Сім несподіваних відкриттів, зроблених ченцями

У сучасному світі існує уявлення про ченців як про людей, які повністю занурені в духовне життя, і далекі від мирських турбот. Тим часом протягом століть ченці, крім підношення молитов, займалися наукою, освітою, медициною, придумували технічні новинки та створювали кулінарні рецепти …

Музичні партитури

Сьогодні важко уявити, що колись давно не існувало способів записати музику за допомогою знаків на папері. Вперше про це задумали ще в XI столітті. Церковні богослужіння супроводжувалися органом, а для тих, хто його грав, потрібен був запис про те, як правильно повинна звучати музика.

Latin Hymns

Чернець Гвідо Аретіна, який був музикантом у світському житті, взявся розв’язувати цю проблему. Він ввів звуковий ряд з шести ступенів, силабічні позначення ut, re, mi, fa, sol, la з яких були запозичені з початкових складів перших шести рядків латинського гімну святому Іоанну Хрестителю.

Сьома нота з’явився майже через 500 років, і отримала назву si – скорочення від латинського «St. John» (Sanctus Ioann).

Шампанське

У XVII столітті в стародавньому абатстві Овіле поблизу Еперне обов’язки келара виконував чернець П’єр Періньон. Головним багатством абатства були величезні виноградники, і келар багато часу присвячував виготовленню вина найвищої якості.

В процесі цієї діяльності преподобний звернув увагу на дивовижні якості ігристого вина, ставши його активним популяризатором.

39

Найбільш прискіпливі дослідники наполягають на тому, що П’єр Періньон не був винахідником шампанського. Однак він відкрив секрети купажу, поєднавши соки різних сортів винограду, і став розливати вина, що дозволило зберегти вуглекислий газ, який до цього часу вибухав у бочках.

Саме після творчої роботи келара абатства Овіле, при якій виробництво вина подвоїлося, шампанське почало набирати популярність і в підсумку завоювало весь світ.

Окуляри

Як уже згадувалося, ченці займаються науковою діяльністю протягом століть. Також вони вели літописи та створювали книги. До винаходу друкарства нові екземпляри творів доводилося просто переписувати. Це робота, яка вимагає багато часу й уваги, і зір страждає від неї в першу чергу.

3

Не дивно, що монастирі першими задумалися про те, як допомогти тим, хто її погіршив.

В середині XIII століття домініканський монах Джордано да Ріальто, який був хранителем монастирської бібліотеки, винайшов перші окуляри.

Бухгалтерський облік

Дуже актуальними були питання ведення бізнесу, розрахунку доходів і збитків для монастирів. У другій половині XV століття систематизацією правил в цій галузі зайнявся монах-францисканець Лука Пачолі.

223

Пристрасть Луки до математики, особливо алгебри, проявилася ще до постригу, але активну наукову діяльність він зайнявся вже в статусі ченця. Лука Пачолі став одним з найвидатніших математиків свого часу.

Водночас він вивів сучасні принципи бухгалтерського обліку, винайшов ведення подвійного обліку фінансових операцій – активу і пасиву.

Сир пармезан

У своїх різних дослідженнях ченці зуміли придумати не тільки вишуканий алкоголь, але і не менш цікаву закуску.

Приблизно в XII – XIII століттях монахи-бенедектини, намагаючись приділяти більше часу молитвам, стали шукати спосіб створення їжі, яка зберігається тривалий час і на приготування якої не потрібно щодня відволікатися.

21101211100618

За допомогою експериментів вони розробили твердий сорт сиру, який пізніше був названий на честь італійського регіону, в якому вперше з’явився – пармезан.

Ченці, які створили у своєму розумінні грубу їжу, яка змусила їх відмовитися від гріха обжерливості, навіть подумати не могли, що придумали ласощі.

Теніс

Як не дивно, але гра, яка зробила Серену Вільямс і Марію Шарапову багатою і знаменитою, також придумали ченці.

У XI – XII століттях у французьких монастирях ченці розважалися грою в жуе-де-пом (дослівно перекладається як «гра на долоні»).

Ця гра велася в приміщенні, м’яч били через сітку або мотузку спочатку просто долонями, а потім ракетками. Вони могли грати як один на один, так і в цілих командах по 12 осіб.

regnum_picture_1456239383540605_normal

Згодом розваги ченців підхопили представники французької знаті, настільки, що тільки в Парижі було понад 200 залів для гри в jeu de pom. Гра перекочувала в інші країни та, в кінцевому підсумку, народила сучасний теніс.

Генетики

Наука генетика, яка за радянських часів в нашій країні зазнавала серйозних переслідувань за своє «буржуазне походження», зараз знаходиться в авангарді прогресу. Генетики вже не тільки конструюють нові види культурних рослин і виводять нові породи домашніх тварин, а й взялися за завдання поліпшення недоліків людської природи.

Неймовірно, але біля джерела цієї науки був ще й чернець. Основи генетики заклав августинський чернець, абат Грегор Йоганн Мендель.

mendel2

В середині XIX століття, експериментуючи з горохом на монастирському городі, він вивів закономірності успадкування моногенних рис, відомих сьогодні як закони Менделя.

Твори Менделя, які протягом декількох десятиліть залишалися маловідомими, були визнані на початку XX століття, коли в окрему дисципліну сформувалася класична генетика.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *