деяких правоохоронців, персонажів моїх журналістських досліджень, об’єднаних циклом публікацій “Ментовська-прокурорська мафія, – безсмертна”, які кришували цигарковий контрабандний бізнес та наркоділків вагомого гатунку. Були й інші резонансні публікації про зловживання ними своїх посадових обов’язків. Отож, тут замішані ні тільки правоохоронці а й криміналітет.

Прошу Вас дати доручення розібратися в цій справі, яка набула розголосу в нашому суспільстві.

Додаток: “Звернення” на 2-х аркушах.

Валерій Разгулов, головний редактор “Карпатської панорами”; член Національної спілки журналістів України з жовтня 1998 року за номером 1229» (https://www.facebook.com/NasheZakarpattya/posts/pfbid02wPkAm7QkuzPtn4cDv8NUSAHNbGhpvqAZ8d16YCJx5k1TizS4wcJkNaHAdvbEPrt9l)

І що ж таке надрукував пан Разгулов в «Карпатській панорамі» 23 квітня 2022 року?

А ось що:

«Президентові США

Президентові Франції

Канцлеру Німеччини

Прем’єр-міністру Великобританії

Генеральному Секретареві НАТО

Урядам та парламентам країн-членів НАТО

Послам та дипломатичному корпусу усіх країн-членів НАТО

Звернення

Я, головний редактор газети «Карпатська панорама» Разгулов Валерій Михайлович, звертаюсь до Вас на підтримку прохання Президента України Володимира Зеленського про закриття неба над Україною. Закриття неба над нашою державою – гарантія безпеки мирним жителям, збереження критичної інфраструктури, відвернення загрози екологічної та техногенної катастрофи.

На території України є атомні електростанції, деякі з них під контролем російських окупантів. Світ уже переконався, що дії агресора є непередбачувані, аварія на такому об’єкті може стати трагедією для багатьох країн світу.

Тисячі загиблих та поранених дітей, жінок, літніх людей, зруйновані лікарні, школи, дитячі садки упродовж 59 днів війни Росії проти суверенної і незалежної України – така ціна зволікання із закриттям неба над територією нашої країни.

У цей нелегкий час, необхідно підтримати Президента України, який зазначив, що всі подальші жертви варварських бомбардувань та ракетних обстрілів будуть на совісті тих, хто не доклав усіх зусиль, щоб запобігти трагедії. Ми воюємо в Україні з оскаженілим ворогом не тільки за себе, ми захищаємо і інші європейські країни. Щиро сподіваємось, що Ви ввійдете в світову історію, як люди, які зробили все можливе, щоб не допустити ядерної катастрофи та подальшого геноциду українського народу.

Російські війська вчинили геноцид українців в Ірпені, Бучі, Гостомелі та інших населених пунктах України. Про це свідчать фотознімки та вцілілі місцеві мешканці. Зараз здійснюється документування воєнних злочинів росіян і відповідальні не уникнуть покарання. Про те війна ще не закінчена і звірства стосовно мирних жителів тривають в Маріуполі, на Харківщині, Луганщині та інших регіонах. Зупинити війну та геноцид може тільки перемога України над російськими окупантами.

Хочу наголосити, що завдяки мужності ЗС України росія вивела свої війська з північних і північно-східних регіонів, зокрема і від столиці Києва. Тепер основні бої зосереджені на сході і півдні країни. Для цього росіянам необхідно захопити ключові промислові і адміністративні центри на цій території – агломерацію міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне в Луганській області і Слов’янськ, Краматорськ, Костянтинівка в Донецькій області.

Російська окупаційна влада прямим текстом заявляє, що переходить до «наступного етапу спецоперації» – розширення меж «ДНР» і «ЛНР» до адміністративних кордонів відповідних областей.

Тому для підтримки та повної перемоги України над агресором, я закликаю європейських та світових лідерів надати нашій державі озброєння та іншу допомогу, здатні досягти перелому у ході цієї несправедливої та кривавої війни (літаки, системи ППО, протитанкові засоби, артилерію великого калібру, тощо).

Кожна згаяна хвилина – це смерті наших громадян, жінок і дітей, це знищенні наші міста і села!

Діяти потрібно негайно!

Головний редактор газети

«Карпатська панорама» Разгулов В.М.»

(https://www.facebook.com/NasheZakarpattya/posts/pfbid02JBrxVMxoRPe5ozHyRxUo3Maarde38vUkPtFaYxnqjuyZh9vpXt92Vwn9V3cjLn5gl)

Скріншот Звернення Валерія Разгулова

Так чому так деякі правоохоронці ополчилися проти Валерія Михайловича?

Пан Разгулов активно проводив і проводить журналістські розслідування в сфері активної участі частини правоохоронців Берегівщині та Закарпаття  в корупційних діяннях та контрабанді і «накопав» досить цікаві факти, частина з яких вже ним була опублікована.

Може в цьому секрет протиправних дій СБУ, поліції та прокуратури?

Може б на це мав звернути увагу голова Закарпатської ОВА Віктор Федорович Микита, а журналісти краю проявити корпоративну солідарність?

Післямова. Ось що написав про знаного краєзнавця області спецкор «Урядового Кур’єру» Василь Бедзір:

Збирати крихти знань, які проливають більше світла на минуле Угорської й Підкарпатської Русі, популяризувати їх – місія Валерія РАЗГУЛОВА.

У пошуках маловідомих фактів і джерельних відомостей Валерій Михайлович у чомусь схожий на Дон Кіхота. Правда, шукає він не Прекрасну Даму, а Невідому Історію.

Нині такі заняття не є популярними, бо не приносять ніякого доходу. Тим більше заслуговують на повагу….» Василь Бедзир 2 июля 2019 г.

В цих словах справжній Валерій Разгулов, а не той, якого “малюють” його не чистоплотні опоненти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *