Чи панове мріють про нову кар’єру в країні, символом якої є турул?

Угорщина – третя країна у світі, після Канади та Польщі, яка 3 грудня 1991 року визнала незалежність України й перша встановила дипломатичні відносини з Україною.

У той же день був підписаний і набув чинності Протокол про встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорською Республікою. Таким чином Угорщина стала першої країною, з якою Україна встановила дипломатичні відносини після відновлення своєї незалежності.

6 грудня 1991 року був підписаний Договір про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорською Республікою, який набув чинності 16 червня 1993 року.

Добросусідські відносини двох сусідніх країн в економічній та гуманітарних сферах почали бурхливо розвиватися.

Україна всіляко підтримує етнічних угорців, громадян України, які в переважній більшості проживають на території Закарпаття.

На території Закарпаття діють 72 загальноосвітні державні школи з угорською мовою навчання

Для підготовки вчительських кадрів для угорських середніх навчальних закладів, в м. Берегові було відкрито Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

Угорські села знову отримали свої історичні назви. Назви угорських сіл почали дублюватися й угорською мовою.В селах та містах Закарпаття десятки вулиць були названі іменами відомих історичних угорських діячів, які зробити значний внесок у розвиток нашого краю.

Особливо тісні стосунки в гуманітарній сфері між двома країнами встановились, коли в Угорщині прем’єр-міністром був Ференц Дорчені, а в Україні президентом став Віктор Ющенко. Коштом місцевого та державного бюджету України в селі Баркасово Мукачівського району було побудовано ЗОШ І-ІІІ ст. з угорською мовою навчання, на відкритті якої на початку 2007 року були присутні президент України та прем’єр-міністр Угорщини.

Почались створювати угорські громадські організації, серед яких найбільш впливовою є КМКС («Товариство угорської культури»), яка з часом переросла в політичну партію «КМКС-партія угорців України». Дана громадсько-політична структура, в основному, представляє угорську інтелігенцію на Закарпатті.

Україна проводить лояльну політику стосовно допомоги Угорщини етнічним угорцям на Закарпатті в гуманітарній та економічній сфері. Цьому сприяє ще й те, що до сьогоднішнього дня Україна не прийняла жодного законодавчого акту, який би регулював діяльність національних меншин в Україні та взаємовідносини держави з цими національними меншинами. В цій сфері ми ще маємо ситуацію, яка була, практично, при радянській владі. Цією прогалиною в українському законодавстві вміло скористалася Угорщина для свого впливу на угорські громади в Закарпатті.

-Треба поновити історичну справедливість на території нинішнього Закарпаття, на території, яка понад 1000 років була частиною «Великої Угорщини», – кажуть угорські державні мужі, і їх активно почала підтримувати в цьому питанні угорська інтелігенція Закарпаття, яку сусідня Угорщина непогано фінансує. Це фінансування виражається в додатковій зарплаті вчителям угорських шкіл, медичним працівникам угорської національності, які працюють в угорських селах. Є таке українське прислів’я: «Хто платить, той замовляє музику». Це прислів’я добре працює і в нашому випадку.

За взаємною домовленістю прем’єр-міністра Угорщини Дорчань та президента України Ющенка, міська влада Мукачева у 2007 році встановила на бастіоні Мукачівського замку «Паланок» пам’ятний знак міфічному орлу-турулу, який є тотемом угорців і нерозривно зв’язаним з розвитком та встановленням культурної та історичної ідентичності угорської нації.

Турул при певних історичних періодах мав різні символічні значення. При Ракоці турул символізував свободу і розвиток угорської нації. З часом турул став одним із символів угорської державності, а також використовувався угорськими праворадикалами та націоналістами, як символ угорської унікальності.

В 1896 році, на честь 1000 років приходу угорських племен в Карпатський басейн, та для символічного позначення кордонів Великої Угорщини, було встановлено сім турулів на крайніх географічних точках, до яких простягалась держава. Один з таких турулів був встановлений і на бастіоні замку «Паланок». Войовничий птах хижо спостерігав за своїми володінням: це наше, це Угорщина і ми це нікому не віддамо.

В 1919 році нинішнє Закарпаття під назвою «Підкарпатська Русь» стало частиною Першої Чехословацької республіки. Чехословацька влада добре знала і розуміла символічне значення турула і в 1924 році демонтувала його з бастіону замку і планувала встановити, як історичну реліквію, як експонат, в історичному музеї.В 1945 році комуністична влада Закарпатської України переплавила бронзового турула на комуністичні зірки, які були встановлені на постаментах радянських воїнів.

Турул зразка 2008 року – це не зовсім ідентична, репліка «турула оригінала». Однак, свій завойовницький символізм турул зберіг. Склалася парадоксальна ситуація. Мукачівський замок – це територія України, на якій мали б бути символи української державності, а там був символ державності й величі колишньої Великої Угорщини.

В жовтні 2018 року Мукачівська міська рада вирішила демонтувати з бастіону замку символ угорської державності турула і встановити на бастіоні малий герб України «Тризуб» та організувала конкурс на виготовлення малого державного герба України «Тризуб».

13 жовтня 2022 року рішенням виконкому Мукачівської міської ради знак угорської державності, турула було демонтовано з бастіону Мукачівського замку, а 25 жовтня 2022 року на бастіоні було встановлено й освячено малий герб України «Тризуб».

Рішення і дії виконкому Мукачівської міської ради викликали великий позитивний резонанс серед українців.

Але…

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто першим публічно зреагував на дану подію, викликав тимчасового повіреного у справах України та заявив, що вважає знесення турула в Мукачеві “непотрібною провокацією”, а також звернувся до глави Закарпатської обласної державної адміністрації Віктора Микити, якого назвав “просто прекрасною людиною”.

“Я впевнений, що він не усвідомлював цього, його здоровий глузд, його справедливий підхід повністю контрастує з тим, що зараз зроблено на рівні провокації”, – сказав глава угорського МЗС.

Залишилась незрозумілою нейтральна, а в деяких випадках і негативна позиція частини депутатів Мукачівської міської ради, голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірки, різних закарпатських «інтелектуалів», «експертів» та “просто прекрасної людини”, голови Закарпатської ОВА Віктора Микити.

Їхні публічні мотивації, практично, один в один повторяють аргументи Петера Сійярто.

Що це? Нерозуміння того, що сьогодні Угорщина, єдина країна серед країн ЄС, яка, практично, підтримує війну Росії проти України, а правляча політична еліта якої “спить та бачить” Закарпаття частиною Угорщини, а не нашої держави?

Чи меркантильний інтерес та захист власних «інвестицій» у стосунки з угорськими політиками, бізнесом та різними філантропами, що готові щедро платити за відданість ідеї “Великої Угорщини”? Чи дані панове мріють про нову кар’єру в країні, символом якої є турул?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *