В Україні лісгосп знищує праліси

ДП “Мокрянське ЛМГ” провів вирубки у межах двох ділянок старовікових лісів, які були ідентифіковані та погоджені цим самим лісгоспом, як праліс та квазіпраліс. Про це повідомили у wwf.ua.

Завдяки Відкритому реєстру лісорубних квитків, експерти WWF-Україна виявили, що в межах двох ділянок старовікових лісів, наприкінці 2020 року, було видано три лісорубні квитки, за якими пізніше Мокрянський лісгосп провів рубки. Зокрема, йдеться про дві визначені та погоджені ділянки: 4 виділ 18 кварталу Комсомольського лісництва — квазіпраліс, та 2 виділі 4 кварталу Краснянського лісництва — праліс. В межах першої ділянки було видано два лісорубних квитки на проведення рубки площею 0,1 га для ремонту трелювального волока, та на 0,2 га для рубки небезпечних дерев. В межах другої — на проведення вибіркової санітарної рубки площею 6,3 га.

Ще навесні 2019 року ДП “Мокрянське ЛМГ” погодило висновок експертів WWF-Україна про належність 305 лісових ділянок загальною площею 3502,1 га до пралісів та квазіпралісів. Серед них і згадані вище ділянки старовікових лісів, на які у 2020 році було видано лісорубні квитки. Восени лісгосп видав наказ “Щодо збереження пралісів, квазіпралісів та природних лісів”, яким затвердив процес заповідання пралісів та квазіпралісів, зазначених у висновку.

“Іншими словами, лісгосп визнав цінність старовікових ділянок на своїй території та взяв на себе зобов’язання захищати їх — не проводити рубки або іншу господарську діяльність. Після виявлення порушення експерти  надіслали звернення до Державної екологічної інспекції. Держекоінспекція провела перевірку, визначила та зафіксувала правопорушення і вже направила матеріали до Закарпатської обласної прокуратури”, – повідомляють у  WWF-Україна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *