“Істини життя, які люди розуміють занадто пізно”: Три висновки 83-річного Омара Хайяма

Хто долею битий, той більшого доб’ється.

“Найскладніше у житті — перемогти себе” ??

“Життя складна річ. У вирі долі людині постійно доводиться боротися. Боротися з несправедливістю та недоброзичливцями. Боротися навіть з тими, хто має допомагати впоратися з ношею життя: з дітьми, з чоловіком чи дружиною, друзями, родичами. Це здається несправедливим, неправильним, поки людина не усвідомлює ще одну річ про своє життя: “Найскладніше — боротися з собою і перемогти”. Люди звикли приписувати собі всі перемоги та вдалі збіги обставин, приймаючи їх як належне, як подарунок долі за всі старання, при цьому всі невдачі навпаки, звично приписувати іншим людям та незалежним подіям. Стародавні мудреці вважали, що людина — головний собі ворог і соратник, зображуючи людину з двома руками: однією, що дає, другою забирає».

"Истины жизни, которые люди понимают слишком поздно": 3 умозаключения 83-летнего Омара Хайяма«Лише та людина, що може протистояти собі, не буде залякана жодним суперником життя. Той, хто день у день програє самому собі, нарікатиме на долю та інших. Великим воїном чи філософом може стати лише та людина, яка може перемогти себе. У кожній людині закладено величезний потенціал і чим вона більша, тим сильніші внутрішні протиборчі сили, але якщо людина зможе впоратися собою, вона розкриє свій потенціал і силу. Лінощі, надмірна обжерливість, заздрість, жадібність, гнів, лінь, страх — ці внутрішні суперники — найскладніші в житті людини, лише борючись з якими можна стати самим собою: великі звершення починаються лише з однієї битви. Битви із собою. Ще жодна велика людина не стала великою, не перемігши себе».

“Дивитись у минуле — все одно, що дивитися на Сонце” ??

«Чим частіше людина дивиться у своє минуле, тим сильніше болять її очі й тим гірше вона бачить своє майбутнє. Лише сьогодення та майбутнє людини варте уваги та активних роздумів. Не тому, що минуле нічого не означає, але тому, що в ньому нічого не можна змінити. Мудреці говорили: “Кожного разу, коли з людиною трапляється неприємність, вона не приймає її, а думає, що можна було зробити в минулому, щоб цього не сталося. І щоразу це не допомагає. Тому що минуле не змінити”. Рани та образи минулого не повинні стати болем сьогодення, вони не повинні сковувати серце і розум думами про інше життя, яке могло б бути на противагу сьогоденню».

"Истины жизни, которые люди понимают слишком поздно": 3 умозаключения 83-летнего Омара Хайяма«Кожна людина має про що жалкувати: про те, що не втримала любов, що не так виховала дітей, що мало цінувала батьків, що не пішла, що не намагалася більше, що не слідувала благородному ризику. Але минуле має тенденцію: якщо вчасно його не відпустити, воно поглине сьогодення та майбутнє. Омар Хайям говорив: “Не жалкуйте про минулу молодість, інакше заберете золоту старість” і “Якщо думати про холод, навіть ніжачись під сонечком, ваша душа ніколи не зігріється”. Якщо у минулому були помилки – їх треба прощати. Помилки потрібно вміти прощати. У тому числі собі. Якщо в минулому було багато хорошого, а зараз здається, що все позаду — треба думати про сьогодення: “Кожен, хто любить минуле більше, ніж сьогодення, зраджує своє майбутнє”. Думки про минуле треба відпускати, чи вони погані чи добрі».

“Найтрагічніше — це бути не потрібним собі” ??

«Коли жінка відкидає чоловіка – це боляче. Коли чоловік відкидає жінку – це боляче. Коли діти відкидають батьків – боляче подвійно. Коли друзі та рідні відвертаються – це зрадницьки боляче. Але найтрагічніше — коли людина виявляється непотрібною собі, коли вона залежна від чужої компанії, поглядів і порад: “По правді щаслива людина, яка знаходить задоволення у своїй компанії та на віки буде розчарований той, хто не прагне цього”. Люди хочуть бути коханими, зажаданими, хочуть, щоб про них дбали та пам’ятали, але цього не станеться, поки вони самі не навчаться бути потрібними собі».

"Истины жизни, которые люди понимают слишком поздно": 3 умозаключения 83-летнего Омара Хайяма

«Залежність від чужої думки, компанії та чужих компліментів – це пастка: “Якщо життя старого стоїть на паузі, поки його будинок не відвідає рідня чи друзі, він не потрібен самому собі”. Про себе треба думати, вести внутрішній діалог, цінувати та поважати: “Повага суспільства починається з поваги людини до самої себе”. Омар Хайям говорив: “Якщо вам не цікаво із собою, хіба має бути комусь цікаво з вами?” Не віддавайте своє щастя в руки інших людей, знаходите те цінне, що приносить вам радість і займайтеся ним у користь, розвивайте і цінуйте себе — ніхто крім вас цього не зробить. Найцінніше – бути потрібним собі».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *