Чому китайці так люблять гарячу воду і вважають її надзвичайно корисною

З її допомогою можна позбутися від калорій, що пробігли на день

Азіати славляться своїм довголіттям та здоров’ям.

Чому китайці так люблять гарячу воду і вважають її надзвичайно корисною.
Можливо, річ у традиційній медицині, історія якої йде далеко в минуле. Так, китайці й сьогодні вірять у цілющу силу теплої води й звертаються до неї за різних нездужань. Гаряча ванна, грілка або чашка чаю – все піде лише на користь здоров’ю. А у багатьох громадських місцях навіть стоять спеціальні бойлери з кип’яченою водою: кожен може підійти та налити собі склянку.

З давніх-давен гарячу воду в Китаї використовують як профілактичний засіб від різних хвороб. Жителі Піднебесної часто приймають ванни, влаштовують ванни для ніг, прикладають компреси, що зігрівають і, звичайно, п’ють чай і теплу воду. Ці маленькі ритуали міцно увійшли у повсякденне життя багатьох китайців.

У чому секрет такого способу і чи є наукові докази про користь теплої води?

Спробуємо розібратися.

Простий секрет: вода натще зміцнює організм. Але пити важливо правильно.
Поліпшення кровообігу
Згідно з китайською медициною, користь від гарячої води – у її зігрівальному ефекті. Завдяки цьому розширюються кровоносні судини, як наслідок, покращується кровообіг. Це підтверджують і наукові дослідження: вчені з Індії з’ясували, що купання в теплій воді та 15 хвилин у сауні з температурою 60°C позитивно позначаються на роботі серцево-судинної системи.

Прискорення обміну речовин
Вважається, що споживання гарячої води стимулює викид гормонів, а також прискорює метаболізм. Це, своєю чергою, сприяє виведенню з організму токсинів та шкідливих речовин.
За даними німецького дослідження, 500 мл води перед їдою «розганяє» обмін речовин на 30%. А якщо її нагріти до 98,6 ° C – на всі 40%.

Спалювання калорій
Гаряча ванна не тільки допомагає розслабитися та відпочити після важкого дня. З її допомогою можна позбутися і від калорій, що набігли за день. В рамках дослідження з’ясувалося, що одна година водних процедур спалює 130 ккал – такий самий ефект буде і від півгодинної прогулянки. Крім того, вони позитивно позначаються і на рівні цукру в крові: в учасників експерименту, які приймали ванну, наступного дня показник був на 10% нижчим у порівнянні з рештою.

Допомога при застуді
У Китаї вірять, що багато хвороб пов’язані саме з переохолодженням, а гаряча вода допомагає не тільки при їх профілактиці, а й при лікуванні. Наукове дослідження показало, що вживання теплої рідини дійсно позитивно позначається на респіраторній системі та сприяє більш швидкому виведенню слизу та мокротиння при застуді.

Полегшення болю
Згідно з китайською медициною, компреси, що обігрівають, допомагають зняти больові відчуття, наприклад, при менструальних спазмах. Вважається, що тепло активує кровообіг, усуває кров, що застоялася, і організує перебіг цілющої енергії ци в організмі.

Якщо останнє ще можна поставити під сумнів, то заперечувати позитивний ефект загалом не вдасться. Його підтверджують численні дослідження.

Зняття напруги
Вважається, що вживання гарячої води або водні процедури допомагають позбутися втоми. Це підтверджують і вчені: гарячі ванни для ніг допомагають у боротьбі зі втомою, стресом, безсонням та тривогою. Внаслідок нагрівального ефекту судини на ногах розширюються, кров’яний тиск підвищується, а мозок отримує більше кисню.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *