«Військова операція» як приклад практичного застосування імперської ідеології

Ще кілька років тому, навіть незважаючи на захоплення Криму, багатьом оглядачам здавалося, що путінський режим настільки корумпований, що його цікавлять тільки гроші і серед казково багатих «верхівців» ідеології немає. Діти і онуки за кордоном, активи – є, а тому всі ці ігри в «облігації» і «вставання з колін» виключно для внутрішнього користування, щоб народ гуртувався в консолідованому стані навколо вождя.

Однак початок «спецоперації» виявився настільки ірраціональним і суїцидальним актом, що пояснити його нічим, крім  дій ідеологічних фанатиків, неможливо.

Це не клінічне божевілля. Це клінічна ідеологія.

Ілюстрація: “АЛЕ”

Антиутопічні поля битв

«Спецоперація» – це також активна ідеологічна операція, практичне застосування фактично розробленої і навіть закріпленої в Конституції державної ідеології у вигляді «традиційних цінностей». Власне, зафіксована в 2020 році відмова від ротації найвищої влади в Росії (обнулення президентських термінів) є не просто політичним або технічним інструментом її збереження, а й ідеологічним. Просто тому, що можливість ротації влади є основою будь-якої ліберально-демократичної ідеології. Незмінюваність влади, зведена до принципу, є категорією ультраконсервативної і свідомо архаїчної ідеології.

Вигаданий «русский мир» – це імперіалістична антиутопія, в яку Путін помістив російську націю.

У цій ідеології є деякі фундаментальні сюжети, і конкретно пострадянські. Наприклад, фактична — і дуже давня — відмова російського керівництва розглядати суверенітет України як щось повноцінне. Але ці специфічні особливості також є наслідками не тільки і не стільки політичних зигзагів авторитарного режиму, скільки фундаментальних ідеологій та ідеологічних підходів. Саме

  • По-перше, імперське мислення і,
  • по-друге, сприйняття пострадянського простору (і світу в цілому) як сфер впливу та інтересів.

Багато в чому це особиста ідеологія першої особи держави – принаймні, що стосується його своєрідної інтерпретації радянської історії, де Ленін і Хрущов неправильно розділили кордони, а Путін їх виправив. І власне, історична місія сьогоднішнього російського президента полягає в тому, щоб належним чином перекроїти карту світу в межах того, що він і його ідеологи називають «історичною Росією».

З точки зору Путіна, це «повернути і зміцнити» втрачені території імперії: так він визначив місію Петра Першого, не стільки модернізатора, скільки імператора і збирача земель.

Путін бачить себе в історії другим Петром. Історична справедливість відновлюється силою російської зброї, яка також завантажене ідеологічною енергією.

Фото: Сефа Каракан / Агентство Анадолу / Getty Images

Оскільки марксизму-ленінізму вже немає в ідеології Російської держави, його місце займають так звані традиційні цінності (донедавна їх називали «духовними скрепами») і славна міфологізована – або, як висловлюється Путін, «тисячолітня» – історія Росії. Історична політика також набуває прикладного політичного змісту, стає інструментом управління країною.

Усередині цієї політики існують стандартні наративи, здавалося б, забуті, але тепер витягнуті з ідеологічного арсеналу сталінських часів.

Наприклад, наратив про «звільнення», згідно з яким, як часто повторював прес-секретар президента перед «спецоперацією», Росія ніколи ні на кого не нападала – вона виконувала і виконує виключно визвольні місії. Логіка дуже схожа на кілька відомих сталінських випадків:

  • звільнення «зведених братів» західних українців і білорусів у 1940 році;
  • звільнення фінського робітничого класу від поганого фінського уряду, з організацією провокації для виправдання вторгнення до Фінляндії і укладення договору про дружбу зі штучно створеним «урядом» Отто Куусінена в 1939 році.

У той час в СРСР всерйоз вірили, що радянське вторгнення з ентузіазмом прийме робітничий клас Фінляндії: брати Покрасс разом з поетом Д’Актілем швидко створили пісню «Прийми нас, Суомі Красуньо». Укладення угоди з кабінетом «Фінської Демократичної Республіки» (аналог нинішніх «ЛНР», «ДНР» та інших НП) супроводжувалося наступним риторичним обґрунтуванням, яке знайде відгук в далекому майбутньому:

«Тепер, коли героїчна боротьба фінського народу і зусилля Червоної армії СРСР ліквідують найнебезпечніший осередок війни, створений біля кордонів Радянського Союзу колишньою плутократичною владою Фінляндії на користь імперіалістичних держав…»

Сталося зовсім навпаки: фіни заступилися за свою країну, незалежно від класової приналежності і гніту «плутократичної влади».

Через десятиліття ця ж історія майже буквально повторилася і в Україні.

Ідеологія фактичного розподілу сфер впливу між великими гравцями при ігноруванні інтересів «малих країн» також звідти, починаючи з 1939 року. У цій ідеологічній логіці Україна є сферою впливу Росії. А концепція Путіна — українці і росіяни як один народ — передбачала, що Україна в міру свого розвитку не має права на суб’єктність і суверенітет.

Фото: Олексій Душутін / Новая газета

Нібито «денацифікація» перетворилася на деукраїнізацію на основі імперського наративу.

Ідея імперії, підкріплена ідеологією «русского мира», яка частково збігається з «канонічною територією Православної Церкви», перетворилася з спекулятивної конструкції на практичний інструмент з моменту квазіправової інкорпорації Криму до складу Росії. І звичайно, реалізація ідеї імперії незмінно передбачає наявність внутрішніх і зовнішніх ворогів, яких необхідно придушити:

  • на внутрішньому фронті, як, як висловлюється Путін, «національні зрадники» і «п’ята колона»,
  • ззовні, як супостати, які мають намір напасти на нас, після чого нам нічого не залишається, як напасти першими, щоб «звільнити» своїх братів від чужорідного гніту.

Оскільки в російській масовій повсякденній свідомості справедливість назавжди асоціюється з перемогою над нацизмом, а ворогом біля воріт обов’язково є НАТО і США, то в результаті виходить:

  • Захід «руками слов’ян», тобто українців, формує Антиросію і намагається знищити Російську Федерацію.
  • При цьому «слов’яни» всі як одні неонацисти, тому вважається правильним оцінювати «спецоперацію» як своєрідне продовження Великої Вітчизняної війни.
Фото: Олексій Душутін / Новая газета

Історія – це, мабуть, головне поле бою Путіна із Заходом, який напав на Росію. Загрози, що виходять звідти, носять культурно-історичний характер.

Тому історія, культура, інформація та освіта є полем битви із Заходом.

А різні придворні «історичні товариства», Міністерство культури, Роскомнадзор, Міністерство науки і Міністерство освіти, не кажучи вже про Московський патріархат Російської православної церкви, є в повному розумінні слова правоохоронними органами, завдання яких – зупинити загрози і перемогти внутрішніх і зовнішніх ворогів у сферах їх відповідальності. Про це, наприклад, незадовго до «військової операції», отримуючи нагороду від Путіна, митрополит Іларіон прямо сказав: «В останні роки ми все частіше відчуваємо себе таким собі міністерством оборони, тому що доводиться захищати священні кордони нашої церкви».

Справедлива загроза

Повсюдний продаж різних загроз оптом і в роздріб є найважливішим елементом ідеологічної техніки, вершиною якої є теза про те, що у Путіна «не було іншого вибору», крім як почати попереджувальну ворожу атакувальну «операцію» проти «неонацистів».

Постійна західно-американська загроза є одним з елементів російської ідеології та пропаганди, спрямованої на внутрішню аудиторію. Звичайно, в періоди конфронтації із Заходом акцент на цьому зростає. У періоди лібералізації (епохи Горбачова і Єльцина; в деякій мірі час президентства Медведєва) вона слабшає.

Продаж загроз населенню дає можливість переконати людей у правильності антизахідної та ізоляціоністської політики Кремля.

Крім того, у внутрішній управлінській ієрархії структури, відповідальні за усунення загроз, продають їх вищому керівництву, щоб отримати більше бюджетних грошей за свої органи (механіка описана в роботах Симона Кордонського).

В умовах політичного режиму, який передбачає тотальну присутність держави в політиці, економіці та культурі, суспільство стає колонією держави. Держава не просто нав’язує суспільству ідеї і думки, вона формує офіційний дискурс, якого слід дотримуватися. Якщо, наприклад, органи державної влади забороняють вживати слова “війна”, “напад”, “вторгнення” і застосовують санкції за їх використання, прописуючи використання виключно терміна “військова операція”, то це не просто авторитарно нав’язаний ідеологічний діалект, а припис, властивий тоталітарній системі.

Фото: Олексій Душутін / Новая газета

Державна ідеологія також передається правоохоронною системою. Симптоматичним у цьому сенсі є заборона заходу «Меморіалу»*. Головна організація російського громадянського суспільства була звинувачена прокурором в «створенні помилкового образу СРСР як держави-терориста». Аргументація не юридична, а публіцистична та ідеологічна. «Чому замість гордості за країну, яка звільнила світ від фашизму, нам пропонують покаятися за своє, як виявилося, безнадійне минуле? Тому що хтось за це платить”, – сказав прокурор. « Організація, яка чомусь претендує на роль совісті нації, не хоче нагадувати в кожному своєму виданні, хто за них заплатив ».

Пафос важливий і в донесенні ідеологій до вітчизняної аудиторії – ультраконсервативна ідеологія завжди дуже урочиста. І пристрасна. Причому вонан повинна бути голосно базарною і галасливою – децибели мають значення.

Тому індоктринація населення політичними ток-шоу на державному телебаченні ведеться на підвищених тонах, з обуренням і обуренням, з високим ступенем ворожості до всього навколо.

Просто, як мукання

Ідеологія у своїх зовнішніх проявах не може бути складною – вона має бути повчальною, як притча; простою як слоган; зводиться до знака, який навіть не має словесного змісту і пояснення, але має чіткий емоційний сенс для всіх: національне колективне несвідоме звели до знака Z і прирівняли Перемогу 1945 року до неминучої «перемоги» 2022 року над тим же «нацизмом».

Мілітаризована традиціоналістська ідеологія ґрунту, крові та мілітаристського імпульсу є архаїчною в сучасному світі. Це спроба відродити фундаменталістську ідентичність на основі відроджених, спрощених, часто винайдених «зв’язків» замість посттрадиціоналістської ідентичності сучасного універсалістського демократичного і ринкового суспільства, для якого «героїкою» неспровокованих воєнних дій є архаїчна дикість.

Фото: Олексій Душутін / Новая газета

Після 24 лютого російське суспільство добровільно відмовилося нічого не знати, ізолювавши себе від світу буквою Z, як хрестом.

Культ Перемоги в цій ідеології перетворюється в культ війни як такої.

Для цього режиму важливо, щоб постулати його ідеології, щиро чи наслідувально, підтримувалися всіма. Це феномен підпорядкування простих людей політичним правилам гри в тоталітарній державі – Gleichschaltung, явище, відоме не тільки в Німеччині з 1930-х років, але походить звідти і з того часу.

Оренда, вотчина, ресурс

Путінській ідеології повністю бракує позитивного змісту. У ньому немає позитивної мети, образу бажаного майбутнього. Вся ідентичність базується на чомусь негативному, тому мілітаризм виявляється її важливою складовою. Прославляються вбивства і насильство, персонажі, які не мають імен, володарі прізвиськ – наприклад, Моторола.

Основними інституціями, які заслуговують на довіру, є структури насильства – армія та ФСБ. Все це освячує офіційна Російська православна церква. ФСБ і Російська православна церква зливаються в «симфонію».

Імперська ідеологія випливає безпосередньо з рентного (залежність надходжень державного бюджету від нафти і газу) і вотчинного (хто має владу – той має власність) характеру колонізаторської держави. І нав’язується вона в умовах тотальної залежності від стану величезних верств населення. Все для держави, нічого поза державою, все під державою, тобто під контролем груп, які державу представляють (а саме групи, а не інститути – наприклад, парламент). Існують історичні підстави для формування такої моделі. Майно в Росії завжди видавалося державою, а не створювалося знизу без його участі. На це ніхто не звертав уваги – від Василя Розанова («На Русі все майно виросло з «жебрацького» або «обдарованого» або «пограбованого» когось) до Річарда Пайпса («право суверенітету і право власності зливаються до такої міри, що вони зроблені не відрізняються один від одного»).

Історичну обумовленість політико-економічного характеру режиму, що склався в Росії, добре показує Олександр Еткінд в своїй роботі «Внутрішня колонізація. Імперський досвід Росії». Власники головного ресурсу одночасно стають групою управління. Дохід і ренту, яку вони ділять між собою, приносить транспортування ресурсу (хутра колись, нафта і газ – зараз), тому необхідно забезпечити його збереження. Безпека перевезень прирівнюється до безпеки ресурсовласницької групи, а значить, і до безпеки держави. «Ті, хто забезпечує безпеку власників, прагнуть захопити контроль над своїм майном … – описує Еткінд характер торгівлі хутром XVI-XVII століть, – група, яка продає ресурс, і група, яка захищає державу, зливаються до точки невиразності”.

Торжество тоталітарного нарцисизму

Поєднання страху і самозаспокоєння породжує небувалу агресію і масову сліпоту і глухоту, які вражають уяву для сучасного світу.

Ті, хто підтримує «спецоперацію» і її ідеологію, вже не просто готові дотримуватися заборон, а слідувати вищим вказівкам, прописаним владою зразкам поведінки. Вихователі та вчителі, які викладають букву Z з дитячих тіл, є яскравим прикладом такої тоталітарної поведінки.

Фото: Олексій Душутін / Новая газета

Згідно з каноном теорії тоталітаризму, відмінність авторитаризму від тоталітарного правління полягає в тому, що авторитарні правителі тільки забороняють щось робити, а тоталітарні зобов’язують. Навіть у сучасній Росії такої абсолютної тотальності немає, тому назвемо режим зрілого Путіна гібридним тоталітаризмом, або неототалітаризмом.

Початкова демобілізація мас в перші два терміни правління Путіна (ви не втручаєтеся в наші справи, а ми правимо і урізаємо гроші, як хочемо, і годуємо вас крихтами з масляного пирога) замінили майже обов’язковою – принаймні для державозалежних верств населення – мобілізацією. (Соціолог Лев Гудков називає це явище «рецидивуючим тоталітаризмом».) У таких системах, зазначає соціолог Олександр Согомонов, «політичне суспільство поглинає громадянське суспільство, аж до його повної заборони», включаючи політичну індоктринацію дітей і контроль над усіма молодіжними рухами.

Існуванню Росії загрожує не Захід, а методичний механізм культивування у росіян протягом багатьох років групової нарцисичної ідентичності, в тому числі, за висловом філософа Олександра Рубцова, «масовий нарцисизм в дзеркалі великої історії» і «самозакоханий гнів» по відношенню до решти світу.

Це режим негативного консенсусу, де немає нічого позитивного, в тому числі і позитивної програми – складно розглядати таку військову «операцію» на території сусідньої суверенної країни. Негативна ідентичність – це весь світ проти нас, ми на захисті атакою. Ми не такі, як усі: там, на Заході, ЛГБТ і бездушна західна цивілізація, а тут ми маємо високу духовність і традиційні цінності.

Фото: Олексій Душутін / Новая газета

По суті, те, що сталося, стало піковою точкою розпаду радянської імперії.

Розставання не закінчилося в грудні 1991 року, а тільки почалося. Пройшовши кілька етапів, драма колишньої імперії розігралася в самому її серці – в Україні. Не випадково, коли розпад тільки починався, багато хто говорив, що без України імперія не імперія, СРСР – не СРСР.

Найбільша геополітична катастрофа сталася не 25 грудня 1991 року, коли прапор Радянського Союзу зняли з флагштока в Кремлі, а 24 лютого 2022 року. Імперська ідеологія, яка спочатку дрімала і здавалася безнадійно відсталою, була пробуджена, піднята з колін в березні 2014 року з анексією Криму, а через вісім років розгорнулася в повне гігантське зростання.

Його практичне застосування призвело до жорстоких масових вбивств, загибелі людей, руйнування інфраструктури, в тому числі імперської, в містах з великою радянською біографією, небувалої в історії хвилі біженців і внутрішньо переміщених осіб. Імперія пожирала сама себе. Ми є свідками кульмінації катастрофи розпаду імперії. Болісно вона намагається завдати світу останнього страшного удару.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *