Які сни бачать люди перед смертю

За словами пацієнтів, у 72% випадків вони у своїх снах напередодні смерті спілкувалися з уже померлими родичами та друзями, відчуваючи при цьому теплі почуття. 59% пацієнтів у своїх останніх снах пакували валізи або купували квитки – загалом збиралися в останню путь. Деякі вже їхали в поїзді або летіли літаком, а іноді також виявляли поряд із собою давно померлих рідних, з якими радісно спілкувалися.

29% пацієнтів теж бачили уві сні своїх близьких та друзів, але винятково живих. Нарешті, 28% спостерігали у своїх снах, які бачили перед смертю, різні спогади з життя, що минає – ті чи інші події, що залишили приємне враження. Винятком стали діти, що вмирають: найчастіше їм снилися покійні домашні тварини, яких вони впізнавали. Снилися й дорослі, та їх маленькі пацієнти було неможливо згадати.

Відсоткове співвідношення сюжетів снів напередодні смерті: 72% – померлі; 59% – підготовка до догляду; 29% – живі; 28% – будь-який інший значущий життєвий досвід

Коли починаються сновидіння перед смертю

Загадкові сновидіння починаються приблизно за 10-11 тижнів до смерті, причому за 3 тижні їх частота швидко збільшувалася, а сни ставали все яскравішими. Вчені відзначають, що майже 100% опитаних сприймали сновидіння перед смертю як реальність, оскільки вони викликали дуже інтенсивні переживання.

Проте деякі фахівці скептично ставляться до цього явища. Річ у тому, що 45% учасників дослідження бачили подібні сновидіння під час глибокого сну. У 16% вони траплялися під час пробудження, а у 39% вони починалися при пробудженні і тривали, коли людина вже не спить, переходячи в щось схоже на бачення. Через це деякі лікарі вважають дослідження снів перед смертю непереконливими, оскільки на їхню думку, причиною видінь може бути маячня, спровокована сильнодійними препаратами, які давали пацієнтам.

Зміна змісту снів перед смертю в міру наближення смерті: співвідношення кількості тижнів до смерті та частоти бачення живих та мертвих людей у ​​снах

Чому перед смертю виникають однакові сни

На жаль, однозначної відповіді на це запитання у Крістофера Керра та його команди немає. Як уже зазначалося вище, дослідники помітили, що 29% людей у ​​своїх снах перед смертю бачили події, що відбулися з ними у житті. Наприклад, колишній солдат знову переживав десант у Нормандії, учасником якого колись був. Навколо нього були його загиблі товариші, а незнайомий солдат пообіцяв, що вони збираються приїхати за ним наступного тижня. Інший пацієнт бачив уві сні найкращого друга дитинства, що вибігає з дому з бейсбольною битою та рукавичкою — будучи дітьми, вони дуже захоплювалися цим видом спорту. Тому вчені припускають, що напередодні смерті у мозку починають відбуватися якісь зміни, що призводять до появи подібних снів. Ясно одне: це заспокоює людей та зменшує страх швидкої смерті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *