Астрофізик Аві Леб: “Наш Всесвіт міг бути створений у лабораторії”

Найбільша загадка Всесвіту — звідки та з чого вона з’явилася, що стало поштовхом до її виникнення? З цього приводу існують різні гіпотези: квантові флуктуації, цикли стиснення та розширення, виділення з мультивсесвіту або поява з чорної діри.

Аві Леб, колишній декан факультету астрономії в Гарварді та директор Інституту теорії та обчислень Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, вважає, що не слід скидати з рахунків і менш вивчену гіпотезу про те, що наш Всесвіт міг бути створений у лабораторії надрозвиненої цивілізації.

“Оскільки наш Всесвіт має плоску геометрію з нульовою чистою енергією (йдеться про гіпотезу, що вся позитивна енергія Всесвіту у вигляді матерії врівноважується негативною енергією гравітації – прим. ред.), розвинена цивілізація могла б розробити технологію, яка б створила молодий Всесвіт за допомогою квантового тунелювання”, – вважає Леб.

Ідея Леба полягає в тому, що більш просунута цивілізація могла поєднати квантову механіку з гравітацією та опанувати технологію створення молодих Всесвітів. Іншими словами, Всесвіт подібний до нашої схожий на біологічну систему, що передає свій генетичний матеріал наступним поколінням. А наша цивілізація – у порівнянні з цивілізацією «творців» – ще стерильна з космологічного погляду, тобто не навчилася відтворювати себе.

Леб класифікував цивілізації, на прикладі шкали Кардашева, на кілька класів, повідомляє Scientific American. Наша належить до класу С, тому що ми не зможемо відтворити умови проживання на своїй планеті, коли сонце згасне. Гірше того, ми навіть можемо бути класом D, оскільки безтурботно руйнуємо власне місце існування. Цивілізація класу B може стати незалежною від своєї рідної зірки, а цивілізація класу А здатна відтворити себе в молодому всесвіті, створеному в лабораторії.

«Ймовірність того, що наша цивілізація не дуже розумна, не повинна нас дивувати. Коли я говорю своїм студентам у Гарвардському університеті, що половина з них нижче медіани свого класу, вони засмучуються. Однак уперта реальність може виявитися такою, що ми є статистично в центрі дзвонового розподілу ймовірностей для нашого класу розумних форм життя в космосі, навіть якщо врахувати знамените відкриття бозона Хіггса Великим адронним колайдером».

На думку астрофізика, ми повинні зайнятися пошуками у нашому Всесвіті слідів цивілізації класу А — тієї, що його, можливо, і створила. В іншому випадку, можемо закінчити так само як динозаври, які панували на Землі, поки об’єкт з космосу не зруйнував їх ілюзії про те, що вони є господарями планети.

Аві Леб і раніше робив скандальну для наукової спільноти заяву. Наприклад, він стверджує, що астероїд Оумуамуа цілком може мати штучне походження і наполягає, що його гіпотеза ґрунтується на твердих доказах і ніким не спростована. І закликає набратися сміливості, щоб розпочати пошук подібних об’єктів у Всесвіті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *