23 цікаві факти про Біблію

Відомо, що Біблія – це зібрання письмових творів, які дійшли до нас із давніх-давен. Вже сам собою цей факт є цікавим, адже, коли з’явилися перші книги Біблії, навіть писемності в сучасному її розумінні ще не існувало. Наприклад, той самий грецький лист виник через кілька століть після здобуття євреями Тори. Але не тільки цим цікавою є ця унікальна Книга.

  1. Період написання Біблії становить приблизно 1800 років.
  2. Зараз Біблію можна прочитати 2000 мовами світу.
  3. Перші біблійні тексти писалися не тільки давньоєврейською, а й фінікійською, арамейською мовами.
  4. Першим перекладачем Біблії стала не одна людина, а 72 знавці, надіслані з Єрусалиму до Єгипту на запрошення царя Птолемея II Філадельфа.
  5. Переклад творів Книги грецькою мовою здійснювався єврейськими мудрецями. Зараз він відомий під назвою “Септуагінта” або “Переклад сімдесяти”.
  6. Грецька мова до V-VI століть н. е. набув міжнародного статусу значною мірою завдяки Біблії.
  7. Повні збори біблійних творів представлені двома частинами. Перша і найдавніша частина у іудеїв відома як Танах, що є власне джерелом Біблії. Інші народи знають його як Старий Завіт. Друга частина написана після появи християнства і називається Новим Завітом.
  8. У IV-V століттях новий переклад Біблії латиною, відомий під назвою «Вульгата едіціо» або просто Вульгата, зробив чернець Ієронім, який спеціально для цього вивчив давньоєврейську мову.
  9. Першою слов’янською мовою, якою була перекладена Біблія «солунськими братами», ченцями-місіонерами Кирилом і Мефодієм, стала староболгарська. Для цього їм довелося створити слов’янський алфавіт, якого на той момент ще не існувало.
  10. Біблія посідає перше місце як найбільш читана книга і як та, яку крадуть найчастіше інших.
  11. Попри досить велику кількість книг Нового Завіту, в жодній з них немає опису зовнішності Ісуса Христа.
  12. Коли імператору Ефіопії Менеліку II ставали погано, він лікувався, з’їдаючи кілька сторінок з Біблії.
  13. Зараз найбільшим у світі постачальником Біблії є Китай.
  14. Біблія вважається творінням, яке спровокувало найбільше війн у людській історії.
  15. А ось джерелом натхнення для створення найбільшої кількості пісень стала Біблія короля Якова.
  16. Спалення всього тиражу Біблії короля Якова в 1631 році сталося через втрату при друкуванні лише маленької частинки «не» в сьомій заповіді, яка, як відомо, говорить: «Не чини перелюбу».
  17. Свідками Єгови не відзначають дні народження через те, що всі іменини, що описані в цій Священній книзі, завершуються вбивствами.
  18. Існує й ворожіння на Біблії, що називається бібліоманією. Воно полягає у відкритті книги на випадковій сторінці. Перше побачене вираз вважається пророцтвом майбутнього.
  19. Видатний фізик Ісаак Ньютон, який мав величезну пристрасть до Біблії, написав більше релігійних, ніж наукових статей.
  20. Те, що Юда зрадив Ісуса за 30 срібняків, відоме практично всім. А ось те, що ця сума була еквівалентна окладу робітника за 4 місяці, мало чим.
  21. У біблійному Новому Завіті прописано заборону на присяги.
  22. Під час перекладу Біблії з івриту «шин» читався як «син». Ось так Єрусалим став Єрусалимом.
  23. Найчастіший запит у гугл зі словом Біблія – ​​”Хто написав Біблію”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *