Христо Грозєв розповів про настрої в РФ: “Еліта всередині силовиків розуміє, що війну програно”

У Росії міцніє невдоволення Путіним серед еліт, а президенту РФ нічим “купити” їхню лояльність. У силових структурах РФ усвідомлюють, що війну в Україні вже фактично програно.

Наразі питання полягає лише в тому, чи реалізується чинний конфлікт еліт із Кремлем у конкретні дії з боку перших. Про це в інтерв’ю російському “Радіо Свобода” заявив відомий журналіст-розслідувач Христо Грозєв.

На його думку, у Росії виник серйозний конфлікт між елітами та Кремлем через війну в Україні та її наслідки для РФ.

“Він (конфлікт. – Ред.) очевидний і аналітично, і на основі даних, але чи переросте він в якийсь бунт, в мініреволюцію – не можу сказати. Люди, еліти, які отримували гроші, у яких було завдання якось їх зберігати та за ними наглядати, ніколи не були суверенами своїх дій. Але конфлікт передбачуваний, тому що ці люди платять ціну, хоча ніхто заздалегідь їм не сказав, що вони її платитимуть”, – сказав Грозєв.

На його думку, причиною конфлікту стало певне порушення “неписаного договору”, на основі якого впродовж багатьох років співіснували російські еліти та путінський режим.

“Частина угоди, яка укладалася з елітою, включала такий баланс інтересів: “Ви можете літати в Монако, зустрічатися та спонсорувати вечірки політичних партій, робити з себе білих та пухнастих, але є “червоні лінії”, які ви не можете перетинати, та гроші, які ви повинні тримати в “общаку”. Зараз все це зникло – Путін вже практично нічого не може їм ще дати, щоб вони залишалися лояльними. Немає ресурсів, які можна перерозподілити і їм передати. Вони ж не виграли нічого цінного в цій війні й не виграють “, – переконаний журналіст.

Він прогнозує посилення вже теперішньої кризи у відносинах Кремля та еліти. Про це свідчать настрої, які фіксуються у Росії останнім часом.

“Хакери з нами діляться безліччю кореспонденції. І ми там бачимо прямі описи такого невдоволення, саркастичного ставлення до війни, ніхто не чекає жодного позитиву для Росії. А в деяких випадках – дуже жорстку критику щодо рішення розпочати війну. Так що тут, швидше за все, питання не в тому, чи є такий конфлікт, а чи він реалізується в якісь дії еліти проти Кремля”, – розповів Грозєв.

Він також переконаний, що керівництво силових структур РФ чудово усвідомлює, що війну в Україні вже програно. Шансів переламати ситуацію на свою користь у Росії практично немає.

“Інформована еліта всередині силовиків розуміє, що війну програно. Війну було оформлено доктринально як те, що треба було закінчити протягом одного тижня. Зараз те, що відбувається, – це якась “друга” війна. Шанси на виграш “другої” війни не гарантовані”, – заявив Грозєв.

Як доказ свого припущення журналіст наводить невдоволення, яке все частіше “виплескується” в публічний простір.

“Ми бачимо прогнози, які не можна назвати оптимістичними з російської точки зору, тих, хто поінформований. Telegram-канали найманців, “вагнерівців” та інших критикують відсутність стратегії, тактичних здібностей у генералів, у Генштабу. Еліта силовиків розуміє, що шансів виграти цю війну без мобілізації та соціального вибуху, який буде після неї, дуже мало”, – заявив розслідувач.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *