Думка голови Закарпатської облради Олексія Петрова щодо “русинського сепаратизму”

На своїй сторінці ФБ голова Закарпатської облради, генерал-майор СБУ викликав свою думку щодо “русинського сепаратизму”,  про який в черговий раз істерично  почали писати праві радикали в ЗМІ та соціальних мережах при презентації  книги професора Торонтського університету Павла Роберта Магочі Підкарпатська Русь: формування національної самосвідомості (1848-1948)”., яка з великим успіхом пройшла в Ужгороді та Виноградові:

Кілька слів про «зраду», яку намагаються розігнати щодо презентації книги Пола-Роберта Магочі в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка”
1. Бібліотека сама приймає рішення які презентації чи перфоменси їм проводити. Зі свого боку не вважаю за потрібне втручатися — дозволяти чи забороняти проведення заходів, якщо вони проходять у цивілізований спосіб, а не спаленням своїх автомобілів перед будівлею обласної ради.
2. Якщо говорити про моє ставлення до так званого «русинського питання», то воно абсолютно європейське – громадяни мають право на самоідентифікацію і ні держава, ні органи самоврядування не мають їм у цьому перешкоджати. Власне, на цьому наголошує й українське законодавство.
3. Водночас тільки-но з’являються будь-які заяви чи натяки на сепаратизм, якусь незрозумілу автономію, співпрацю із країною-агресором – одразу повинні вступати в дію правоохоронні органи, надавати цим діям жорстку оцінку і притягувати винних до відповідальності.
Два “сепаратисти”: професор Торонтського університету (Канада) Павло Роберт Магочі та кандидат історичних наук, доцент УжНУ Михайло Зан на презентації книги “Підкарпатська Русь: формування національної самосвідомості (1848-1948)”. 2 вересня. 2021 р., Ужгород

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *