Україна відмінила зустріч з Угорщиною через російсько-угорську угоду про газ

Відповідне засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва перенесли через рішення Угорщини підписати новий довгостроковий контракт з російським “Газпромом” на постачання газу в обхід України.

“Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремля та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам”, – йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

На думку МЗС України, Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, але таке рішення завдає шкоди “позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України і Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сійярто”.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики, додали в МЗС.

Підписання довгострокового контракту про постачання російського газу до кінця 2036 року між урядом Угорщини і російським “Газпромом” очікується 27 вересня. Голова “Газпрому” Алексєй Міллер повинен прибути для підписання в Будапешт.

Згідно з угодою, “Газпром” буде щорічно відвантажувати Угорщині 4,5 мільярда кубометрів природного газу двома маршрутами: 3,5 мільярда кубометрів через Сербію та 1 мільярд кубометрів через Австрію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *