Великого Вибуху ніколи не було. Як з’явився Всесвіт насправді

Кожен, хто чув про теорію Великого Вибуху, неодмінно ставив собі питання: а ЩО, власне, тоді вибухнуло, і, найцікавіше, КУДИ все вибухнуло?

Зазвичай “просунуті в темі” відповідають, що вибух був у всіх місцях одночасно і він не був схожий на звичайний, що у нього не було загального центру і т.д. і т.п. Такі відповіді тільки більше заплутують, ніж пояснюють. А правда, куди простіше: вибуху взагалі не було.

Складнощі перекладу

Теорія Великого Вибуху – досить невдала назва і пов’язано це по-перше, з неправильним перекладом, а по-друге – з іронією долі.

Назву вигадав вчений Фред Хойл, який вважав теорію помилковою, і в ефірі науково-популярної програми по радіо жартома обізвав її Теорія “Великий Бабах” (“Big Bang” по-англійськи).

Фраза швидко пішла в народ і саме так почали називати теорію, що вивчає народження та розвиток Всесвіту. Чому всі усі до одного почали перекладати її як “вибух” – це є загадка складніша, навіть,  народження Всесвіту.

На початку була… крапка

За допомогою циркуля людина здатна легко намалювати на аркуші паперу коло із заданим радіусом – хоч метр, хоч міліметр – був би інструмент хороший. Але що ви скажете, якщо вас попросять намалювати коло з нульовим радіусом? Як воно виглядатиме?

Правильна відповідь – у вигляді точки. Звичайно, така точка не замінить собою саме коло, вона лише показуватиме місце, де ви розмістили коло з нульовим радіусом.

Точка лише позначає місце

Приблизно 13,8 мільярда років тому весь Всесвіт був подібний до такої точки, що не має розмірів. Швидше, це було місце, де ось-ось почне існувати Всесвіт.

«Налаштування були скинуті до заводських»: немає гравітації, немає поняття “швидкість світла”, та й самого світла не було (тобто точка не була світлою плямою, якою ви її собі щойно уявили).

Потім через причини, які нам невідомі, точка стала реальним об’єктом. З’явилися простір і час, можна було сказати “тут і зараз”, з’явилася точка відліку — момент “нуль”. Почали існувати закони, за якими житиме наш світ: гравітація, електромагнетизм, сильна і слабка взаємодія. Правда, існували вони не окремо, а являли собою єдину суперсилу. На вселенському годиннику пройшло 0,00000000000000000000000000000000000001 секунди (42 нулі після коми).

Теорія Великого Вибуху і взагалі всі подібні теорії описують процеси, які відбувалися після закінчення цього часу. Вони не можуть проникнути в більш ранній час і не можуть нам сказати, що саме була початковою точкою, як довго вона існувала і що було до неї. Чому?

Річ у тому, що відкриті нами фізичні закони “там” просто не працюють. Для цього потрібна нова фізика, яка б об’єднала всі фундаментальні сили в одну струнку теорію. Поки що вдалося зв’язати разом електромагнетизм, сильну і слабку взаємодію (останні дві відповідальні за процеси, що протікають усередині зірок). Але гравітація все ще залишається міцним горішком.

Ми лише діти, яких викликали до класної дошки

Після створення Всесвіт почав розширюватися, тобто збільшуватися у розмірах. За 0,000000000000000000000000000001 секунди він з точки перетворився в область за розміром з середнє яблуко. Однак Всесвіт все ще порожній, холодний і темний, тому що в ньому немає матерії. Вона з’явиться трохи пізніше, розігріваючи всю світобудову до великих температур.

Як ви розумієте, вибухом тут і не пахне, тому що його ніколи й не було. Було лише розширення Всесвіту та його розігрів після появи матерії. Втім, із матерією теж багато питань. Але про це наступного разу…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *