Вчені пояснили, чому розумні люди полюбляють самотність

Вчені знають, що робить людей щасливими. Знають, як зменшити занепокоєння і допомогти вам розслабитися. Обмеження використання соціальних мереж поліпшить ваше емоційне благополуччя, а єднання з природою приносить нам радість.І, для більшості людей, спілкування з друзями теж приносить задоволення. Однак, друзі зроблять вас щасливішими, якщо ви не розумні.

Це досить несподіване твердження підкріплюється дослідженнями. У статті, опублікованій в Британському журналі психології, Норман Лі і Сатоші Канадзава пояснюють, чому дуже розумні люди відчувають більш низьку задоволеність життям, коли вони частіше спілкуються з друзями.

Їхні висновки ґрунтуються на еволюційній психології, припускаючи, що інтелект розвивається, як засіб для вирішення унікальних завдань. Більш розумні члени групи більше здатні розв’язувати проблеми самостійно, не потребуючи допомоги від своїх друзів.

Люди були щасливішими в оточенні інших тоді, коли ми розвивалися. Зараз більш розумні люди щасливіші на самоті. І ось чому.

Як інтелект, щільність населення і дружба впливають на сучасне щастя.

Дослідники дійшли до висновку, проаналізувавши відповіді респондентів (15 197 осіб у віці від 18 до 28 років). Вони дізналися, що саме впливає на їхнє здоров’я і настрій.

Один з їхніх основних результатів був таким: «Аналіз цих даних показав, що нещасними себе почувають люди, коли знаходяться в оточенні натовпу. Однак, спілкування з друзями для не дуже розумних людей є приємним задоволенням і робить їх щасливими».

«Саванська теорія щастя»

Автори пояснюють свої висновки, посилаючись на «саванську теорію щастя», засновану на ідеї, що задоволення життям людей ґрунтується не тільки на тому, що відбувається в сьогоденні, але і на тому, як наші предки могли б реагувати в минулому.

Теорія виходить з еволюційної психології і стверджує, що людський мозок багато в чому був розвинений і адаптований до умов навколишнього середовища, перш ніж ми створили суспільство, засноване на сільському господарстві. Тому, як стверджують дослідники, наш мозок не дуже добре підходять для розуміння і реагування на унікальні умови сучасного суспільства.

Вони проаналізували два ключові чинники, які є унікальними для сучасної епохи:

  • Щільність населення
  • Як часто люди спілкуються з друзями

На думку дослідників, сьогодні багато людей живуть в місцях з більш високою щільністю населення, ніж жили наші предки, але проводять набагато менше часу з друзями. Тому більшість людей стануть щасливішими, живучи відповідно до того, що для них природно: коли навколо менше людей.

Однак, на думку дослідників, це не відноситься до дуже розумних людей.

Для такого виду, як люди, надзвичайно природно шукати дружні відносини, але, як показують результати, більш розумні люди, швидше за все, будуть шукати їх рідше.
Автор – Justin Brown

 Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *