Велике замерзання, або як помре Всесвіт

Космос – штука величезна. І, можливо навіть, нескінченна. Але якби Ви були б безсмертною істотою, то напевно пошкодували б про це. Тому що кінцева доля нашого Всесвіту – це довга і дуже холодна історія, яку астрономи називають Велике замерзання або Великий Холод. Або Теплова смерть Всесвіту.

Це цілком підходяще опис для того чудесного дня, коли все тепло і вся енергія рівномірно розподіляться на незбагненно величезних відстанях. У цей момент кінцева температура Всесвіту буде трохи вище абсолютного нуля.

Прискорене розширення Великого вибуху

Приблизно 13,8 мільярда років тому наш Всесвіт народився в результаті Великого вибуху. І з тих пір постійно розширюється.

Ще кілька десятиліть тому астрономи думали, що це розширення зрештою колись закінчиться. Розрахунки показували, що у Всесвіті досить речовини, щоб подолати те, що ми називаємо розширенням і звернути процес назад. Цей гіпотетичний процес отримав назву Велике стиснення. При цьому сценарії космос повинен «схлопнутися» назад в нескінченно щільну сингулярність, подібну до тієї, з якою він з’явився. Вважалося, що цей процес може навіть спровокувати новий Великий вибух.

І такі цикли, як вважалося, можуть повторюватися нескінченно.

Темна енергія рулить

Однак відкриття темної енергії позбавило нас шансу на подібне вічне відродження. У 1998 році дві незалежні групи астрономів оголосили, що виміряли параметри особливих зірок, що  вибухають і знаходяться в далекій частині Всесвіту, названих надновими типу Ia. Такі об’єкти служать якимись «стандартними свічками» для розрахунку відстаней. Вчені виявили, що далекі вибухи, які повинні мати однакову внутрішню яскравість, були більш тьмяним і, отже, більш далекими, ніж очікувалося. Виходило, що якась таємнича сила розсуває космос зсередини. І вона отримала назву темна енергія.

Сьогодні вважається, що ця темна енергія становить близько 69 відсотків маси Всесвіту. У той час як темна матерія дає ще приблизно 26 відсотків. Звичайна матерія – люди, кішки, планети, зірки і все інше, що Ви бачите, – складає всього лише приблизно 5 відсотків маси Всесвіту.

Найважливішим наслідком існування темної енергії є таке – розширення Всесвіту ніколи не сповільниться. І воно буде тільки прискорюватися.

Теплова смерть Всесвіту

Десятиліття спостережень тільки підтвердили висновки дослідників. Всі ознаки вказують на довгу і самотню смерть, що йде по часу в нескінченність. Науковий термін для цього явища – «теплова смерть».

Але ще задовго до того, як це станеться, радіти теж буде особливо нічому.

«Всього» через пару трильйонів років Всесвіт розшириться настільки, що з нашого Чумацького Шляху, який вже давно до цього часу зіллється зі своїми сусідами, всі інші галактики вже буде не видно. А ще через 100 трильйонів років остаточно припиниться зореутворення. Цей покладе край зоряної ери, яка почалася майже відразу після народження Всесвіту.

Ера виродження

Настане Ера виродження. Галактики зникнуть. Зоряні залишки розваляться на атоми. І всі  залишки матерії будуть замкнені всередині чорних дір.

Фактично, чорні діри будуть останніми «жителями» Всесвіту, які нам відомі в наші дні. В Еру виродження чорні діри залишаться єдиною «нормальної» матерією. Але з часом зникнуть і вони.

Велике замерзання

Знаменитий фізик Стівен Хокінг припускав, що всі чорні діри повільно випаровуються. Вони поступово випускають свої частки у Всесвіт. Цей процес називається випромінювання Хокінга. В результаті цього процесу спочатку зникнуть невеликі чорні діри. А через гугол років (одиниця з 100 нулями) випромінювання Хокінга знищить навіть самі надмасивні чорні діри.

Ніякої нормальної матерії не залишиться в цій останній «темній ері» Всесвіту, яка триватиме набагато довше, ніж всі, що було до неї. Другий закон термодинаміки говорить нам, що в цей період часу вся енергія в кінцевому підсумку розподілиться рівномірно. Космос досягне своєї кінцевої температури спокою, яка буде трохи вище абсолютного нуля, найхолоднішою з можливих температур. Настане епоха, яка триватиме вічно – Велике замерзання.

Якщо таке майбутнє здається похмурим то заспокойтеся. Тому що всі земляни помруть задовго до описаних вище подій. Фактично, в цій часовій шкалі в трильйони років навіть існування всього нашого виду можна розцінювати лише як дуже короткий спалах проміння сонячного світла перед нескінченною зимою темряви.

Якій не буде кінця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *