В Угорському домі ім. Мігая Мункачі відкрилася виставка картин про замки Карпатського басейну

Художник Томаш Потьок із міста Дебрецен (Угорщина), лауреат Премії ім. Ласло Голло, досі намалював 41 картину замків і храмових укріплень Карпатського басейну за підтримки Угорської Академії Мистецтв. Виставковий зал Угорського дому ім. Мігая Мункачі став одинадцятим майданчиком, де 7 листопада відкрилася виставка цих картин. 41-шу роботу, яка зображає Мукачівський замок, першими змогли побачити закарпатські глядачі.

Меценат серії виставок, представник Міністерства людських ресурсів Угорщини, уповноважений міністра, відповідальний за угорсько-угорські відносини Аттіла Петнегазі повідомив: «Ця виставка – ідея художника Томаша Потьока, який вирішив намалювати п’ятдесят замків і церков-фортець Карпатського басейну. Його ініціативу підтримала Угорська Академія Мистецтв, і з тих пір художник малює замки. Два з половиною роки тому він відкрив першу виставку в румунському Синтімреу (Hegyközszentimrе), у каплиці Святого Імре». «Тоді, здається, не було і десяти картин, і з того часу на полотні з’являється дедалі більше чудових історичних об’єктів. Тепер кількість картин становить 41, серед них і остання – про Мукачівський замок, представлена вперше тут, у Мукачеві. На виставці в Угорському домі ім. Мігая Мункачі експонується 20 робіт, з якими можна ознайомитися протягом двох тижнів. Всім пропоную до уваги ці роботи», – наголосив Аттіла Петнегазі.

Сам художник Томаш Потьок долучився до відкриття виставки онлайн. Він висловив вдячність за те, що його роботи експонують і в такому важливому місці в історії Угорщини, як місто Мукачево.

Голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Чомонин під час виступу намагався розширити історичні знання присутніх розповіддю про фортифікацію та будівництво замків, виділивши особливий угорський тип земляних укріплень і фортифікаційний стиль будівництва Modus Hungaricus, типовий для XV та XVI століть, який є адаптацією технології касетних земляних укріплень до потужних метальних машин і гармат. Він підкреслив, що замки, побудовані на території сьогоднішнього Закарпаття, до кінця зберігали оборонний характер.

Художник Аттіла Коприва, член Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса, оцінюючи виставку, наголосив, що роботи мають оптимістичний, насичений кольоровий світ, а це створює певний статичний ефект, що добре, адже замки та укріплення – це статичні будівлі, які символізують силу, але водночас є і сакральною, цінною історичною спадщиною.

Томаш Потьок нині живе та працює у місті Дебрецен. У 1995 році закінчив Угорський університет образотворчих мистецтв, член Національної спілки художників Угорщини та Асоціації угорських художників образотворчого та прикладного мистецтва. Зображаючи об’єкти попередніх епох, максимально зберігає їхні основні елементи і традиційні цінності. Його мистецтво одночасно і класичне, і сучасне, і водночас позачасове.

Урочисте відкриття виставки, до якого долучилися поціновувачі мистецтва з Берегова, доповнила музичним супроводом піаністка Ілона Барта.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *