При міжпланетних перельотах кишківник людини стане решетом

Мікрогравітація викликає ряд серйозних захворювань. Зокрема, порушується цілісність міцного клітинного бар’єра, яким вистелений наш кишківник.  Цей бар’єр запобігає потраплянню бактерій, грибків і вірусів з кишківника в організм людини.

Синдром дірявої кишки (проникного кишківника або роздратованого кишківника) може значно збільшити ризик виникнення інфекцій та запалень, целіакії (порушення травлення), діабету 1 типу і захворювань печінки.

Також мікрогравітація послаблює імунну систему людини й сприяє розмноженню кишкових хвороботворних бактерій, таких як сальмонела. Тобто мікрогравітаційне середовище робить епітеліальні клітини менш стійкими до впливу агента, який послаблює бар’єрні властивості цих клітин, і дефект зберігається до 14 днів після повернення на Землю.

Бар’єрна функція кишкового епітелію має вирішальне значення для підтримки кишківника в здоровому стані. Проникність ж може привести до витоку небажаних речовин і бактерій в організм.

Але це не остаточне «ні». Знання небезпеки допоможе краще підготуватися до тривалих космічних подорожей і колонізації, в ході яких вплив харчового патогену може привести до більш серйозних патологій, ніж на Землі.

Популярная механика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *